Reservdelspriser.

Kalle beskrev tydligt hur svårt det är med reservdelar numera. Har ett par exempel på hur huvudlöst det kan vara som jag väljer att beskriva i ett eget inlägg. Exemplen är nåt år tillbaka så några euron kan uppgifterna kasta då jag nu inte har kvittorna tillhanda.

För några år sen brast gasvajern till fotgasen på Samen, och naturligtvis på en fredag 🙁 Ringde och beställde en ny nästan omgående trots att det meddelades att det rörde sig om en utgift på 165 euro. Med hjärtklappning över de påkomna utgifterna körde jag i alla fall vidare med hjälp av handgasen den dagen. Följande dag tyckte jag att det var så pass besvärligt att köra utan fotgas så jag beslöt att se om inte en provisorisk reparation skulle gå att göra, det skulle ju i alla fall ta några dagar innan den nya vajern skulle komma. Sagt och gjort så demonterade jag vajern och tyckte att den inte var så märkvärdig. Rotade lite i sonens kvarlämnade mopeddelar och hittade rester av en gasvajer till Tiger Aquan som var av lämplig längd. På andra ändan satt en kula som jag inte kunde flytta från den gamla vajern men i dotterns smyckesskrin hittade jag en pärla med hål i som var av lämplig storlek, den lödde jag fast och VOILA så hade jag en hel vajer. Totalkostnad för reparation blev två timmar arbetstid (enligt lönsamhetsbokföringen låg timlönen på knappa 3 euro då när det begav sig), lite el och tenn till lödningen, vajern och pärlan har jag inte ännu fått nån faktura på. Originalvajern avbeställdes omgående och den provisoriska reparationsvajern den håller än 🙂

Följande exempel är en trilskande termostat till luftkonditioneringen i hytten på Samen. Frågade traktormontören vad en dylik skulle gå lös på, ca 185 euro blev svaret. Han såg väl hur blek jag blev så han tillade snabbt att det borde gå att använda termostat från ett kylskåp vilket torde vara billigare. Vid nästa stadsresa passade jag på att fråga hushållsmaskinservicen vad termostatet skulle kosta och om det fanns på lager. Joo, termostat fanns nog för ca 32 euro men jag borde ta reda på inom vilka temperaturer det skall gå att reglera. När jag kom hem plockade jag ut termostatet men fann inga noteringar om regleringsområdet men i övrigt fanns det en hel del siffror på höljet. Prövade att knacka in siffrorna i “internätet” och hamnade hos en reservdelsförsäljare i England. Priset i pund motsvarade ca 23-24 euro + fraktkostnad. Sände ett mail och beställde men fick till svar att dom ville ha betalt i förskott. Lite försiktig är man ju med att lämna ut kreditkortsuppgifterna men företaget verkade trovärdigt och summan var ju överkomlig så jag tyckte det var värt att ta risken. 3 dagar senare låg ett litet paket i postlådan, fraktkostnaden beståd av ett porto på ca 7 euro! Totalkostnaden för denna reparation rörde sig också om ca 2 timmar arbete, lite surftid på nätet och knappa 30 euro för termostatet inklusive frakt.

Hur man resonerar vid prissättnignen på märkesreservdelarna förstår jag inte……. Tilläggas kan också att samma dag som paketet kom från England fick jag ett motsvarande paket från Närpes, portot på paketet från Närpes gick lös på 13;50 alltså nästan dubbelt högre än på paketet från England så det verkar nåt lurt med prissättningen hos posten också!

Som ytterligare grädde på moset besparades jag säkert ett antal resor till reservdelsförsäljningen också för knappast hade jag fått rätt termostat första gången.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Reservdelspriser.”

  1. Jo, de skjuter sej själva i foten. Jag har redan länge köpt allting över nätet om det bara är möjligt. Litet försiktig bör man vara för ibland kan frakt+”hantering” vara dyr, Men som regel är det billigare att få ett paket från Tyskland än från Finland …

    Jag läste långa tyskan i skolan så det är inget problem men snart är språkokunskap det enda som får folk att köpa nånting i Finland. Priserna är alltid billigare utomlands. Dessutom kan leveranserna gå snabbare. Vår postiljon är dessutom så vänlig att han bär in också stora paket på verandan !

    Vad man INTE bör göra är att beställa nånting med företagspost från Sverige. Svenska posten har nämligen köpt ett distributionsföretag i Finland som är helruttet. Följande dag är paketen i Finland men så läggs de i något lager här och körs ut först om en halv vecka eller en hel vecka.

  2. jag var in till ett förtag å köpte lite delar här om dagen, frågade på samma gång hur mycker breakclean ( tvättspray) på sprayburk kåstade , 3,50 € med rabatt! vilket egentligen är ganska billigt här. Jag köpte för en tid sedan 48 burkar tvättspray från Tyskland på ebay, för 1,90 € styck inklusive frakt. så jag nämde detta , och de sa att de kan också köpa dem , men att man inte i finland får sälga något som inte har finsk och svensk täxt på burken, eller bruksanvisning. Detta gäller allt som skall sälgas till kunder i finland , handlar själv mycket verktyg på ebay från tyskland och england , men man skall vara uppmärksam det finns nog sånt som är lika dyrt utomlands som här också .

  3. Naturligtvis får man betala hur mycket som helst också utomlands. Jag brukar använda prisjämförelsesidor för att få en känsla för prisnivån. I Tyskland är idealo.de ganska bra på jämförelser (jag använder den mest för elektronik). I Sverige är prisjakt.se ganska bra för de varor jag kollar in. Och blocket.se ger en bild av begagnadepriser liksom tradera.se.

  4. För ett och ett halvt år sen låg Sverige väl till då kronkursen var låg, nu har det kanske jämnat ut sig något? Tyskan lite svår för “Eine kleine lantman aus Finland” som jag brukar presentera mig som när jag ringer 🙂

Kommentarer är stängda.