26 juni, 2012 av Charlotta

Har nån en propp?

Finns det någon därute som har en propp att stoppa upp regnet lite med???

Ja, ska de marras om vädret så ska de! 😉 och nu har det regnat tillräckligt och drygt. Tror det är första gången, ”i min 11 år långa jordbrukarkarriär” som det så vackert heter 😉 , jag tycker att det börjar bli väl av vattnet i juni. De exakta vattenmängderna som här kommit, har jag inte riktigt exakt ordning på. Idag kom det vattenskurar med åska indragandes över hela skärgården, siffror som kommit mej emot idag är allt från 5mm till 50mm på bara någon timme, och det var ju inte direkt torrt från förut.

Veckan när jag var borta fylldes min regnmätare med ca 32mm, sedan dess har jag fått tömma ut både 17mm + 10mm, så det är inte konstigt att våra potatisar för tillfället badar i vatten och att jag sjönk ner till anklarna i mitt lilla grönsaksland… Antagligen kommer det inte att gå någon större nöd på dem… Ännu… men mer vatten vill jag inte ha nu. Även på vallåkrarna blir det stora vattenpölar och det bara skvätter om däcken. Glad är jag att jag har ensilaget färdigt. Det är ingen höjdare att försöka få enslaget att bli skapligt när det skvätter om traktordäcken, gräset faller i vattenpölar och det gör djupa spår i åkern efter traktorn… Innan man kan ge sej ut på åkrarna måste vattnet hinna sjunka undan och vad det verkar på väderprognoserna så kommer det att hinna komma mer vatten innan jorden torkar upp… Tillika springer dagarna iväg och gräset som ännu är oslaget blir bara hårdare och ”mindre innehållsrikt” för varje dag som går…

På Åland har jag hört att dom också börjar ha sitt vattenbehov fyllt igen en gång. Löken och potatisen vill ha lite gödsel och så skall den sprutas, men nu är det nog lite väl blött på sina ställen och då ”gårar” det bara sönder, så det är bara att vänta, vänta och sen försiktigt pröva om det går att köra eller inte.

Så värst många vackra, varma soldagar med högtryck verkar vi få vänta på ännu en tid enligt väderprofeterna… Men månne det inte ska bli torrt och hett ännu i sommar… Eller vad tror ni?

Ett svar till “Har nån en propp?“

  1. Nisse skriver:

    Få nu se hur det blir. Jag har en känsla av att då det en gång börjar regna så regnar det hela sommaren. Här i brukar vi klara oss med litet mindre mängder för det mesta regnar ned över västra Finland. Som mången gång tidigare står regnet som spön i H:fors och Borgå men minskar då man kommer till Lappträsk och så kan det vara litet dugg i Hindersby. Vi fick också 30 mm förra veckan men bara 7 mm på måndag.

    Till all tur hann jag spruta före regnet (utom ett par små bitar). Man såg en massa spår efter traktorn på vägarna i går efter dem som sprutar nu. Så det var en bra dag i traktorn på johannikvällen.

    Tyvärr förutspår väderprofeterna att det blir allt blötare somrar.