30 december, 2013 av Nisse

Julflicka

På själva julaftonsdagen fick vi vårt fjärde barnbarn – en flicka med det klingande namnet Lynn Li Idun. Alla mår bra men är trötta. Vi har inte sett henne ännu men snart får vi väl beskåda underverket. Det är bäst att familjen får hämta sej litet först.

Eftersom jag har pippi på språk så måste jag förstås kolla in namnen som ju är litet ovanliga i vår släkt där man turvis hette Maria och Anna. Men dessa är ganska moderna namn jämfört med Lynn Li Idun. Lynn kommer från gammal keltiska och betyder vatten, vattenfall. Li är ett av de vanligaste namnen i Kina och Idun kommer från den urgamla nordiska mytologin. Idun (egentligen Iðunn) var ungdomens och äpplenas gudinna. Asagudarna hölls unga så länge de fick ett gyllene äpple av Iðunn.

Lynn är dotter till Henrik och Antonia, det unga husfolket på Bos-Sestu. Man funderar föstås på hur den lilla flickan liv skall bli. Jag hade en fantastisk uppväxttid här på landet med kossor och traktorer och den fina byagemenskapen. Egentligen levde jag i den bästa av tider. Kriget var över och även om det var brist på allting så gick det framåt och framtiden var ljus. Sedan blev jag elektronikingenjör som jag hade velat sedan 11 år gammal och jobbade som forskare på Tekniska högskolan. Men det bästa av allt var att jag aldrig behövde lämna bondelivet och senare fick bli bonde till 150 %.

Kanske man ser sin egen uppväxttid i ett rosenrött skimmer. Säkert fanns det problem då också men man märkte inte mycket av dem. Jag hoppas bara att efterföljande generationer får ett lika bra liv. Jag tycker det närmast blir sämre hela tiden men det beror åter på att jag är en gammal gubbe. Ungdomarna tycker säkert att allt är bra – men de var inte med på det fantastiska 60-talet (då jag var ung :-).

Litet synd tycker man om flickan som har födelsedag på själva julaftonsdagen. Men det går ju att fira en vecka tidigare eller nånting. Vi önskar Lynn Li Idun välkommen till Bos-Sestu i Hindersby och hoppas hon får leva ett lyckligt liv.

 

Etiketter:

4 svar till “Julflicka“

 1. Christer skriver:

  Gratulerar till familjetillskottet, det var ju en fin julklapp 🙂

  Är lite böjd till att hålla med dig om att -60-70-talen var en fin tid!

 2. gisli skriver:

  gratulerar. önskar alla bondbloggare ett gott nytt år. gisli island.

 3. Nisse skriver:

  Tack, tack ! Jo, det var verkligen en fin julklapp. Kanske hon eller stora syster Lovis är den framtida bonden på Bos-Sestu ? Men man vet aldrig hur framtiden ser ut. Om en gammal gubbe kan vara bonde så varför inte en ung flicka … På lång sikt är jag optimistisk ifråga om jordbruket.

 4. Sonja skriver:

  Gratulis åt hela bunten! 🙂 🙂