Julfrid?

Det har varit lite hektiskt den senaste veckan och då är det inte de egna julförberedelserna jag tänker på utan grönsaksleveranserna. Äldsta dottern som jobbar heltid här har varit sjukskriven för ischiasproblem men är nu tillbaka så den normala arbetsstyrkan är återställd. Vissa arbetsmoment är ju så planerade att de fungerar bäst om ordinär bemanning finns att tillgå. Vi jobbade därför lång dag igår för att få alla beställningar klara och själva kunna inleda julförberedelserna idag samt för att ha “rent bord” ifall några sista minuten beställningar droppar in.

Nåjaa, våra julförberedelser är väl inte mycket att skriva om egentligen och en del har vi faktiskt redan fixat. Ett hundratal julhälsningar skickade vi förra veckan och julgranarna hämtade jag i lördags då det hotades med snöfall. Julgranarna hade jag redan sett ut i skogskanterna under tiden som jag plöjde åkrarna intill men när man stiger ur hytten för att ta en närmare titt så hittar man oftast några skönhetsfel. Så det blev lite kompletterande sondering i skogen, passade på att granska skogsbeståndet på samma gång. Konstaterade att det finns ett och annat att göra även där. Julgranarna är jag ganska kräsna med även om de flesta nog blir fina när dom väl blir klädda. Täta bör julgranarna i alla fall vara för dagens ljusserier har ju så förbövlat korta sladdar.

Städning brukar också förknippas med julförberedelserna så idag efter att leveranserna lastats tog jag itu med lite “städning” av skrivbordet till att börja med. Men det vill ju bli så att man fastnar i något intressant som man lagt åt sidan i väntan på bättre tid och även sådant som man inte vill sätta undan med risk för att bli bortglömt. Därför bäst att nämna ordet städning kompletterat med situationstecken 🙂

“Städade” i alla fall fram kabeln för överföring av filer från kameran till datorn så jag beslöt göra ett nytt försök med att ladda ner bilderna från rotselleriskörden. Och “voila” nu gick det så nu är “skörden fortsätter”-inlägget från början av november kompletterat med 2 selleribilder 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.