Om någon säger “Magnetventil” slår jag…..

Rubriken är något överdriven. Jag har aldrig i hela mitt liv slagit någon och skulle nog inte gjort det i detta fall heller, men mentalt kändes det som om det var nära. Den enda gång jag våldfört mig på någon var på mig själv när jag i ett kontrollerat hysteriskt anfall sparkade av ett ben i foten mot däcket på grävmaskinen när den inte gjorde som jag ville. Det är dock en annan historia.

Denna historia ligger närmare i tiden och lyder såhär:

Jag vaknade härom morgonen och kände det direkt. Det var en toppendag för kvickrotsbekämpning på trädorna. Vädret var passligt, tidpunkten var passlig och kvickroten var mottaglig. Iväg till maskinhallen, koppla sprutan med tillhörande elektronik och iväg och fylla vatten. Klockan var bara 10 och detta skulle vara avklarat till 12.00 – trodde jag.

Snabb provkörning av ramperna och flödet  – check. Kontroll av skummarkörerna – funkade icke! Varför inte det nu då, dom fungerade ju hur bra som helst i somras. Eftersom skummarkörerna är orginalmonterade på fabrik så var det lite bökigt bara att öppna och komma åt styrcentralen. När den lådan var öppnad såg allt väldigt lätt ut, fyra magnetventiler och en pump. Lokaliserade snabbt och proffessionellt felet till magnetventilerna, men hur kan fyra dylika ge upp samtidigt? Mätte förstås strömmen och varje ventil fick 12.6 volt och jag fattade noll.

Nu var klockan 12. Skruvade sönder en ventil i gången och kollade dom mot traktorns el men ingen respons. Till sist blev jag desperat och tog bort kolvarna ur mangetventilerna för att få ständigt flöde som nödlösning. det gick inte heller, givarna fungerade tydligen inte utan mottryck

Nu var klockan 14.00. Kom på att koppla vänster skummarkör förbi ventilerna och på så sätt få liv i ena markören och sedan bara köra i vänstervarv. Det fick bli så som nödlösning. Det fungerade men var bökigt att åstadkomma.

Klockan var nu 15.00 och när jag tittade på min konstiga nödlösning och mina konstigt operarede magnetventiler så gav jag upp och insåg att jag måste ringa sakkunskapen i form av Behöriga AmazoneServicen i Härkmeri. Han tyckte också att det var märkligt att fyra ventiler kollapsat samtidigt och ställde en retorisk fråga:

Visst provade du med trakton igång för dom där skall ha närmare 13 volt för att öppna?

Ridå

Jag hade alltså gjort precis ALLT i onödan bara för att jag inte kom på att traktorn skulle vara igång när man kör skummarkörerna.

Klockan 16.00 var allt återställt och klockan 16.10 började det regna.

Denna dagen – ett liv

Sätter in en bild på brottsplatsen

Fotnot: Skummarkör är alltså en mojäng som gör skumbollar som används för att markera körspår i åkern

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

7 reaktioner till “Om någon säger “Magnetventil” slår jag…..”

  1. Åh var fruktansvärt irriterande! Jag kan riktigt känna frustrationen koka! Inte för att det hjälper men jag skulle också haft lust att smocka till nån efter en sån dag.

  2. Det var modigt delat! Vilken tur du kan skylla på m..n..v…i..n 😉
    (njuter av din språkådra som gör mig till en leende läsare)

  3. Vilken otrolig LÄTTNAD! Tack Kalle! 🙂
    På något vis känner jag så igen mej, eller, egentligen på många vis… Brukar tänka på Anton Svensson i Katthult när han hänge på mage i trissebodafönstret “-den förste som kommer nu, den dräper jag”… När man står där och mitt i allt kommer på till exempel, att jaaa, hade jag kollat “stop-knappen” den eländiga lilla knapp som förorsakat så många telefonsamtal både från traktorsitsen eller båten eller… ja, många maskiner har ju en sådan nödvändig, behändig, bortglömd, viktig liten knapp…

  4. Kalle är inte ensam om magnetventilseländet. Jag hade också magnetventiler på sprutan men tog till sist bort skräpet och använder nu gamla hederliga mekaniska ventiler.

    Automation och fjärrstyrning i all ära men då skall den vara idiotsäker. Och som gammal ingenjör vet man att inte mycket är idiotsäkert för idioterna är så jäkla påhittiga. De hittar på användning som man aldrig kommit att tänka på …

Kommentarer är stängda.