12 april, 2012 av

Koskit…..

…..sprider jag inte för tillfället men jag var med på den tiden när man bredde dynga ”by hand” på åkern. Dyngan kördes oftast ut under vintern i små högar som stampades till snygga ”paket” för att underlätta nedbrytandet av cellulosan i halmen och för att undvika att de värdefulla näringsämnena gick till spillo. I samband med vårharvningen delades sedan högarna ut i mindre högar som sen i sin tur fördelades jämnt över åkern för hand och harvades in i marken. Jobbet var tungt och ibland fick mina barnahänder en och annan blåsa men det minns man inte längre 🙂 Det som man däremot minns är den underbart mustiga doft av välbrunnen kodynga som spred sig över nejden då när det begav sig. Anledningen till detta något nostalgiska inlägg är följande ”Koskits-låt” med taktfast 2-cylindrigt komp.

Etiketter:

3 svar till “Koskit…..“

  1. per-erik skriver:

    Har inte dylika arbetsmoment inte rationaliserars bort har man nog inte varit beredd att ta över jordbruket efter föräldrarna. Det var väl en del av bonderomantiken den tiden. 🙂 Bra låt.

  2. Rosmarie skriver:

    Ja ha no faktiskt hinda sprid na koskit me greipen ja å 🙂

  3. Christer skriver:

    Joo Per-Erik, men på den tiden visste man inte om så mycket bättre alternativ och korna och deras skit rationaliserades bort 1978.