Solmogna bär

Solmogna bär. Inte bara en fröjd för ögat utan nytta också.

Jag har några vinbärsbuskar, med röda, svarta, vita och gröna bär. Inte många, kanske 14-17 st i olika storlekar och skick, men bär ger dom och nu ska dom plockas, helst innan trastarna far iväg med dem. Jag plockar och fryser, man kommer lindrigast undan med dem på det viset den här årstiden när det inte finns alldeles för mycket extratid. Nässlor, bromsar, myggor, skållhet sol och allt annat besvärligt ser till att tillställningen inte blir alltför munter… Men det är bara att tänka på den egna, rena vitaminbombs-saften man kan koka åt sej sen i november, när dagarna är är gråa och trista och allt vad sommar heter känns så fjärran. Då släpas saftmajan fram och jag kokar saft så det doftar sommar i hela huset! 🙂

Solmogna vinbär
Solmogna vinbär

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Solmogna bär”

  1. Fina bär ! Vi käkar skogshallon – små men med mycket mera smak än de urvattnade förädlade hallonen. De är tydligen framtagna enbart för stora skördar.

Kommentarer är stängda.