Rockjul

Och då avser jag inte ett klädesplagg. Inför julen skall det alltid städas och i år var det lådorna med CD-skivor som skulle ut. Redan länge har jag lyssnat på musik enbart i digital form (mp3 och ogg). Det passar bra för jag måste ha Blåtandhörlurar för att höra då mobilen ringer i skogen och i traktorn och de har numera plats för minneskort och inbyggd spelare.

Det blev ett större jobb. Då jag gått igenom allting så blev det över 400 CD-skivor och över 5000 låtar (en del dubletter förstås). Under årens lopp har jag samlat ihop dem från hela världen på den tiden jag åkte omkring på konferenser i teoretisk datateknik. Jag brukade skriva in datum och plats där jag köpt dem och där finns allting från Tokyo över Paris och London till La Jolla i Kalifornien.

Men nu märkte jag att det är helt onödigt att åka omkring. På nätet finns egentligen allting. Man kan provlyssna delar och sedan ladda ner mp3-låtar för ett hyfsat pris (10 kronor per låt). Helt lagligt alltså. Tidigare har jag köpt CD-skivor och genast kört över dem till mp3-format. Det finns fina program som automatiskt “rippar” CD-skivan (“rip” betyder riva) och sätter den i digital form i maskinen och samtidigt över nätet laddar ned alla uppgifter om låtarna och gör upp en databas. Jag kör k3b som är gratis på Linux (och väldigt bra).

Till och med jag blir ju imponerad då man hittar Searchers låtar från Star-Club i Hamburg år 1963 på nätet. För landsbygden kan betydelsen av Internet knappast överskattas. Vi får tillgång till allt som tidigare bara rika knösar som åkte runt världen fick tag på (eller fattiga forskare för den delen). Och så finns ju Youtube. Kvaliteten kan där vara usel men mina bandningar från 1962 är minsann inte så fina de heller. Då fick jag nämligen en bandspelare till födelsedagen och därefter har jag bandat det mesta inom rock and roll.

Hösten 1962 hörde jag  låten Love Me Do av en okänd grupp som hette Beatles och resten är – som det heter – historia. I vänskapligt gnabb med min klasskamrat som var Rolling Stones-fan (numera professor i Vasa men musikintresset finns kvar) började vi utforska rocken. Det var en ganska våldsam förändring eftersom det tidigare bara fanns tango och schlager som var helt tandlöst gnäll. Men rocken den SVÄNGDE …

Redan tidigare skrev jag om Liverpool Sound så jag skall inte upprepa samma saker. Nu kunde jag i alla fall återskapa de gamla banden från 1962-65 med bättre kvalitet. Många av de gamla låtarna är digitalt förbättrade. Det är ganska fantastiskt hur man kan få bort brus och till och med få stereo av mono men en del är alltför hårt behandlade och själva stämningen har försvunnit. Då föredrar jag ett gammalt skrapigt band från 60-talet. Med audacity-programmet (gratis för Linux) digitaliserar jag de gamla banden och med youtube-dl laddar jag ned från Youtube till mp3. Alltihop (alla 5000 låtarna) få ledigt plats på ett 32 Gigas minneskort som jag lägger in i mobiltelefonen.

Det är ingen idé med en skild mp3-spelare utan det bästa är att använda mobilen. Då stängs nämligen musiken av automatiskt då nån ringer. Och jag har inte tid att lyssna på musik annat än då jag kör traktor eller sågar i skogen. Arbetet går mycket lättare då man lyssnar på Hippy Hippy Shake med Swinging Blue Jeans – och så går det fortare då man försöker hinna med i takten :-).

Först nu 50 år senare läser jag om bakgrunden till musiken på nätet  – då struntade man i musikskvallret. Jag hade aldrig grammofon och köpte aldrig poptidningar. Man bara lyssnade på bra musik och struntade också i de (vanligen) fåniga orden.

År 1962 var året då twisten kom så det blev en hel del Chubby Checker med Let’s Twist Again. Då kom också Do You Love Me men jag föredrar versionen med Dave Clark Five (den här versionen ger en bra bild av den tidens konserter :-). Ser man på listorna så är det annars mest gnällmusik men visst kan man lyssna på Shadows med Wonderful Land. Snart är det 50 år sedan en grupp vid namn Rolling Stones kom ut med sin första single Come On som förstås finns med på mitt första band med rockmusik. Beatles hade ganska lugna låtar men Twist and Shout inspelad 11 februari 1963 svänger ordentligt. (OBS ! För att lyssna kan det vara nödvändigt att högerklicka och välja Öppna länken i nytt fönster – Open Link in New Window)

Så nu har jag laddat upp  inför vinterns skogsarbete. Sju stora lådor med CD är utburna till arkivet i stallet och alla låtarna finns på ett minneskort i mobiltelefonen. Kättingarna är på gamla Zetorn och lastarn är klar bara jag svetsat fast skydd för kylarn (gripen fästes framför kylarn vid transportkörning).

Nu behövs det bara köld. Vi har ingen tjäle alls och det blir katastrof för skogsarbetet om det inte fryser på snart. Tillsvidare regnar det mest  även om snön är djup. Suck – igen en eländig vinter.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.