27 december, 2013 av Charlotta

SALT!

Salt ska de va. Inte för mycket, inte för lite. Jag kan bli lite trött på alla saltvarningar som kommer farandes genom medierna. Man behöver salt. Men, man behöver olika mycket salt. Allt är så olika från person till person, och mycket hänger på vad man gör. Har man ett jobb där man sitter stilla om dagarna, eller jobbar man tungt och svettas dagarna i ända. Jag tycker inte nån kan/ska stå och domdera ut vad alla ska äta.

Ät mindre salt! Säger förståsigpåaren… JAAA! Säger vi och saltar maten mindre, men klämmer in en påse chips på kvällen, för det är så gott! …  Jaaa, det smakar … Salt!  …   Hmmm…

Alla behöver salt. Också fåren. Nu i December var jag lite stressad och bara skenade in och ut ur fårhuset två gånger om dagen, och såg att alla stod på benen, gav dem mat, och det där nödvändiga. Inget extra pysslande. Men så mitt i allt såg jag att saltstenen tagit slut. Den har kanske varit slut i typ 2-3 veckor. Ingen katastrof, men fåren behöver salt, och med denna lilla videosnutt är det INGEN frågan om saken.

 

4 svar till “SALT!“

 1. Pia skriver:

  Ojdå, där gick det undan 🙂

 2. Antte skriver:

  Natrium (finns i salt) e väl också de enda mineralämnet som djuren sjölv kan liksom känna av att nu har dom behov.

 3. Christer skriver:

  Du brukar kanske inte salta höet?

 4. Charlotta skriver:

  Jo, nog saltar jag höet, och beroende på hur torrt det är varierar jag saltmängden, men nu äter dom mest ensilage och då uteblir saltet ur fodret, förutom saltstenen då. Ja, Antte, det kanske sägs så jo, men jag undrar jag… Ibland är dom som tokiga på det ena, ibland det andra. Någon slags sug efter någonting har dom ju när dom gnager bark av tex. al, sälg, asp, gran, ibland den ena sorten, ibland den andra. Skulle det vara salt sku dom ju/väl slicka på saltstenen istället när dom har. Mineralsten ute sparar i alla fall lite träd.