Svindyr smörja

2 flaskor, 250ml – 149 euro.

Jeps, coopersect är inget billigt “nöje”! Visst räcker det en bit, men … nog har det pris som heter duga. Men alternativet – att vara utan, är inte heller någonting att föredra, coopersect är nämligen ett fästingmedel åt fåren. Men behöver bara 5ml till ett får och ca halva dosen åt ett lamm, men då man har “några” som behöver en dos så räcker inte en flaska så jättelångt, dessutom så behöver man ge nya doser under sommaren och hösten. Ja, jag säger bara det, förmårrade små otäcka kryp som inte fyller någon funktion alls i det stora hela. En mygga, fluga osv förstår jag mej på, det är ju mat åt så många småfåglar som i sin tur…. Ja, ni vet … men Fästingar… Suck. Förmårrade pack!

Coopersect
Coopersect

Såhär ser den ut, flaskan med det magiska innehållet som man absolut inte skall rådda med i onödan, det är lite hojsiga doningar som man bara får utskrivet av veterinären.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Svindyr smörja”

  1. Man har ju de senaste åren funnit många sjukdomar som fästingarna sprider till speciellt husdjur. Men hur skyddade man förr i tiden djuren mot fästingar?

    Motsvarande produkt i UK heter “Coopers Spot On”, kostar £99 för 1l

  2. Nä det är klart att det känns så och visst håller jag med från människans perspektiv. Det är bara det att varenda levande varelse – blomma eller djur eller insekt – har någon uppgift i vår herres hage. Men inte vet jag vad fästingen är bra till, inte vet jag vad råttorna är bra till heller, men ormar tar råttor, och så länge har dom min fulla acceptans.

  3. Jo, Kalle, så borde det i alla fall vara, ändå finns det sorter jag inte förstår, fästingarna är en sån sort, en annan är havstulpanerna som man river sönder fötterna på när man skall simma i sjön, och som skapar grymt mycket jobb att få bort från båtbotten och det enda som hjälper att man inte får det, är gift, som i sin tur.. ja… Ormar tar råttor – ja, men det gör kissen också, bara han inte är för övergödd av ihopstampade fabriksknallar, eller geledränkta köttbitar ur fina små plåtburkar, så livsfarliga ormar hör inte till mina favoriter i herrens hage. Men ja, varifrån kommer dessa fästingsotyg, inte har de funnits här på våra breddgrader i all tid … eller?

  4. Läste att fästingarnas uppgift här i världen är att sprida sjukdomar och på det sättet hålla populationsstorlekarna i skick. De svagaste individerna sorteras ut. Ett otyg är de i alla fall.

Kommentarer är stängda.