Snön minskar men isen ligger kvar

Det har varit bråda veckor för vi har haft perfekt skogsväder. Ett par varma dagar med regn fick alla diken att svämma över men det var egentligen bra för skogsvägarna som blev rena isvägar och den isen smälter långsamt. Det har varit bråttom för vädret kunde bara bli sämre. Ingen tid att skriva i Bondbloggen. Eller tid och tid – visst har det funnits tid men då man somnar över tangentbordet så är det lika bra att kravla sej upp i sängen. Konditionen har blivit bättre men visst är man trött på kvällarna – en ganska skön trötthet som gör att man somnar bra.

Det var litet sorgligt i början på vintern då vi bara sågade omkull en massa torra och ruttna träd även om det numera är ett hyfsat pris på energived. Men sedan hittade vi faktiskt en del friska granar. Det var stora bamsingar som borde ha tagits bort för länge sedan. En del var nog rötskadade men den skadade mängden var inte så stor. Ofta var det träd som hade skadats i skogsdikningen och det räckte med att man tog bort den första biten. I flera fall var den så bra att vi kan såga den åt oss själva. Fast det skulle bli för mycket virke så vi får sälja en hel del av de rötskadade lommarna. Tyvärr är det den tjockaste delen av trädet med en diameter mellan 60 och 75 cm.

Bålaträä med röta

Det gick bra att fälla så länge jag kom fram till trädet med lastaren så man fick det att falla dit man ville. Men så kom vi till stenbacken och jag måste återgå till den lilla handvipparen – med dåligt resultat. För att orka få omkull trädet så måste man såga ned gångjärnet ordentligt (gångjärn är en smal del av trädet som man inte sågar av) och då brister det lätt. Så gick det med bålaträä (stort träd) på bilden ovan. Det blev att luta mot en annan stor gran och det är ju riskabelt att såga undan en sådan som är i stor spänning. Jag sågade runt hela trädet och till sist bakifrån så fort jag kunde. Då behöver man en stark såg med vasst ked. Det gick nu sådär – trädet spjälkte inte men lämnade en del splitter. Av de båda träden blev det fem svarvstockar (5,8 meter och minst 26 cm i toppen) plus ett par vanliga stockar.

Värme och regn har gjort att snön minskat betydligt. De isbelagda vägarna håller ännu bra men det börjar snart bli slut på skogsarbetet för den här vintern. Vi försöker ännu få ut så mycket vi hinner med och hoppas på kalla nätter som saktar ned smältningen av isvägarna.

Isvägarna i början på mars – bättre än i Helsingfors
Vägen i dag (20 mars)

Man ser att snön börjar minska men isvägen är nästan lika bra som i början på månaden. Isvägar håller länge och i skuggan kan de finnas kvar ännu då man börjar så. Vi kan inte klaga på uppvärmningen här – det har varit riktigt kallt och fint. Men man bör inte köra bredvid spåren och vägarna som vi underhållit sedan november. Där finns det inte mycket tjäle.

Förra veckan måste vi tyvärr ta in Zetorn i verkstaden. Den har blåst ut massor med rök och varit svag men nu var det alldeles slut. Vi kör med vagnen bakom Belarus så det är inte lätt att fälla med den mera. Men en motorremont var nog oundviklig på Zetorn. Då vi tog bort topplocket så såg man direkt att packningen var sönder mellan de två mellersta cylindrarna. Den gick alltså mot slutet på bara två cylindrar …

Topplockspackningen sönder på Zetorn

Det var en ganska ny packning så jag sitter och funderar på orsaken till att den gick sönder. Jag har plockat bort ventilerna och hittar inga synliga fel på topplocket heller. Det är svårt att hitta felet så i värsta fall måste jag bara putsa allt och sätta ny packning (kostade 3:80 …). Jag beställde en sats borstar för spridarschakten och en trycktestare för kylaren. Nya bottenbrickor för spridarna sätter jag in men före det testar jag spridarbilden med den grunka som jag skaffade vid förra motorremonten (2018). Om inte annat så har jag snart skaffat åt mej fullständig verkstadsutrustning (de är billiga i Tyskland).

