Nu va de slut :)

Så va det då färdigt. Idag den 12 mars kunde så äntligen Mats skriva punkt för odlingssäsong 2011. Den sista kinakålen lämnade kyllagret och kylmaskinen kunde stängas av. Äntligen. Men resultatet blev hyggligt. I mängd i alla fall. 😉 24 ton, det är för Mats nytt rekord. 🙂 Och det märks. Kålputsargummorna är trötta och vill inte alls höra talas om den mängd kålplantor som redan nu skall beställas inför säsong 2012, och ryggen börjar säga stopp! Att lyfta 24 ton två – tre gånger, även om de är i 6 kilos lådor är ingen höjdare. Först skall de bäras från putsarstället till vågen, det gör putsaren eller den som väger (Mats), den som hinner först, sen skall de lyftas upp på vågen, och sen till sist skall de travas på pall och då lyftas som högst ca 2,40. Men nu är det färdigt och det som numer fyller lagret är tomma kålhäckar.

tomma kinakålshäckar

Säsong 2012 är under full planering. Det märktes tydligt i Geta där den traditionella jakthippan i helgen ägde rum, att våren inte är långt borta är det naturliga samtalsämnet. Naturligtvis var även jag på plats och kunde ta del av alla de förbättringar och planeringar som skulle komma att verkställas inför den kommande säsongen. 😉  Våren är längre hunnen på Åland än vad den är hemma i Nagu. Det brukar vara så. I Geta plockar dom tussilago och snödropparna börjar vara nedvissnade när vi ännu knallar över isen hem och slintar omkull utanför trappan. Anledningen är väl kanske den att isen ligger och kyler ifrån sej längre inne mellan kobbarna än vad den gör på de stora fjärdarna. I inlandet brukar också våren komma stormande. Många är de som i städerna ser på blommande påskliljor, flickor i kjol och tycker att våren är kommen – båten skall i vattnet. Familjen stuvas in i bilen, båten med sin trailer hängs efter och så bär det iväg. I stranden möts de av traktoris och returen in till staden är ett faktum.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Nu va de slut :)”

 1. Dethär ger en tankeställare hur mycket arbete det ligger bakom innan kinakålen är i butiken. Den borde faktiskt “ätas med andakt”
  Lika har jag tänkt om Christers arbete.
  Tack vare att ni arbetar så in i sjutton med allt vad grönsaker heter, får vi andra bara äta och njuta av närodlade produkter.
  TACK TACK

 2. Hej KL!
  Nu lindade du nog ett tjockt lager bomull kring varje grönsaksodlares bondehjärta 😉
  Tack 🙂

 3. Understöder Charlottas kommentar till KL. Tack även härifrån 🙂
  Visst innebär odlandet mera än att bara så och skörda men det är oftast bara roligt…….

 4. Jag kan inte vara mera överens med KL. Spannmålen kommer med hjälp av maskiner till tallriken, men grönsakerna sliter på odlarens ryggskinn (om en fennicism tillåts). Stående ovationer åt alla världens kålputsargummor. Det är en stor skam att u-ländernas produkter säljs så billigt här. De får ju ingenting, de som arbetat. Plantageägaren, fraktaren och affären ser nog till att sko sig.
  Annika

Kommentarer är stängda.