14 mars, 2012 av Charlotta

Så olika!

Så lika, 4 ben, 4 klövar, ull, 2 öron och så vidare… Men så olika, i storlek! Jag fick en fråga bland kommentarerna om lamm kan väga upp över 4 kg. Jo, det kan dom bra, men dom kan också väga under två kilo. Jag har haft lamm som vägt 1,5 – 1,7kg som tre dagars vikt. Det är inga stora bjässar det inte, men får dom rätt fortsättning i livet kan dom i alla fall bli så stora att dom klarar sej själv och hinner växa till sej till slakttider. Så mycket annat blir det just inte av dem, tyvärr. De är och förblir små, sådär överlag. Några fina avelsbaggar blir det inte heller av dem.

Åt den andra sidan finns det dom lammen som är grymt stora. Det är inget heller att föredra. De brukar kunna vara svåra lammningar, just på grund av storleken. Bara för att de föds stora betyder det dock inte att de är självklara fina avelsbaggar. För att bli avelsbagge måste tillväxten vara bra, ullkvaliteten och så vidare, det mesta måste stämma.

För att lite visa skillnaden i storlek på lamm sätter jag in en bild här nere på två lamm. Den ena har den högsta tredagars vikten jag haft 6+, den andra är bara 14 timmar yngre, och hade en tredagars vikt runt 2 kg. Den större var ensamt som bagglamm och äldre tacka medan den lille hade två syskon till, de var alltså tre och tackan är första lammare och inte så stor. Som synes har det större lammet redan fått sina öronlappar, medan den lille är utan. Jag bara inte nändes klämma fast de tunga lapparna i den lilles öron, han som e stor och har bättre stadga i sej fick lappar, men man kan tydligt se att de är alltför tunga även för hans öron. Bilden är inte så bra, det var lite svårt att få dem båda att stå stilla och titta in i kameran…

två bagglammSå lika, så olika…

Kommentarer inaktiverade.