Om man ser det lite ifrån ovan …

Jag fick en present av vår dotter till födelsedagen: Ett flygfoto. Vår måg är också ingenjör och intresserad av dess små leksakshelikoptrar (kallas drönare av någon anledning). Nåja, de är inte precis leksaker mera med sex motorer och fjärrstyrd kamera. Det går att ta bilder och videor på långt över 100 meters höjd …

Bos-Sestu lite ifrån ovan 19 maj 2024

Här ser man våra byggnader samt äppelträden och litet av åkrarna. Ribackstugan är däremot skymd av träden nere till höger. Längan med det svarta taket är sågen och bakom den växthuset. På ladan och uthuset syns solpanelerna.

Men jag blev litet skrämd då jag såg de stora taken på ladugården, verkstaden och nya torken. Vissa kommuner lär trissa upp fastighetsskatten med flygfoton på taken. De här husen är ju inte värda nånting men har stora tak. Om de börjar ta skatt enligt takytan så blir det stora rivningar av fullt användbara hus. Maskiner behöver tak för att inte fara illa. Egentligen är väggar inte ens nödvändiga.

Bos-Sestu åkrar (till vänster om kanalen)

Det var intressant att se flygfoton över åkrarna. Man kunde tydligt se var svackorna fanns. Fast det kan jag se själv utan hjälpmedel. Däremot kunde det vara nyttigt med flygfoton över skogen för det är svårare att se vad som finns där – åtminstone utan att sätta en massa tid på att köra genom den kors och tvärs.

Nu vet vi att vi är övervakade dygnet runt och då tekniken förbättras så kan de snart se en tändstickask. Men tro inte att någon människa sitter och tittar – det är program som hittar alla fel som vi gör – tror de åtminstone. Enligt min mening så borde AI skrivas ut som Anti-Intelligens. Fast det finns förstås också människor som har en lägre intelligenskvot än dessa program … Igen undrar man vilka som är värre.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Om man ser det lite ifrån ovan …”

  1. Man kan notera att sådana här bilder skulle vara olagliga att publicera om de hade varit tagna i Sverige! Där krävs det ett s.k. spridningstillstånd för att publicera bilder eller filmer från drönare, och man får inte ta utzoomade bilder där t ex horisonten syns, man är alltså rädda att folk av misstag skall fotografera t ex försvarsanläggningar i bakgrunden.

  2. Det finns ju förstås en risk att någon pansarkryssare navigerar upp för bäcken. Jag är mera orolig för alla sorters kontrollanter och byråkrater. Man vet inte vilka fel de plötsligt hittar … Man borde förstås alltid hålla truten och hålla sej undan. Fast det är inte mycket till liv det.

    I dessa tider börjar väl så gott som allt vara förbjudet.

  3. Så kommer då äntligen regnet! Har nog regnat med åskskurar på alla breddgrader runt omkring, men inte precis här! Ställvis kan det vara på gränsen till för sent för brodden har börjat gulna lite ställvis. Sista svämtunnan för vårsäsongen for ut idag lagom till regnet. Ställvis har också första ensilageskörden inletts redan i början av veckan. Säkert taktik inför det kommande regnet. Kalla våren gjorde att vallarna tjocknade till i bottnen så trots att längden på vallen inte riktigt är den rätta så ser strängarna iaf ganska hyfsade ut. Och med så tidig start så bäddar man, om sommaren blir ngt sånär, också för en hyfsad 3:e skörd!
    Så kan man ju undra var jordbrukarkårens rätts- och integritetsskydd skydd finns idag? Vilken annan yrkesgrupp blir övervakad via satellit? Vilken annan medborgare i denna “demokrati” anses skyldig tills han/hon bevisat motsatsen? Nämn den betalningsrörelse som saknar förfallodag förutom lantbruksstöden? Går jag och klappar till Nisse t.ex (risken obefintlig för vi har aldrig träffats rent fysiskt) så anses jag oskyldig tills motsatsen bevisats i t.ex rätten. Lämnar jag in en ansökan om lantbruksstöd så anses jag skyldig tills jag själv bevisat motsatsen! Skulle jag mot förmodan då erhålla dessa stöd så hamnar jag att betala förskottsskatt innan jag vet när jag får in stöden på kontot för debetsedeln för skatten har en förfallodag med stränga påföljder om den inte betalas på anmodat datum. Detta trots att jag inte vet när stöden kommer för de har ingen förfallodag när de ska betalas åt mig, alltså kan jag heller inte kräva in dem!! Finns från ministeriets sida alltid undanflykter och orsaker till varför betalningarna skjuts fram, vanligen datatrubbel eller ngn granskning som med vett och vilja lämnats ogjord! Jag bara undrar: var finns intressebevakningen i dag? Är ju så nära hets mot folkgrupp man kan komma!

  4. Här har det ännu inte kommit regn – annat än en och annan droppe. Till stora delar har utsädet inte alls grott så det blir ojämnt i år. Visst har prognoserna lovat 20 mm regn ibland – och så kommer det 0,4 mm …Mycket ojämnt för grannbyn fick nog 20 mm och på sina ställen har det varit skyfall. På söndag lovas det igen regn men få nu se …

    Så länge det finns mat så klämmer man åt bönderna. Inte lider de någon nöd för de bara producerar mat fortfarande … Prat hjälper inte. Det enda som hjälper är att maten tar slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *