Solsken :)

Äntligen börjar det lite våras och det börjar väl vara på tiden 🙂

I fårhuset händer inga större sensationer. Fåren väntar liksom jag på att gräset skall ta fart på utsidan. Men lite sol i ögonen har jag i alla fall ordnat åt dem. Idag öppnade jag stora dörrarna 🙂

Lamm tittar utAlla ville stå i solljuset och lammen kikade försiktigt över skivkanten. Världen blev mitt i alla snudd på ENORM!

Tackorna tog det hela med ro. Dom vet vad som komma skall och kikade bara ett slag över kanten för att sedan konstatera att roligare än så blir det tydligen inte idag…

Valborgsmässoafton

Så här såg det ut genom mitt köksfönster ikväll.  🙂

Aftonrodnad vacker natt 🙂 trevlig Valborgsmässoafton!

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Solsken :)”

  1. Hej
    jag har en fråga som egentligen inte hör ihop med inlägget, men iallafall. Var kan man få tag i en klövtång åt får? Finns såna att beställa eller köpa nånstans ifrån? Jag bor för tillfället i Ekenäs, på sommaren bor jag i Korsnäs uppe i Österbotten. Grannen har några får och vi brukar låna några över sommaren,på våren brukar klövarna vara långa och ägaren klipper dem inte. Jag har letat bland sekatörer men de är alla av fel modell, åt trädgårdsarbete.

  2. Hejsan!
    Oftast slipar fåren klövarna själva om det finns berg, men finns det mest bara mjukmark är det bra att se över dem. Själv har jag sökt bland vanliga sekatörer och hittat någon som duger hyggligt, men eftersom jag har mycket berg på betena brukar jag inte klippa klövarna, så jag kan inte rekommendera någon klippare framför någon annan. Det bästa är väl att söka bland olika företag som säljer fårtillbehör, Nordpost, Lg produkter, bole är några firmor som kommer upp i huvudet såhär nu och som finns på nätet. Kanske någon annan läsare har något bra tips?

  3. Använde också en gammal sekatör på den tiden det begav sig. Klövarna behövdes nog ses över efter en lång vinter. Morsan hjälpte till med ullklippningen och jag tog hand om klövarna under tiden.

Kommentarer är stängda.