20 februari, 2013 av Mats

Vanilj ruvar

 

I lördags inleddes tre spännande veckor hos oss. Hönan Vanilj ansåg nämligen att våren var så pass långt framskriden att det var dags att börja ruva.

Jag har räknat med att nåt sånt är i antågande i takt med att dagarna blir längre och vi har därför inte plockat bort äggen riktigt varenda dag.  Synen av en lite större mängd ägg kan väcka ruvlusten till liv hos vissa höns, och precis så gick det ju. Planen var att när ruvningen väl inletts flytta hönan till en skild ruvningshörna, men det lyckades inte alls. Vanilj hade påbörjat ruvningen i ett av värpredena och hon blev helt rabiat när jag flyttade äggen. Jag var tvungen att låta henne få sin vilja igenom. Nackdelen med att hon ruvar i värpredet är att hon dels inte får vara helt ifred från de andra hönsen, dels att kycklingarna riskerar att trilla ur redet när de börjar röra på sig. Men det skall säkert gå bra såhär också.

Vanilj är själv en korsning av vit Leghorn och dvärgkochin medan tuppen är en Faverolle, så kyckligarna kan bli lite hur som helst. Dessutom har vi placerat ett par ägg från de andra hönsen under henne också så om allt klaffar kommer vi att ha en rätt brokig skara höns så småningom. Det här är dock första gången vi har en ruvande höna, så vi försöker undvika att ta ut några framgångar i förskott. Mycket kan gå fel, men om allt klaffar borde vi ha kycklingar i god tid till påsk. Hönsen ruvar c. 21 dagar så nån gång 9-10 mars kan det börja pipa i hönshuset.Vanilj

Att höns ruvar är förresten ingen självklarhet. Hos många förädlade raser har man medvetet avlat bort ruvningsreflexen, men just dvärgkochin är pass primitiva att de fortfarande ruvar. I modern hönsproduktion kläcks kycklingarna utan undantag i kläckningsmaskiner, att hönsen ruvar själva förekommer nog endast i hobbyhönshus.

4 svar till “Vanilj ruvar“

 1. Kristian skriver:

  Hej Mats

  Läste om din köttförsäljning, tyvärr ligger ni lite långt borta från Åbo trakten men undrar ifall det finns nått register typ on-line över gårdar som har direkt försäljning..??
  Då kunde man se var och vilket utbud som erbjuds nära en själv.

  Mvh, Kristian

 2. Mats skriver:

  Jo, tyvärr levererar jag inte ännu till min gamla studiestad Åbo… 🙂

  En sida där man hittar många olika gårdar är http://www.aitojamakuja.fi. Det är inget heltäckande register, men en hel del finns där.

 3. Kristian skriver:

  Hej

  Tack, där fanns mycket läsvärt!

  Kristian

 4. Mats skriver:

  Jo, där finns en del. Hoppas du hittar direktförsäljare i dina trakter.