Bland blasten

Potatis potatis potatis… Räddas det som räddas kan!!!

Man har ju sett bilder i tvn över potatisland som förvandlats till rena rama sumpmarken. Det går kalla kårar längs ryggen när man ser bilderna som visas i tv… Ber till alla högre makter som finns att de som blivit drabbade inte skall behöva äta havregrynsgröt 7 dagar i veckan… Utan att det ordnar sej med det ekonomiska för dem. Hujedamej säger jag bara. Även om det direkt ekonomiska förhoppningsvis löser sej, sätter sådana här händelser spår långa tider efteråt. Önskar dem all lycka i världen!

Men hur är det då med Mats potatis?

Jodå, den mår väl hyggligt 🙂 Och bättre skall den väl börja må!

potatisodlareVad kan intressera så många karlar?

Svaret är potatis. (den här gången i alla fall 😉 ) Chipsen ordnade en fältvandring för potatisodlare på Åland, i juli, med en konsult/expert från Sverige. En hel eftermiddag fick vi höra om bladmögel, strittar, olika sprutmedel, bladgödslingar och så päronsjukan – som är namnet till allt som man inte riktigt är säker på vad det är 😉

Vädret som varit är det perfekta för att bladmöglet skall slå till och sprutningarna bara inte får man missa med. Då kan man få vinka adjöss till hela potatisodlingen. Så det är viktiga dagar att hålla reda på.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.