35 cent?

JA! Man måste ju vara optimist ändå! 35 cent är väl helt ok ändå för ett kilo lök. Eller?

Det skall i alla fall till ett antal ton för att man skall få någonting alls. I år har Matte lyckats hyggligt med löken, det har kommit vatten så några större utgifter på bevattning har ju inte funnits, men när det finns mycket av någonting dumpas priset. Finns det lite av någonting är prisbilden en annan.

Själv har jag den lyckan att jag får välja vilket lökhuvud jag vill av X antal 1000 🙂

Mats löklager

Det här är lagerlök. Den har Mats i sitt lager, han torkar på den tills den blir torr och sen när det blir dags, körs den till grossisten.

Lagerlök, ja, finns det annat kanske någon undrar… Ibland undrar jag också… Det finns … brukar finnas, två sorters lök, lagerlök och grönlök, eller tidig lök kan vi kanske kalla den, kärt barn har som bekant många namn. Vad skiljer dessa lökar åt?

Jo, tidiga löken sätts tidigt, så fort man vågar sej ut på åkern med traktorn och jorden reder sej, och så är den tidigare lökens sättlök oftast större. Den skördas också tidigare och körs direkt efter upptagning till grossisten. Lagerlöken är mindre, sätts senare och så är prisbilden för de två också olika. Dessutom är det en hel djungel av sättlökspriser inom de två “kategorierna”, beroende på sorter, storlekar osv….

Försäljningspriset på den tidigare löken är bättre än priset på lagerlöken. Normalt i alla fall… Den tidiga löken får man betalt för datum 25 i den månaden som är efter månaden man levererat… Rörigt?  – JA!

Men när får man betalt för lagerlöken då? Den håller de flesta i lager hemma och levererar efterhand längs vintern och utbetalningen får man i typ maj, (kanske?) då är redan nästa års lök i jorden… Så från det att man sätter löken tills att man får betalt för den är det drygt ett år…  Om man får leverera all lök vill säga. Finns exempel på jordbrukare som inte fått sin lök levererad innan följande års tidiga lök börjar finnas och då är den gamla löken “inte önskvärd” och får helt enkelt köras till skogs!

Slugt? – Nej!

Men sånt händer, tro det eller ej…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “35 cent?”

  1. Och butikspriset är ca 1.20-1.50, den marginalen borde skapa utrymme för alternativa försäljningskanaler.

  2. Ser att medelpriset på lök är 12 cent i Polen, färdigt packad och lastad på bil. Med det sagt vill jag inte påstå att 35 cent är jättebra pris men inte
    heller så dåligt. Löken hanteras ju maskinellt till skillnad från andra grönsaker. Att betalningen kommer sent innebär ju inte att resultatet
    blir sämre, snarare tvärtom. Ok, jag hoppas 35 cent håller!

Kommentarer är stängda.