Vattenslang och snurra

Att en vattenslang kan vara så rolig 😉

Lammen och vattenslangen

För övrigt är det numer bara en tacka kvar att lamma, Anne. Hon verkar inte ha någon brådska…

Våren börjar kännas av ordentligt, har nämligen sjösatt snurran. Det regnade och snurran släpades tvärs över land bakom mönkkiän över stubbar och kottar för att få den i vattnet, men sen… Känslan man får när man drar iväg med snurran i fullt jehu är obeskrivbar! Man blir genomblåst av vårens vindar och känner att nu har man hela världen framför sej igen! Det är någon sorts frihetskänsla som infinner sej i kroppen och ger en ett lugn när man får svischa iväg över öppna vatten 🙂 HÄRLIGT!

Så vansinnigt bråttom skall man inte ha i alla vikar och fjärdar. Många ställen ligger isen som ett ruttet hårt lock och stoppar framfarten, blir det kallt om nätterna kommer den att ligga kvar en bra stund ännu. Även stora isflak flyter runt, och man måste vara på sin vakt för att inte kollidera med dem.

Bråka is var vad jag fyllde någon timme med på eftermiddagen. Att ta sej från holmen med snurra är så mycket enklare än att gå runt bron. Så jag körde runt, runt så nära isen som möjligt i halvplan så de små svallen lilla snurran gör, blev så stora som möjligt och bröt sönder isen så långt som möjligt. Vilket inte är så långt, men skulle jag vilja skulle jag kunna ta mej iland på Kirjais sidan.

Rutten våris

Här är isen ca 5 cm tjock och uppblött, men längre in i fladan är isen tjockare och hårdare, där lär det ta någon vecka ännu innan det blir farbart med båt.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Vattenslang och snurra”

  1. Hejja hejja! Bråka på och hjälp våren lite på traven. Här ha isen släppt sitt grepp för säsongen. Ser att Mathias båt funkar bra o köra i is med.. 😉

Kommentarer är stängda.