Topplocket – ännu inte rengjort

Ventilerna såg hyfsade ut så största orsaken till dåligt drag i motorn var nog att packningen var sönder. Ett helt nytt topplock kostar kring 2000 euro så jag vill veta om det är något fel på det (spricka) innan jag köper nytt. Sprickorna kan vara mikroskopiska och utvidgas först då motorn blir varm. Förstås har jag sökt över hela Internet men inte hittat någon bra förklaring. Alla råd med “för den till en verkstad) hoppar jag över. En begagnad Zetor kostar mycket mindre än en verkstadsreparation.

Då jag surfade på nätet såg jag tyvärr att Zetor skall börja “samarbeta” med tyska traktortillverkare så det kan bli svårt och DYRT med reservdelar i framtiden. Jag såg också att min estniska hovleverantör börjat höja priserna. Suck – allting blir bara sämre.

Det har förstås varit tufft för hydraulslangarna men de är ren förbrukningsvara och jag har en hel del i lager. Att jag använder lastaren för att fälla sliter ännu mer på slangarna. De torra grova kvistarna är de värsta. Man försöker akta dem men i tät skog ser man inte alltid så bra. Då skogsarbetet tagit slut så skall jag svetsa ihop kraftiga skydd för slangarna men de måste gå att ta bort snabbt då man vill byta slang.

Gripens slangar är mycket utsatta

Det finns en hel del som borde lappas ihop för skogsarbetet tar hårt på traktorerna. Och en hel del förbättringar borde också göras. Till exempel måste jag förlänga stödfötterna på Zetorn. De borde vara minst tio cm längre. Det borde jag ha gjort för länge sedan men det är aldrig tid förrän man måste …

Det är grym debatt om det framtida skogsbruket och EU kommer med nya direktiv. Vad det blir vet man inte men vi har sysslat med naturlig föryngring i 70 år så jag tror inte vi behöver bry oss. Fast en massa byråkrati vill man ändå inte ha. Nedan ett foto från en kantföryngring från norr. Snön täcker tyvärr alla de små plantorna men de finns nog där. Helt naturligt.

Kantföryngring

Där vi hugger i år hann småskogen växa upp alltför mycket men det blev inte så farligt stora luckor fastän de träd jag fällde var mycket stora. Värst var de ludna granar som stått ensamma. Därför vill jag ha en ganska tät skog så det inte bara blir kvistar av alltihop.

Bålagren fälld mitt i småskogen

På sportlovet hade vi Henriks hund Tassus hos oss och de båda hundarna hade väldigt roligt. Men då det blev varmt så kom det vatten i alla diken och upp på åkrarna. Tyvärr plota (föll i vattnet) Tassushunden då snön gav vika över ett vattenfyllt dike och den hade svårt att komma upp. Det gick i alla fall bra men det är inte ofarligt ens här där det knappt finns annat än små diken.

Tassus (till vänster) vilar efter den hemska upplevelsen
Men snart är lekarna igång för fullt

Lägg för övrigt märke till trasmattorna som min farmor har vävt. De har den typiska Hindersbyrandningen. Just den randningen skall en äkta Hindersbymatta ha.

Det har varit enbart såga, såga och sova, sova förutom då det av nödtvång blivit verkstadsarbete. Men jag är i mycket bättre kondition än i julas och helt utan gymkostnader.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Snön minskar men isen ligger kvar”

 1. Att sova tillräckligt då mera än sju timmar förhindrar tydligen diabetes enligt en ny forskning. Då förutom det redan kända att röra på sig ordentligt. Så också lite otur med någon känslig gen. Tydligen har väldigt många män från 40 år och uppåt väldigt mycket diabetes. Man kan se i en simmhallsbastu när 4 av tio har vita brickor fastlimmade för att avläsa blodsockret. Nu simmas och cyklas utav katten med det borde varit 10-20 år tidigare. Det tradiotinella skogsjobbet är också bra på två sätt för sömnen kommer på köpet.

