Tid för sej själv

Ja, vad håller jag på med egentligen nu? Fåren är på land, slakten är för tillfället avklarad. Orden “för tillfället” därför att jag kanske kommer att skicka till slakt till påsken, och när julen varit brukar det bara svischa till och så är det påsk, och kommer jag mej från land över is i vinter är det troligt att det blir en slaktresa då. Nåja, diverse pappersjobb står alltid på lut, det är någonting man aldrig blir utan. När jag skolade mej hade jag ingen aning om vilken papperskarusell som även finns i det här yrket… Men det är bara att börja i högen och bena av.

En annan inomhus syssla som är aktuell för tillfället är Skärgårdens fårklubb. Vi håller som bäst på att knåpa ihop en hemsida för klubben och det är minsann inte gjort i en handvändning… En sida utan text är ganska värdelös, så för tillfället försöker vi forma text till sidan. Mitt problem är att jag minsann nog får fram text, hur mycket som helst, men att få någon form av redband och sammanhang i det hela är knepigare.

Mellan alla pappersvändor, fårmatningar och regnskurar försöker jag nu få lite tid för mej själv också. Som bekant står julen för dörren och den skall verkligen ha sin tid.

Vi brukar säga att det verkar som om året är indelat och har två högpunkter, mellan dessa högtider skall allting göras, så att allting kan vara perfekt just den dagen, det är till jul och midsommar. I år tror jag att jag skippar att göra allting som innehåller orden : Jag måste… och gör bara det som innehåller orden : Jag vill… Jag vill skicka julkort. Jag vill hänga upp jullampor och ljusstakar i fönstren. Men jag vill tex. verkligen inte skena häcken av mej med dammtrasan och golvmoppen över alla golv… så då skippar jag det. Punkt. Julen kommer nog ändå och katastrofen är överkomlig även om inte hus och hem ser ut som om det vore hämtat ur senaste julnumret av den hippaste inredningstidningen.

Istället tar jag mej lite tid för mej själv. Att ta sej tid med sej själv är någonting man kanske inte alltid kommer ihåg, men som man borde…

 

 

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.