17 februari, 2013 av Mats

Felläge

På söndag förmiddag såg jag att kon Ussa började ladda upp för kalvning. Vattnenpåsen hade redan gått och man kunde skymta en klöv som började synas under svansen på henne. Jag föste in Ussa i kalvningsboxen och gick in för att fixa söndagslunchen, det brukar gå bäst bara korna får sköta kalvningen själva.

Två timmar senare gick jag ut för att kolla hur det gick för henne och det verkade faktiskt inget vidare. Kalvningen hade inte alls framskridit sen tidigare på förmiddagen, man kunde fortfarande bara se en klöv som stack fram. Det är lite oroväckande dels eftersom kalvningen borde vara långt på väg vid det här laget, dels emedan nötkreatur i regel brukar vara utrustade med två framben, inte ett. Förmodligen ligger kalven fel inne i kon och hon klarar inte av att föda fram den.

Det finns inget annat att göra än att kavla upp ärmarna, bokstavligt talat. Jag fångade in Ussa och band henne med grimma vid en stolpe för att hon skulle stå stilla och sen var det bara att köra in högra handen i slidöppningen och börja leta. Första anhalten var att kolla leden på benet som stack ut. Yes, det ledades bakåt och var alltså ett framben. Kalven föds inte med baken före, det var ju glädjande. Därefter fortsatte jag längre in i kon och hittade en nos, näsborrar och tunga. Yes igen, huvudet ligger rätt! Om huvudet ligger fel fordras det oftast veterinär, nu kan det tänkas att jag och Ussa fixar det här själva.

Fortsätt leta. Nos, pannben, öga. Längre in hittar jag hals och bogparti, och jajamän! Där är benet. Vid det här laget hade jag kört in armen till ungefär strax över armbågen. Och nu hittade jag också felet. Kalven låg med frambenet vikt framför sig och i den ställningen ryms benet inte ut genom bäckenet på kon. Ju mer hon krystar desto hårdare kilas det fast mot bäckenöppningen. Benet satt också som i ett skruvstäd och jag kunde inte får det uträtat, oavsett hur mycket jag försökte. Motdraget är att göra som i handboken: jag väntade tills Ussa gjorde en paus i krystningarna, knuffade snabbt tillbaka kalven längre in i kon, grep snabbt tag i klöven och drog benet rakt innan hon började krysta igen. Inom loppet av en sekund hade jag båda klövarna ute, livmodern drog ihop sig med ett gurglande schlabb! och kalven pressades ut nästan 20 cm längre än den varit innan. Den känslan, när man inser att vi kommer att fixa det här, är svårslagen. För ett par sekunder är man så genomlycklig att det nästan inte finns ord. Det är VM-guld och Eurovisionsseger i exakt samma ögonblick.

Vid det här laget var Ussa så pass trött att jag ansåg det klokast att hjälpa till med resten av kalvningen också. Jag lade ett rep om klövarna på kalven för att ge draghjälp, och nån minut senare hade vi en pigg tjurkalv på golvet. Inga problem med benen och inget annat att anmärka i övrigt heller.

2013 skall kalvarna som föds ha namn på K. Kalven som föddes i januari fick heta Krut och dagens nykomling fick efter familjerådets behandling namnet Kanon. Nästa tjurkalv får följaktligen heta Krevad.Lillen skall slickas torr också.

8 svar till “Felläge“

 1. Sonja skriver:

  Vad skönt att allt gick bra o att båda (eller alla tre ;)) mår bra. Felläge på kalven får en alltid litet nervös, ofta brukar det ju ändå gå att lösa utan veterinär. Det vanligaste problemet, om man nu kan uttrycka det så, som vi har är det att kalven kommer fel väg.

 2. Mats skriver:

  Jo, så länge det är ”bara” frambenen som är fel borde det gå att hantera. Däremot har jag nån gång varit med om att huvudet varit vikt bakåt och det är knivigare. Det gick att vända huvudet lite framåt, men så fort kon krystade åkte det tillbaks bakåt. Men veterinären fixade den grejen också.

 3. Bitte skriver:

  Jo jag håller med om att man alltid är glad då en kalvning lyckas, helst kon på egen hand, men också då man lyckas reda ut problemet själv, utan hjälp av veterinär!
  Kan meddela att bokstäverna G och Q går också att använda i år!! Så blir det ännu fler namn möjligheter att välja bland!

 4. Mats skriver:

  Q blir ju spännande att försöka använda! Quesadilla, Quatro och Queen.

 5. Charlotta skriver:

  Bra när det går bra 🙂 Själv väntar jag med spänning på att årets lammningar ska sätta igång, men betackar mej alla fellägen. Finns trevligare än att ”rota” efter lamm som ligger på tvären. Namnet Quasimodo dök upp i mitt huvud 🙂

 6. Mats skriver:

  Bra namn! Quintus är ju också lite klangfullt.

  Inte för att jag är nån stor Nirvana-fan, men Kurt Kobein är ett namn som också kan komma att användas.

 7. Antte skriver:

  Kurt Ko-ben…

 8. Mats skriver:

  😉 Exakt.