Lillajul med korna II.

Igår var jag hela dagen i fähuset med korna. Började mjölka klockan sex. Gick nog helt bra, fastän vi har flera kor som är sjuka och ska behandlas. Det tar mycket längre fastän det bara är några som ska behandlas. Sen blandade jag två satser komix, det vill säga lite över 3000kg foder! Det tog sin lilla stund, och sen skulle en del av det köras in till korna. För allt foder som varit på foderbordet blev förstört över natten då en av vattenkopparna fått lekage vilket ledde till en liten översvämning.. Extra jobb som kunnat undvikas om vi bara pluggat vattenkoppen direkt, men vad kan man göra, annat än vara efterklok. Det var en kalvning på gång också. En ko som skulle kalvat 20.11 verkade börja vara på gång.

 

Hela dagen förflöt ändå relativt lungt och jag hann ta en paus på lite mer än två timmar. Jag satt och höll på att skriva ett blogginlägg när telefonen ringde. Det var Maarit, djurskötaren, som ringde och sa att jag måste komma och hjälpa till och dra ut kalven. Så då blev det att rusa iväg till fähuset i all hast. När jag kom dit stack frambenen ut och repen var fästa runt dem. Så då var det bara att hugga i och dra. Jag har aldrig varit med detta förut, men vi har gått igenom det teoretiskt så helt oinsatt var jag inte. Man fick nog ta i allt vad man orkade, för kalven visade sig vara väldigt stor. Kon hade ju trots allt gått över tiden nästan en hel vecka. Så där halvt låg, halvt stod vi och drog för allt vad vi var värda.

Och till slut kom det ut en helt brun tjurkalv. Snabbt måste man då rensa luftvägarna från fostervatten så att den skulle få luft. Det var ganska otäckt att stoppa in hela handen i munnen på den och skrapa bort allt slem. Hela kalven var ju för övrigt täckt av det också. Så det blev inte tvillingar trots allt, utan bara en enda stor kalv. Jag ska få döpa den då jag var med. Har funderat på Ossian men är inte säker. Någon av er läsare som har något förslag? 🙂

Så fort vi mjölkat hans mamma blev det att mata honom med nappflaskan, ett smärre projekt. Men idag drack han nästan 1,5liter utan problem! Och så har han blivit flyttad från kalvningsboxen till en liten separat box för sig själv.

Har lite problem med att få bilder uppladdade men så fort jag får det fixat ska ni få se! 🙂

 

Författare: Cicci

Mitt namn är Cecilia "Cicci" Lundberg och jag är 17 år. Petalaxbo med intresse för djur och natur, främst hästar och hundar. Bor med min mamma, pappa och två småsystrar; Jennifer, 14 och Julia, 11. Går i skolan i Gamla Vasa på Yrkesakademins lantbrukslinje andra året och bor på skolans internat under veckorna. På fritiden är jag med mina vänner. Andra intressen är musik och fotografering. Som person är jag väldigt positiv och pratglad och försöker alltid se till att personerna i min omgivning har det bra. Jag läser också studentämnen på samma gång som vanliga yrkesämnen, och får därför både yrkesexamen och studentexamen. Detta kallas kombinerad examen (kombi). :)

En kommentar till “Lillajul med korna II.”

  1. Hej,
    Det är en upplevelse att vara med när en ko kalvar.
    Ossian blir nog bra, eller Osvald….: )

Kommentarer är stängda.