Trevlig 1 advent!

Trevlig 1 advent till Er alla. Inte en flinga snö har det ännu fallit i Snappertuna. Det är klottigt, träckigt och regnigt, inte riktigt lillajuls stämningsväder. Stämningen graderades en aningen efter att vi fick uteljusen fastklämnda i utejulgranen som vi redan satte på plats för ca en månad sedan, ifall vintern skulle komma i förtid. Minnet av att “plumsa” i djup pudersnö satt alltför färskt i minnet. Lite måssa till adventsstaken samt en liten julgran på ca 1m hämtades från skogen igår. Vädret var grått men annars utmärkt för t.ex. trattkantarellplockning, det fanns mängder med svamp i skogen.

Idag sjungs det Hosianna i de flesta kyrkorna runt i landet, så också i Snappertuna kyrka. Efter kyrkan följer alltid en traditionell julmarknad i byn. Församlingen, skolan och Hembygdens vänner står för den stämningsfulla julmarknaden.

Skolan deltar i julmarknaden med bakverk, lotterier, loppis, ponnyridning, julgranssafari och mycket mer, för att samla in pengar till olika verksamheter under skolåret. Barnen åker på teater, stafettkanevalen. Hem och skola ordnar skidkul, kultur i skolan och massor annat uppskattade saker av elever och lärare.

 

 

 

 

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.