22 november, 2011 av

Underhåll.

I brist på lämpliga utrymmen och verktyg har traktorunderhållet inskränkts till det allra nödvändigaste som smörjning och filter- & oljebyten. Småfel och dylikt hade jag tänkt spara tills säsongen är över och plöjningen klar. Men se nu gick det inte längre eller det kunde ha gått med lite påfyllning av kylarvätska men då hade nog risken att fläktvingarna flugit in i kylaren varit överhängande. Det hade resulterat i tvärstopp och ännu dyrare reparationer. Så på söndagen då marken var frusen tyckte jag att det kanske var bäst att se över traktorn så att den är i skick om det skulle råka sig så att man fortfarande kunde inleda plöjningen.
Hur det blir men den saken återstår att se men väderrapporten utlovar regn och upp till 7 plusgrader neråt veckan. Natten till söndag var det dock närmare -8 grader och marken frös ganska rejält trots att det inte var kallt så många timmar. Hade förberett reparationerna med att ta hem reservdelarna tidigare då jag konstaterade att vattenpumpen börjat läcka och fläktvingarna blivit lösa på grund av att lagringen slitits. Andra reparationer som fanns på agendan var ny ljuddämpare, startmotor och en del till hydrauliska lyften.

Gamla ljuddämparen, vattenpumpen, nya startmotorn och lyftarmen.

Nya vattenpumpen monterad.

2 svar till “Underhåll.“

  1. Nisse skriver:

    Det verkar bekant. Då man får nya maskiner så finns det en massa fina funktioner på dem men så småningom slutar allt fungera som inte är absolut nödvändigt och det onödiga plockas bort.

    Just nu startar jag den gamla MF-65 från 1960 genom att vrida på startnyckeln och försiktigt knacka på startmotorn med en hammare. Den har ingen egentlig hytt (bara ett lätt tak) så det är ganska bekvämt att nå startmotorn från sitsen. Nån gång då jag har en massa tid över skall jag byta solenoiden – men absolut nödvändigt är det inte. Den är bara 51 år gammal.

  2. Christer skriver:

    Jovisst Nisse så där är det när jobben ligger på hög, man hankar sig fram med provisoriska lösningar. Men förr eller senare blir situationen ohållbar och då får man lov att ta itu med saken oberoende om man har tid eller inte.
    Jag brukar försöka göra det jag gör så bra som möjligt så då vill det lätt ta lite tid att reparera maskinerna. Sen brukar det också bli så att när man väl kommer igång hittar man andra skavanker att åtgärda. Den här gången lyckades pumpbytet riktigt bra, inget läckage har hittills spårats. Förra gången jag bytte vattenpump fick jag göra om det 3 gånger innan det lyckades. Glykolblandat vatten vill gärna läcka så det gäller att vara noga med packningarna.