Bränn oljan. Eller så inte?

Jag minns det klart och tydligt. Året var 1989. Jag och min far satt hos dåvarande Lantbrukssekreterare Joel Nordström och gjorde upp kalkyler. Byråkratiska kalkyler för generationsväxling. Kalkyler som bara var i barnskorna jämfört med vad dom tydligen är i dag, men det är en annan historia. Plötsligt sa Joel: “jag tror inte vi ids ta upp brännoljan i denhär kostnadskalkylen för det är ju inget som blir till några utgifter i alla fall”

Idag har vi då 2012 och jag sitter och stirrar på en faktura på årets brännolja till torken och kan konstatera. Lika rätt som Joel hade då, lika fel har han idag.

Brännoljan idag är en verkligt tung utgiftspost för oss lantbrukare. Även för andra förstås, men jag inbillar mig att där är alternativen fler. Att börja driva torken och traktorerna med något annat drivmedel är tillsvidare bara en utopi på utveckling. Säkert kommer det men inte idag eller i morgon.

Vi skall bort från fossila bränslen, och bra så men tillsvidare lever vi i en realitet där vi inte sådär bara kan avskaffa dom. När Koneviesti testade alternativa bränslen till torkarna för något år sedan kom dom fram till att fjärrvärme var det mest ekonomiska alternativet. Jo, det är klart men hur skall den fjärrvärmen fås hit. Ok, om man kunde skicka den som returgods i avloppsledningarna löser det sig enkelt, för när vi skulle få (köpa) kommunalt avlopp var inte en rörlängd om 20 km något som helst problem.

Ett annat alternativ skulle vara flis, men det är inte heller så bara. Värmevärdet på det som skall torka spannmålen bör vara högt, det bör producera värme snabbt och det bör kyla ner snabbt. Det gör förstås flisen, om den är torr, men då skall den också tillverkas, torkas och lagras samtidigt som pannrummet bör byggas om för många pengar. Vedeldade torkar har jag upplevt som barn, där satt man nätterna igenom och blev det strömavbrott brann torken upp. Inge bra alternativ.

Återstår – brännolja. 19 penni litern kostade den 1990. Idag var priset 6,42 omräknat i samma valuta. Det blir endel i procent.  Undrar om det finns något överhuvudtaget som stigit med motsvarande procent i modern tid.

Jag skulle personligen väldigt gärna lätta mitt miljösamvete och kunna köra traktorerna på luft och torken på vatten, men det är inte en realitet ännu på länge. Att investera 50000 euro för att installera ett system som kanske inte ens är rätt om fem år känns inte heller attraktivt. Så vad är alternativet; Jo, betala och gnälla!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

7 reaktioner till “Bränn oljan. Eller så inte?”

  1. Tja, du kan ju alltid bränna upp spannmålet. ;-/ Då slår du två flugor i en smäll, eldar “miljövänligt” och säden torkar blixtsnabbt…

  2. Nämenvisst går det att driva torken på luft ! Jag bränner inte en liter olja i mina kallufttorkar. Nåja, litet elektricitet går det förstås åt :-).

  3. Visst går det att torka med kalluft men det är inget alternativ om det är fråga om stordrift eftersom det tar så länge.

  4. All teknik bör vara anpassad till förhållandena. Ingen teknik passar alla förhållanden. För mej fungerar kallufttork bra och jag gör inte anspråk på att den skulle passa för alla. Men blir oljan ännu dyrare (och det blir den troligen) så har vi ett större problem. Kalle satte fingret på den sjuka punkten: Hur vet vi vad som gäller om ett antal år ?

    Jag funderade också länge innan jag började bygga den nya kallufttorken men utsikterna med ständigt stigande oljepriser och brist på olja i framtiden fick mej att satsa en hel del på ett nytt hus – som är byggt så man kan använda det för annat också (körbart i två plan – inga lårar).

  5. Oljeräkningarna till torken är sannerligen ingen rolig läsning i år. Vi har också funderat fram och åter på olika alternativ, det är uppenbart att man måste göra något åt torkningskostnaderna, frågan är bara vad. Det där med att elda med spannmål är i sig inte så dumt, man använder en del av det man tröskar till att torka resten av skörden. Kruxet är ju biobränslepannan som man borde ha, den är ju inte alldeles gratis.

  6. Jag eldar ibland med avfallsvete (det jag sorterat ut) och det har stort värmevärde – mycket mera än flis. Om jag kör enbart med vete så måste matningen dras ned ordentligt till bara en femtedel ungefär. Om man något år får en skörd med usel kvalitet så kan man hellre bränna upp den än sälja den. Nån räknade ut att spannmålens värmevärde är högre än det pris man får för prima vete (om man använder oljepriset som jämförelse).

  7. Kan man inte bränna säd i en pelletsbrännare? Då är det väl bara att byta ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare.

Kommentarer är stängda.