Wrestling…

De två duellerande i 65 kilos klassen ställer sej i varsitt hörn… Går lite från sida till sida… Stirrar varandra stint i ögonen… Spänningen stiger och hejjarklacken ställer sej på tryggt avstånd medan barnen till de fightande helst skulle hjälpa till, men blir undanfösta, det här är ingen situation för småbarn … eller smålamm 😉

I ena knuten står jag… i den andra en tacka, mor till tre lamm varav ett “duger” de andra två smäller hon in i väggen så man hisnar. Vi är inte överens om den saken! De små liven föddes mitt i natten och när jag kom på morgonen låg en av dem och tuttade så sött med tackan. Va bra tänkte jag, ända tills jag såg att Agneta mitt i allt hade fått två extralamm! Det låg nämligen 5 lamm i hennes kätte och sov, tre var hennes, de två andra var bonusbarn som hon gav lov att få sova med hennes lamm, hur dom kommit in dit krånglandes har jag ingen aning om, kanske blivit instångade, trillat in mellan spjälorna, eller så har de farit via foderbordet där grinden inte ligger 100%tätt till foderbordsspjälorna. Det händer sej typ en gång vartannat år att någon krånglar sej in till någon annan den vägen, men då oftast när de är lite äldre och ute på matjakt. Nåja, hur som helst så dög inte dessa två lamm för denna maduska, dom luktade främmant, så hon ansåg att bara för att man fött dem inte måste ta något som helst ansvar för dem, hon vill inte veta av dem. Jag visste inte om de fått ätit någonting alls, men jag var minsann fast besluten i att se till att de får i sej råmjölk av henne.

Rond ett! Där stod vi i varsin knut. Tog jag ett steg till höger, tog hon två till vänster. Hon visste precis vilket ärende jag var där i. Jag gick två steg rakt mot henne. Hon kom schvishandes förbi, jag försökte ta tag i henne men ramlade omkull och allt jag fick var lite ulltossar mellan fingrarna. Kätten är ca 3×1,5 meter = tillräckligt stor för att jag skall tjonga in i en knut och tackan skena över lammen så dom rullar runt, “upp via väggarna” till en annan knut. 1-0 till tackan. Lammen förflyttades till ett högt ämbar på utsidan av kätten…

Rond två! Jag beslutar mej för att ta det i hennes höjd, går ner på knä och med armarna ut åt sidorna går jag sakta mot henne. Tillika som jag tydligt känner att jag placerat knäet i en nysläppt hög av varma pärlor tar tackan ett språng mot mej, med siktet inställt på att smita under min högerarm. Där tog hon miste, i samma stund som tackan kommer med huvudet under min arm nappar jag till, tar tag med högerarmen runt hennes nacke och tar tag med handen om hennes högerframben. Jag ligger halvvägs över henne, trycker henne mot väggen och sätter upp knäet som spärr. Hennes fyrhjulsdrift är till ingen hjälp i det här läget, för nu är jag arg!!!

Tjudrar henne mellan knäna och lyfter in lammen. Hungriga men pigga börjar de söka di. Tackan hoppar och sprättar med alla ben hon har, lammen ramlar omkull och hon trampar på dem. Var jag arg förut, kan man beskriva mej som ursinnig nu!

Det fungerar tydligen inte så, då tar vi till nästa steg, för se äta ska dom, ALLA! Ställer mej brevid henne på knä,trycker hennes bak in i en knut så hon int kan backa, sätter upp höger knäet framför henne och tar tag med högerarmen framför halsen på henne i spjälorna, håller i hennes högerbakben med vänsterarmen och drar upp det bakåt mot spjälorna håller i en spjäla som stöd. Hon sparkar med benet som besatt, och det är svårt att hålla tag om ben och spjäla med bara en hand. Då jag inte har fler händer, ben eller armar att ta till får man ju använda huvudet 😉 så jag kör in huvudet framför hennes bakben och trycker henne mot väggen, drar bak benet och då står hon faktiskt stilla. Kanske inser hon att jag är snäppet envisare än hon.

Skulle inte det här fungera är följande att söka upp halsband och tåg och tjudra henne mot väggen för att lammen skall ha möjlighet att dia. Men hur gör man då när man har alla händer upptagna och skulle behöva få lammen att komma och äta?

Som tur var gillade hon ett av lammen, han hade fått äta och kom snart tassande för att söka sej mer mat, då följde de andra efter och började också söka åt sej 🙂 Småningom hade alla fått dia lite och jag kunde släppa hennes bakben. Lite bökade hon fram och tillbaka, men när jag placerade det lammet hon gillade framför näsan på henne och släppte ner hennes huvud så hon fick nosa på den så lugnade hon sej och de andra två fick äta en god stund.

När de ätit tillräckligt länge för att ha fått i sej ordentligt med råmjölk släppte jag henne. Hon skenade till knuten längst bort. Alla lammen följde efter men när de två hon inte vill veta av kom nära nosade hon på dem för att sedan smälla in dem i väggen igen. Jag lade dem under en värmelampa och där låg de rätt nöjda. Det är inte direkt roligt att böka med fåren såhär, men det är viktigt för lammen att få råmjölk. Med god tur kanske hon kan acceptera dem när de ätit av henne och på så vis börjar lukta mer som henne. Det är också viktigt att tackan får bort mjölk ur juvret att det inte blir så spänt, och så vidare…

Det har nu gått någon dag sedan vi drog våra ronder, tackan hatar mej, och jag är väl inte direkt överförtjust i henne heller. Men nu har hon vant sej med att när jag kommer och tar fast henne lönar det sej inte att sprätta runt och leka troll, utan stå stilla och låta lammen dia, hon har också slutat smälla in dem i väggen. Hon gillar dem inte, de får inte dia, men dom får i alla fall vara i samma kätte och sova med henne och det lammet hon godtar, alltid något. Jag kan ju inte stå där hela dagarna så de två utstötta lammens enda räddning är flaska och lammbar. Vi ligger i full träning med baren, knaggligt går det, så vi får se hur det går….

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

7 reaktioner till “Wrestling…”

  1. Videon om Hulda var fin och nu väntar vi otåligt på uppföljaren från vrestlingen 😀

  2. Hur kan man skriva såhär beskrivande….. det är riktigt så man ser din ilska och frustation när tackan krånglar.
    Alla ni bondbloggare skriver så bra, det är ett stort nöje att läsa era inlägg.
    Roligt, roligt, hoppas ni fortsätter skriva länge ännu !!!

  3. Prova att spruta parfym tackan på näsan och samma i rumpan på lammen, då luktar de alla lika

  4. Parfym i näsan… tror jag inte skulle se något av den tackan mer den dagen 😉 jonej, man kan ju smörja in lammen med mjölk från tackan, eller “geggamojja” från lammningen efterbörd och sånt som luktar tackan. Det finns ju också skilda sprayer man får köpa som skall vara luktneutraliserande, dessa har jag aldrig prövat, kanske någon annan som har prövat?
    Tidigare försökte jag ofta smeta in lammen med tackans lukt på ett eller annat sätt, men det slutade oftast med att tackan ändå stötte bort lammet och jag fick torka det själv…

Kommentarer är stängda.