16 november, 2012 av Sonja

Den sårbara tekniken

Igår hände då det som vi varit rädda för; roboten fick ett sådant fel att den stod stilla många timmar. Men tack vare bra service så fick vi igen igång roboten på kvällen.

Ett 7 timmar långt uppehåll mellan mjölkningarna är ingenting om man mjölkar två gånger om dagen. Men har man en robot som  mjölkar  hela tiden så blir det nog problem med ett så långt uppehåll, för trots att roboten mjölkar hela tiden, så tar den ju bara en ko åt gången. Listan på omjölkade kor växte förstås hela tiden och en ko som är lågt i  rangen kan få vänta många  timmar på att få bli mjölkad också efter att  roboten kommit igång igen.

Med tanke på detta och för att undvika problem med juverhälsan bestämde vi oss för att starta den gamla mjölkstationen. På så vis kunde vi mjölka alla på kvällen och därmed kunde både vi och korna sova lite bättre på natten. Skulle vi inte ha gjort detta, hade jag haft emot mig en hel brass med stinda juver då jag gick ner till ladugården i morse. Visserligen blev det lite “dubbelmjölkning” eftersom roboten ju inte “visste” att korna var mjölkade utan den mjölkade dem anefter som de gick in till roboten. Men vi räknade med att detta är ett mindre problem än för fulla juver.

Jag måste nog säga att det var riktigt roligt att igen få mjölka på riktigt. Vi mjölkar nog behandlingskor och nykalvade i spann (de går alltså inte till roboten), men hela besättningen har jag inte mjölkat sen 11 juli. Visserligen kunde väl omständigheterna ha varit lite annorlunda, men bra gick det och korna verkade inte heller ta någon större stress över de lite annorlunda  omständigheterna. Vetskapen om att jag inte heller behövde stiga upp halv 5 följande morgon gjorde inte saken direkt värre! 🙂

Tacka vet jag det att vi var så smarta att vi lämnade stationen så gott som intakt. En plats mindre har vi nu då robotens vacumpump står där, men förövrigt är stationen orörd. Det var  just med tanke på dylika situationer som vi lämnade den och i ärlighetens namn har den nog inget värde hos någon annan heller. Den är så gammal att ingen heller skulle vilja ha den och med tanke på var vi bor så bara måste vi ha ett reservsystem så att vi säkert får korna mjölkat om och när det blir tekniska strul med roboten.

2 svar till “Den sårbara tekniken“

  1. Kimmen skriver:

    Det tycks finnas andra än jag som erfarit att “vanhassa vara parempi” som man säger på finska. Datorer från DOS-tiden kraschar inte, lyder kommandona på stubinen och börjar inte för sig själv göra “updating 1 of 31… do not unplug or turn off your computer” som tar 27 minuter då jag skall iväg inom 3!!!! Hoppas de som har kor fortfarande nångång mjölkar för hand också, så man kan tro på att det kan finnas mjölk också utan elektricitet, Windows och automater! Borde säkert lära mig det själv också.

  2. Sonja skriver:

    Jo, teknik e teknik och den går sönder, förr eller senare:P Nu är det ju en begagnad robot som vi har, så det kommer säkert lite snabbare på sådanahär kremppår än vad det skulle göra på en ny. Men som jag skrev, så måste man ju vara på den säkra sidan och ha ett reservsystem. För bäst som det är går roboten sönder en sådan dag då inte förbindelsebåten går o det inte går att åka båt heller. Nå man ska ju förstås inte måla någo på väggen i förhand, men man måste ju ta allt i beaktande 🙂