22 mars, 2013 av Charlotta

Pang i kastrullbottnen

Pang sa det i kastrullbottnen när jag började tillreda dagens gourmetlunch. Ärtsoppa som jag fryste in för någon vecka sedan, nu var den tacksam att hitta i frysen. Valet stod mellan gröt och ärtsoppa. Men gröt är ingen riktig mat att äta till lunch enligt mej, så det fick bli ärtsoppa. In med några vedträn i spisen, en törvessticka och på några minuter var lunchen klar. Bråttom, ja, lite… Bland de 19 tackorna som var kvar att lamma, fanns 11 lamm och 6-7  frivilliga att ta hand om de små, när jag kom till fårhuset i morse. De fick en egen utredningshage, en större kätte så de kan stå i varsin knut och hålla sina egna lamm för sej så dom inte alla går ombland… men rörigt var där. En tacka höll på att lamma och tyckte att hon kunde nog ta hand om dom allihop. … Det tyckte inte jag, så hon fick egen kätte meddetsamma, men vilket… vilka lamm var hennes? Uteslutningsmetoden. Det fanns två lamm som ingen av de andra ville ha. När jag satte lammet bredvid dem stångade de till dem så de ramlade omkull, bara en tittade lite snällt på dem, men till lika kunde jag konstatera att hon inte alls hade lammat, hon ville bara vara med. Hon fick gå ut ur den kättan. Sen började det lite reda upp sej, hon som höll på att lamma fick två lamm till, varav ett måste jag dra ut, det var stort, så nu har hon 4 … kanske är något lurt där, antagligen är inte alla lammen hennes, utan ett hör till någon annan … men vem?

Så nu när jag är inne på lunch sitter jag och funderar, hur ska jag veta vilket lamm som eventuellt inte är hennes? Ett av alla lamm var svagt så det bor i en trälåda under en värmelampa, undrar hur det skall gå med det? Och vems är det? Och månne hon som har tre svarta lamm fixar det som är minst och ynkligast, kanske det skulle behöva extra mjölk redan nu på eftermiddagen fast det tydligt diade och fick mat från tackan… Kom jag ihåg att skära av balgarnsöglan när jag knöt fast kätten med? Måste kolla det. Månne jag kan ge lammet som ligger på intensiven en suts “kick-start” till? Undrar nog om inte hon som har ett lamm är mamma till intensivlammet och kanske till den som kanske är det fjärde lammet hos förbarmerskan…

Med dagens lamm-rumba borde antalet lamm nu vara uppe i 45 🙂

Snurrrr i huvudet, men nu en kopp kaffe och sen ut tillbaka!

Kommentarer inaktiverade.