9 november, 2011 av

Skörden fortsätter.

Skörden av återstående grödor fortsätter och nu är förhållandena de bästa de varit sen jag började skörda till lagret. Torrare börjar det också bli efter flera dagars uppehållsväder och igår var det +10 grader varmt. Tyvärr är dagslängden eller den ljusa delen av dygnet inte speciellt lång numera och att skörda i mörker känns inte tilltalande efter att ha hållit på så här länge. Ännu finns det rum i lagret så vi (mestadels frugan och jag) ”mårar å påå” (jobbar vidare). Morötternas blast börjar bli så pass svag nu att vi är tvungen att plocka rent för hand efter maskin så dagsskördemängderna är just inte större än vad vi normalt skördar på en timme men motsvarar i alla fall en veckas försäljning så för varje dag förlänger vi tillgången på morötter med en vecka. Allhelgonahelgen gick också i arbetets tecken förutom en paus på lördagskvällen då vi besökte Eriks grav för att byta ut sommarblommorna mot mossa och ris samt tända ljus. Fuchsian blommade ännu, också det ett bevis på hur varmt det varit i höst.
I går kände vi för lite variation i arbetet och fick också hjälp av flickorna en stund så vi skördade in den återstående rotsellerin, så nu kan också den strykas från ”kvar att skörda” -listan. Ännu återstår lite brysselkål, grönkål, purjo, kålrot, morot, palsternacka och persilja så vi jobbar vidare så länge vädret tillåter och orken räcker. Rotsellerin var av den bästa kvalitet jag någonsin skördat, frisk och stor, medelvikten har nog ökat med närmare 100 gram per styck sedan början av oktober.
Tog också lite bilder men datorn ville inte känna igen kameran vid nedladdningen så dem får vi spara till en annan gång.

Nu i morgom är det lite kyligare och dimmigt men så fort det ljusnar lite fortsätter vi med morotsskörden, idag har vi dessutom förstärkning av en praktikant från trädgårdsskolan så kanske det blir någon låda till i lagret. 🙂

Handskörd av rotselleri.

Rotselleri anno 2011

Etiketter: ,

2 svar till “Skörden fortsätter.“

 1. Charlotta skriver:

  Hej!
  Vädret tillåter en hel del i år som det inte gjorde ifjol. Hur brukar det ”normalt” (även om det inte just finns någonting sådant…) vara? Täcka alla grödor för frost till nätterna? Här nere är det väl ingen som täcker sina grödor på hösten, man hinner skörda innan frosten kommer…
  Idag är det också en morgon med dimma, är lite som i ett mjölkpaket, men de ”töögar på” 🙂

 2. Christer skriver:

  ”Normalt” brukar jag ha min mors födelsedag den 24.10 som deadline för skörd eller åtminstone inte mera än att jag på ett par dagar kan avsluta skörden om det utlovas kallare väder. ”Normalt” brukar jag inleda lagerskördandet på allvar den 26.9. I år försenades starten av byggnadsprojektet men å andra sidan gjorde det regniga vädret då att många produkter skulle ha varit svårskördade men visst fanns det mycket vi kunde ha tagit in om allt varit färdigt installerat. När det gäller rotfrukterna väntade vi på torrare väder, en väntan som på grund av det ihållande regnet drog ut så länge på tiden att blasten började vissna ner. Vilket i sin tur försvårar skördandet då produkterna lyfts via blasten.
  I år har vi haft betydligt varmare väder än normalt även om vi tidigare också skördat en hel del i november. Det som mest avviker från andra varma höstar att vi nästan inte haft någon period med kallare väder och då speciellt kalla nätter. ”Normalt” så här års brukar det kunna vara en vecka eller åtminstone några dagar då det är så pass fruset att just ingenting går att skörda för att senare följas av en varmare period då man kunnat skörda det sista. Brukar utnyttja den kallare perioden till plöjning m.m. samt vila upp lite för det ”sista rycket”.
  I fjol kom vintern för att stanna när den kom, borde väl kontrollera mina anteckningar men vill minnas att vi inte hade en enda dag med plusgrader efter den 10.11 fram till slutet av mars vilket jag inte tidigare upplevt.