Inte helt tokigt

Nej, int blev de så tokigt.

Söderåkern
Söderåkern
söderåkern
söderåkern

Men mycket jobb återstår. Egentligen ser det för hemskt ut när man kryper in under de täta stora granarna för att söka upp de gamla dikena, men lite bättre har det blivit och mer ska de bli. Nu först lite får hit för att se till att det inte till hösten blir att börja från ruta 1 igen.

Små skott av sälg
Små skott av sälg

Kringom på åkern där jag tagit bort buskage av sälg och annan lövträd, kommer det nu upp miljontals med små skott. Får dom vara ifred har jag det snart att se ut dubbelt värre än vad det gjorde i vintras, men jag skall släppa ett 20-tal småbaggar på dem så är de snart ett minne blott. 🙂 Fördelen med att ha får, det lönar sej att hugga lövsly, får man bara får dit kommer de inte igen så länge fåren går där.

Dessa små raringar växer det också i en knut, önskar att det gick att skicka lite av dens underbara doft genom skärmen, eftersom det inte ännu går, så får ni hålla till godo med en bild av raringen och så önskar jag er en riktigt trevlig midsommar!

005

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.