Julkalvar

Julen är ju som känt födelsens och lugnets fest. I vår version brukar det ingå kalvningar och mera jobb 😛 Nå skämt osidå, korna kalvar då när det är dags, i år fick vi tre jultidskalvar;
Fräckna kalvade sin sjätte kalv den 22 december, Hursula sin tredje kalv den 23 december och Öppa fick sin sjätte kalv den 27 december.

Hursula o Kursula
Hursula o Kursula

Fräckna och Hursula klarade kalvningen galant, men Öppa blev förlamad. Tack vare snabb förstahjälp, dvs. kalk under skinnet och ett veterinär besök då hon fick kalk i blodet steg hon upp och nu verkar allt igen bra. Fräckna och Hursula fick båda kokalvar medan Öppas kalv är en tjur.

Öppa o Kaveri
Öppa o Kaveri

Ännu är det inte slut för i år, Öris har beräknad kalvning den 31 december. Kanske även den traditionen fortsätter? 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Julkalvar”

  1. Hej Sonja!
    Vilka söta bebisar,, hoppas allt går lyckligt. Vi undrar vad du har som strö under kossorna,, vi har inga djur så därför vet vi inte hur man har nuförtiden, förr var det ju vanligt med halm eller har jag fel? Gott Nytt År till er allihopa på gården. Hälsar bondmoran från öst-nyland

  2. Vanligtvis brukar vi ha halm. En riklig halm”bädd” är ju nog det bästa kalvningsunderlaget tycker jag i alla fall. Ibland har vi också torv. Torven suger ju visserligen i sig bättre än halmen, men det dammar o så blir kalven ju lite “smutsig” då den kommer ut… 😛 Men nu hade de faktiskt en blandning av dessa, i alla fall Öppa, så att hon hade bästa möjliga underlaget att ligga o stiga upp på. Gott nytt år åt Er dit till östra Nyland också!:)

Kommentarer är stängda.