Vårbruket inlett.

Så var då starten gjord och de första fröna sådda för denna säsong. Första omgången purjo sådde vi idag efter att en del av morgondagens grönsaksleveranser avklarats.

Sådd av purjolöksfrön.

Det är nog bråda dagar framöver nu då packning och leveranser av fjolårets lagergrönsaker och årets första sådder går ovanpå varandra och sen blir det ytterligare lite till när åkerbruket inleds. Att vi vred klockan en timme framåt i helgen är bara bra, man kommer igång en timme tidigare och det är längre ljust på kvällen. Just nu känns det som om våren kommer alltför snabbt då vi har haft några dagar med varmt väder och emellanåt lite regn också så har snön till stor del redan försvunnit på åkrarna. Grundvattenrören har också börjat flyta upp så det betyder att vattnet redan söker sig igenom det tunna tjällagret vi haft i vinter. Allt bådar för ett tidigt vårbruk och en lång säsong…..eller? Väderprognosen för nästa vecka utlovar lite kallare väder så vi får väl se…….

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Vårbruket inlett.”

Kommentarer är stängda.