 2. Senaste nyhet det blir ingen ny kartongfabrik till kaskö. När man jobbar globalt men vissa kör bara nationella habegär, så här kom möjligheten men den spelades bort. Min generations sista möjlighet spelades bort inom skogsindustrin på våra breddgrader.

 3. Hydraulslangar är förbrukningsvara! Det var en sådan där dag när man helst inte skulle stigit upp ur sängen alls! Första trädet för dagen var precis på centimetern vad räckvidden är. Det halkade förstås av stubben och for bakom stubben! Var en hel del “pyssel” att reda upp läget! Följande fadäs var att jag fick ett sms när jag flyttade och hade bara kranen utsträckt rakt bakåt. Stannade och läste på telefon och plötsligt gungar hela ekipaget till och det brakar till bakom mig. Kranen har svängningsdämpare som tydligen gav efter lagom mycket med den nästan 300 kg tunga stegmatarn i ändan att alltihop svängde till sidan och utan stödfötter nere välte hela ekipaget! Mot en fin gran som jag lyckats hålla oskadad givetvis. Nå, det stjälpte inte totalt, men bra nära! Eftersom kranen var allt utsträckt så var ju också kraften att räta upp med minimal, men med visst joxande och mixtrande växelvis med stödfot och utskjut så lyckades det till sist! Fortsatte att göra spisved med Naarvan när det plötsligt sprutade olja över altihop, inklusive på en halvfull vedsäck. En slang till rotatorn hade sprungit läck. Har alltid en reserv av dom med, men att se vilken som läckte var inte lätt med allt nersölat med olja. Efter tre byten hittade jag rätt slang! 3 av 4, inte dåligt. Var sista reserven som gick åt så när jag kom hem for jag in till stadens hydraulfirma och gjorde 3 nya reserver. Tydligen var det dom tidigare manövrarna som gått åt slangen. Och Per, jag är förundrad över att någon överhuvudtaget vill investera 1 cent i detta strejkernas Mecca!! Dethär sista mot demokratiskt vald riksdag och regering är så nära statskupp man slipper utan bössa!

 4. Jo, jag köper numera 6 st. av varje längd då det gäller slangar till grip och rotator. Det kommer ganska fort från hydraulfirman i Åbo men nog måste man ha reserver hemma. Idag fick jag sönder en slang till vagnens styrning och den svängde fram och tillbaka då jag körde hem. Det var litet nervöst i de värsta krokarna men det gick underligt nog. Problemet var att en stam låg ganska långt från vägen och jag måste backa vinkel på vagnen för att nå fram den sista decimetern. Jag har en 8,5 meter lång bom men den är alltid tio centimeter för kort …

  Det gick att köra ganska bra ännu idag men i natt kommer 8 mm regn och det blir varmare så få nu se hur länge vi klarar oss.

 5. Korta nyheter härifrån fast alla har bråttom.

  Efter en mycket kall, lång och mörk vinter så skedde slossningen 9.4 i ån med 8,5-9 poäng av tio möjliga.
  Högvatten med klingade isgång och träden bara svaja och bävrarnas påbörjade träd for också ut i havet och gick kolonin förbi. Igår regn och idag åstrandsskölning nr 1 av två. Enligt gamla tecken kommer det att bli ett utom ordentligt odlingsår i år och skörd som fyller bondens lador all. Nu han man före luke med prognosen men till kyndelmäss ges svaren.
  Till singenbönderna så ges en möjlighet https://www.youtube.com/watch?v=LHO8PJIr8hA
  Jag gav samma råd till kalles dotter men kommentaren raderades men här står den kvar.

Kommentarer är stängda.