……endast Movere är vaken….

Ovanstående lilla utdrag har naturligvis fått sin början från dikten “Viktor” av Tomten Rydberg (eller hur det nu var)

Snön ligger vit på taken – endast Movere är vaken. Den strofen böljade av och an i mitt huvud härom kvällen, kanske mest för att stävja en begynnande irritation.

Lite bakgrundsfakta. Jag har alltså bytt såmaskin och Movere är sammanslutningen som utför transporter för Agri-market. 1+1=2.

Jag har själv en bakgrund som både lastbils- och långtradarchaufför. Jag gillade betydligt bättre att jobba på dagarna för då var det  mest ljust. Saker och ting förändras och numera har det under en ganska lång tid varit kutym för fraktargubbarna att dyka upp på de mest ohemula tider på dygnet, såsom tex på natten.

Så även denna gång. Klockan 18.00 på kvällen får jag ett telefonsamtal som jag inte ville ha. En man presenterar sig och meddelar att han har en “kaivinkone” som skall levereras till mig samma kväll. När den värsta chocken lagt sig började jag förstå att han nog pratade om “kylvykone” och det gjorde ju saken klarare, eftersom jag ju faktiskt hade köpt en sådan. Däremot var jag måttligt road av tanken på att ta emot en såmaskin vid denna tid på dygnet, helt utan varsel. Det behövde jag inte göra heller för det visade sig att han just skulle börja lasta maskinerna i Härmä och sedan så småningom dyka upp hos mig, visserligen efter två lossningar i Korsholm. Kort huvudräkning, ok, tidigast 22.30 blir det alltså såmaskinleverans. För att detdär skulle ha löpt smidigt hade jag behövt få igång Claas, vilket inte ens fungerar som en tanke när gradstocken visar -10.

Nåja, farbrorn från Kurikka dök punktligt upp 22.30 (än kan man sin fraktargeografi) och lossningen gick mycket smidigt, och visst, det är mångdubbelt bättre att få maskinen i tid än försent så i detta fall slutet gott allting gott.

DSC_0521

Den första blyga bekantskapen fångad på bild i vintekvällen.

Härvidlag kom jag att tänka på en liten historia som har ett antal år på nacken. K-Lantbruk hade på 90-talet två putslustiga försäljare i Närpes. (hälsningar till Kurt och Anders) Practical jokes´en brukade hagla runt disken i affären. Jag hade då vid ett tillfälle råkat ut för någon nattlig leverans och var irriterad på fenomenet. När det skulle lastas spannmål vid ett senare tillfälle sa jag till försäljaren “sedan skall det banne mig inte stå någon långtradare och tuta på vägen mitt i natten” Det borde jag ju inte ha sagt för tre dagar senare står en förvirrad fraktare i grinden – prydligt dagtid – och undrar varför det står på fraktsedeln att han inte får tuta i närheten av Svedjebäck.

Kontentan är i varje fall detta, nu har man ny såmaskin och en massa saker som skall läras in före säsong. Här finns nu då en liten dator som skall göra sprutspår, men ett ögonkast i manualen gjorde mig bara trött. Samma sak gäller radmarkörerna som tydligan skall föra ett eget liv beroende på hur ofta man lyfter och sänker maskinen. Datorn i Amazonesprutan tog tre år att lära sig, jag väntar mig något liknande här. Det enda jag är riktigt rädd för är om jag lyckas ställa in den så att den bara sår där den borde göra sprutspår och tvärtom. Det skulle vara lite illa. Utom förstås för grannarnas underhållningsvärde.

DSC_0527

Så har då den nya kompisen tagit mark och nu lkulle det bara gälla att ta sig i kragen och börja foga ihop byggsatsen för att få in den under tak. Psykologiskt svårast är att ta av plasten för efter det är den liksom inte längre orörd av människohand förpackad. Nästa svåra steg blir sedan att fylla den första gången för då tar den ju steget från ny till begagnad på 2/10 sekunder.

Fast roligt med en ny maskin, det är det ju alltid…..

 

 

 

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

4 reaktioner till “……endast Movere är vaken….”

  1. Fick en sen lådleverans för ett och ett halvt år sen, den engelsspråkiga chauffören stannade en bit bort och frågade grannen som höl på med plöjningen om han hittat rätt och “do you think company is closed”?

    Undrar vad kaiv-ylvykoneleverantören skulle ha sagt om du meddelat “company closed opens 8AM in the morning”?

  2. Tack än en gång Kalle för utsökt text, roligt att följa med vad du håller på med, fortsätt så.

  3. Å hör i väärdän ha gaa å skaffa vältkåmbi???!!! Tu sku ju int hav nain tåli tu tå et rekna att et haag in räijdi tiimpeng ti siti å vält fö kva in tådde pjies kåsta 😉

  4. Jo, ja väit he. Men gamla maskinen var i tur att bytas och det skulle kanske inte ha varit vettigt att köpa en 15 år gammal modell när den man hade var 10 år. Modellen skulle alltså ha varit 25 år när den skall bytas nästa gång. Få se sen om det var vettigt, jag har en hel del fördomar.

Kommentarer är stängda.