12 mars, 2012 av Charlotta

Nu va de slut :)

Så va det då färdigt. Idag den 12 mars kunde så äntligen Mats skriva punkt för odlingssäsong 2011. Den sista kinakålen lämnade kyllagret och kylmaskinen kunde stängas av. Äntligen. Men resultatet blev hyggligt. I mängd i alla fall. 😉 24 ton, det är för Mats nytt rekord. 🙂 Och det märks. Kålputsargummorna är trötta och vill inte alls höra talas om den mängd kålplantor som redan nu skall beställas inför säsong 2012, och ryggen börjar säga stopp! Att lyfta 24 ton två – tre gånger, även om de är i 6 kilos lådor är ingen höjdare. Först skall de bäras från putsarstället till vågen, det gör putsaren eller den som väger (Mats), den som hinner först, sen skall de lyftas upp på vågen, och sen till sist skall de travas på pall och då lyftas som högst ca 2,40. Men nu är det färdigt och det som numer fyller lagret är tomma kålhäckar.

tomma kinakålshäckar

Säsong 2012 är under full planering. Det märktes tydligt i Geta där den traditionella jakthippan i helgen ägde rum, att våren inte är långt borta är det naturliga samtalsämnet. Naturligtvis var även jag på plats och kunde ta del av alla de förbättringar och planeringar som skulle komma att verkställas inför den kommande säsongen. 😉  Våren är längre hunnen på Åland än vad den är hemma i Nagu. Det brukar vara så. I Geta plockar dom tussilago och snödropparna börjar vara nedvissnade när vi ännu knallar över isen hem och slintar omkull utanför trappan. Anledningen är väl kanske den att isen ligger och kyler ifrån sej längre inne mellan kobbarna än vad den gör på de stora fjärdarna. I inlandet brukar också våren komma stormande. Många är de som i städerna ser på blommande påskliljor, flickor i kjol och tycker att våren är kommen – båten skall i vattnet. Familjen stuvas in i bilen, båten med sin trailer hängs efter och så bär det iväg. I stranden möts de av traktoris och returen in till staden är ett faktum.

4 svar till “Nu va de slut :)“

 1. KL skriver:

  Dethär ger en tankeställare hur mycket arbete det ligger bakom innan kinakålen är i butiken. Den borde faktiskt ”ätas med andakt”
  Lika har jag tänkt om Christers arbete.
  Tack vare att ni arbetar så in i sjutton med allt vad grönsaker heter, får vi andra bara äta och njuta av närodlade produkter.
  TACK TACK

 2. Charlotta skriver:

  Hej KL!
  Nu lindade du nog ett tjockt lager bomull kring varje grönsaksodlares bondehjärta 😉
  Tack 🙂

 3. Christer skriver:

  Understöder Charlottas kommentar till KL. Tack även härifrån 🙂
  Visst innebär odlandet mera än att bara så och skörda men det är oftast bara roligt…….

 4. Annika skriver:

  Jag kan inte vara mera överens med KL. Spannmålen kommer med hjälp av maskiner till tallriken, men grönsakerna sliter på odlarens ryggskinn (om en fennicism tillåts). Stående ovationer åt alla världens kålputsargummor. Det är en stor skam att u-ländernas produkter säljs så billigt här. De får ju ingenting, de som arbetat. Plantageägaren, fraktaren och affären ser nog till att sko sig.
  Annika