Sågverket

I två dagar höll vi på. Vi, det är jag och pappa det. Vi svor, skruvade fast, tog löst, bytte ut och svängde och vred, läste och sökte… Listan kan bli lång. Det brukar höras att möbler kan vara knepiga att skruva ihop, men efter att jag varit med och skruvat ihop dehär så kommer nog nästa möbel att kännas som rena rama barnleken. Ett sågverk. Ett litet ett. För hobbybruk. Men även hobby kan föra mycket nytta med sej.

Hela storyn började för flera år sedan. Önskan om att kunna kanta upp lite stock själv på holmen. Bryggorna som byggdes av två generationer före mej börjar ha sett sina bästa dagar och somliga av husen byggdes av tre generationer före mej, så byggprojekten på holmen tar nog aldrig slut, husen förfaller och frågan börjar vara, skall man renovera eller riva…

I alla fall började vi smått titta omkring oss efter den smartaste lösningen för att eventuellt kunna omförvandla lite stock till brokistmaterial och bräder själva. Vi sökte inte med ljus och lykta, men småpratade och kikade omkring oss. Så fick vi höra om ett litet svenskt hobbysågverk, logosol. Vi sökte upp det på internet, och där satt vi en kväll tre timmar okontaktbara och tittade. Saken var klar. Inga fler frågor än bara hur många kedar skall det va, hur långt svärd kan tänkas behövas och lite småkonstateranden om drivverk, extraförlängning och lite sånt. E mail skickades och paket kom med lastbil nästan ända hem till trappan.

Lite roligt måste jag säga att vi har när det i annonser står “hemkörning” … “ända till trappan”… skulle vilja uppleva det jag 😉 Har man ingen förbindelsebåt så får man klara sista biten själv, men det går bra det också. I synnerhet det här paketet var nog snabbt hämtat. Det stuvades in i en lada “tills vi hinner montera ihop den”. Skulle visa sej att det tog ca ett år innan den tiden fanns, men bättre sent än aldrig. Nu är den ihopskruvad och testkörd efter diverse grubblande och funderande. Nu får den stå lite prelliminärt nära stranden där en brokista håller på att ta form, men sen när det är klarsågat till den skall den flyttas. Planer på ett tak, ett litet stockbord att lasta av stock på, och en spånsug smids som bäst…

Sågverket

Roligt är det, fungerar gör det, bra resultat har det hittills blivit och dessutom är det nyttigt på många vis. Man behöver inte köra stocken fram och tillbaka, från och till holmen, bra att få lite träd ur skogen, bra för konditionen att jobba med motorsågen i handen, bra att kunna laga skapliga brokistor att man har rediga bryggor att ta iland i och kanske det blir att laga lite stolpmaterial till alla hus som håller på att förfalla.

Men, den stora nackdelen är att vintern åter en gång, kommer att vara alldeles för kort 😉

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Sågverket”

 1. Välkommen i gänget ! Om du tittar på http://www.bondbloggen.fi/2010/09/timmersagning/ så ser du säkert likheter. Jag har också ett M7 sågverk. Det har varit i bruk i flera år men först i fjol då jag köpte en elektrisk bandsåg till det så börjar det vara användbart. Motorsågar i all ära men de är rena nödlösningen då det gäller sågverk.

  Vi skall såga en hel del virke i vår. Brorsan skall ha nytt tak på uthuset och jag behöver en massa väggbräder. De som farsan spikade upp för 65 år sedan börjar vara dåliga på solsidan – på norrsidan är de helt OK.

  Jag måste sätta in ett foto av mitt stockbord men det blir senare i vår för nu är det under en meter snö.

  Ställ in linjalen ordentligt så den är rak – det är det viktigaste.

 2. Bandsågsmodellen skulle kunna vara intressant, ger säkert mindre spill i form av spån (som i för sig går att elda i flispannan) och bättre kvalitet på sågytan. Eller vad är Nisses erfarenhet?
  Det kommer ju en och annan stock vid gallringarna som egentligen är för bra att tugga till flis men som gärna vill bli liggande onödigt länge i väntan på tillräcklig mängd att köra till den lokala cirkelsågsföretagaren. Hade man en dylik såg uppställd kunde man åtminstone få stocken kantad inför torkning och senare klyvning till det som behövs.

 3. Jasså, siddubarra, nu har jag nog missat nåt 🙂 Va roligt att det finns fler i bekantskapskretsen som har liknande. En “granne” här på en holme har också en M7, och diskussionerna kring verken, egna patentlösningar osv, har redan gått heta. Vi funderade nog en stund om vi skulle ta band eller svärd, men konstaterade att eftersom det mest kommer att handla om grovvirke som skall sågas så klarar man sej bra med svärd. Men ska det sågas mycket bräder är ju nog band att föredra, blir så otroligt med svinn annars. Att böka fast motorsågen var uteslutet ur vår synvinkel, likaså att stå och veva, i synnerhet med tanke på att det inte blir ett mobilt verk som ska flyttas, utan småningom skall parkeras.
  Träden här på holmen är inte så stora i jämförelse med hur träden ser ut längre inåt land, men dom kan vara grova för det, så vi beställde ett 64cm svärd också. Ska bli roligt att se när de stockarna skall upp på bänken 🙂 Pappa har skogslastare på en cormic så det blir nog att lyfta direkt till bordet med den.
  Det som vi blev häpna över, var ändå att det inte fanns spännare, att justera och spänna keden med. Lite B, när prislappen ligger så högt. Men lösning på det hittades nog också.
  Ja, en bild vore kul, men en meter snö… du får säga som ett original som bodde här på holmen ” Jag tänker inte måka snö, han får precis ta bort den, han som ha satt dit den.” 🙂

 4. Jag funderade länge på vilken elsåg jag skulle köpa men då jag har en 90 kubiks Jonsered med 19″ svärd så blev det bandsåg och det har jag inte ångrat. Sågytan är fin och så är den SNABB eftersom bladet är så tunt. Motorsågen använder jag då jag misstänker det finns sand i barken och för riktigt tjocka stockar men annars blir det nog bandsåg.

 5. Dethär med sågytan går nog delvis att korrigera, tex Skogma i Sverige saluför FullHouse kedjor till motorsågar men jag tror nog att ytan inte blir lika bra som med bandsåg. FullHousen har dubbelt mera tänder än en vanlig sågkedja (finns bilder på nätet Skogma.se). Kanske värt att pröva för den kräsne.

Kommentarer är stängda.