26 december, 2013 av Nisse

Höstbearbetning med tallriksharv

Jag blev inspirerad av Christers plöjningsvideo och sätter här in en kort video från hösten bearbetning med tallriksharv.

Det är en helt oredigerad video. Jag hade inte tid att göra nånting bättre i höstas. Men den visar litet hur det går till i alla fall.

Farten är ganska hög. Jag kör med Zetor 14245 på hög 2:ans växel vilket torde motsvara ca. 12 km/h (möjligen mer). Tallriksharven är som jag redan skrivit en engelsk Ransome köpt som byggsats då de hade slutförsäljning på sina tallriksharvar. Den kostade bara 5000 mark (inte euro) i tiderna och jag köpte den närmast för att testa hur tallriksharvning fungerar. På den tiden (80-talet) så fanns det inte någon större erfarenhet av tallriksharv. En och annan kultivator var i bruk men på en demonstration verkade de mest samla halm.

Den har fungerat överraskande bra – utom att alla lager har gått sönder. Det var dessutom speciallager så jag har varit tvungen att svarva ned lagerholkarna så att standardlager passar. Det sista lagret gick sönder i år så därför saknas höger bakaxel. Jag hade inte tid att då börja svarva och reparera.

Som sagt så kör jag med höstbearbetning närmast för att mylla ned halmen så den börjar brytas ned och för att åkern skall torka upp snabbare på våren. Om det ligger orörd halm på åkern så torkar den mycket långsamt. Direktsådd är därför inte nånting jag sysslar med även om Väderstad Rapid skulle klara det.

Etiketter: ,

4 svar till “Höstbearbetning med tallriksharv“

 1. Christer skriver:

  Fart och fläng joo 🙂
  Förvånas över att den går så pass rakt med ena axeln borta.

 2. Nisse skriver:

  Det beror på att stora Zetorn är så tung. Jag har kört med lilla Zetorn (8011) också utan en axel men då drog det betydligt mera. Fast tallrikarna går inte alls så djupt – beroende på jordart mellan 5 och 10 cm. Om det är riktgit mjukt kan de ibland gå djupare. Ransome är ju en lätt harv som ligger på hydrauliken. De tunga bogserade går troligen djupare.

 3. janne skriver:

  Har kört med stubberarbetning grunt max 4 cm djup förts på våren med en Amazon Catros. Efter det låtit det torka några dagar och sedan sått med rapiden till 5-6 cm djup. Funkar även på lerjord men kan ibland kräva en harning får att få det att torka upp jämt. Har gjort det i c. 10 år och inte stött på några större katastrofer bara man bekämpar de fleråriga ogräsen. En torr vår vill jag påstå att man vinner i skörd.

 4. Nisse skriver:

  Jo, det gör det säkert. Problemet – med jordbruk i allmänhet – är att man inte vet hurudant vädret blir. Skulle man veta det i förväg så skulle jordbruk vara enkelt.

  Den här hösten blev väldigt lång och jag räknar med att halmen på grund av värmen börjat förmultna. Om man kan köra redan i september så kan en lång varm höst sönderdela en hel del halm (som är nedbrukad) så den inte krånglar på våren. Men visst är det förmånligt att hålla kvar halmen länge ifall det blir en torr försommar – men det vet man aldrig.

  Och vi kör vanligen med harven (en gammal kongskilde) på våren för att jämna ut åkern och få den att torka jämnt. Det är alltså inte för att göra upp såbädd utan i stället för sladdharv – bara för att jämna.