Joms och nois

Varje år jomsar jag, -Hålls på land om ni inte säkert vet att isen håller!!!

I år också. HÅLLS PÅ LAND OM NI INTE SÄKERT VET ATT ISEN HÅLLER!!!

Så var det sagt.

Har kunnat notera lite funderingar på min FB om bekantas, bekanta som undrar, “-hur är det med isläget, det måste ju börja hålla så kallt som det varit såhär länge… ? ”

Nåmen nej nej nej… Det är liksom inte bara så man kan tänka. Jag sitter och tittar på öppet vatten rakt nedanför huset, “ströömin e ypin”. Det strömmar så mycket genom smala sund att det håller isen borta ganska länge än, trots kylan. Dessutom var vattnet förhållandevis varmt när vädret kastade om, så det är först nu i dagarna isen lagt sej på flera ställen, även inomskärs som man skulle kunna tro att hade lagt för längesen. Och så kom det några “obligatoriska” snöfjun ovanpå som isolerar så isen inte alls växer som den kunde ha gjort om den skulle ha fått stå bar. Finns det dessutom ännu värme där nere, så växer isen inte heller som den kan göra, en höst men några minusgrader knyckar som kyler ut vattnet ordentligt så det lägger bra och snabbt sen när kylan kommer och vattnet blivit “moget” för det.

Nåja, nog jomsat, men som dagens info, Ytterholms israpport : Fjärdarna ligger öppna, vi har mönkkisis över till Kirjais sidan, norr på Kirjais la det is för bara nån dag sen. Fast det är inomskärs, inget att lita på. Och all is, 1 cm eller 10cm, ligger förrädiskt med ett fint tunt lager snö på. Vackert så det förslår, men förrädiskt så man baxnar.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Joms och nois”

  1. Ut på den första isen skall man väl bara gå om det är helt omöjligt att undvika, eller? För skärgårdsbor är det förstås ibland mera nödvändigt att färdas på isen än för andra.

  2. Den här kommentaren hör kanske inte hit, men jag såg på söndags TV Margot ifrån Nagu så det tycks finnas flera driftiga kvinnor i skärgården. Ni har av bilden synes ett otroligt fint sommartorg och det behövs säkert också, så jag kan inte mera än önska lycka till och framgång för er alla. Personligen tror jag att de produkter ni säljer står inte att få på många andra ställen (kvalitativt). Jag tror nog att buskradion är den bästa marknadsföraren.

  3. Hej Stefan! Mycket riktigt! Jag kan inte tro att tex. alla pilkfiskare är av nöden efter mat alla gånger när de sitter och svajar på isen längs strömhålen. Hujedamej. Men så gör folk. Vare sej det är nödvändigt eller inte så ska folk ut på osäker is. Spelar liksom ingen roll om det sägs två eller femtitolv gånger, de sitter mellan öronen på endel och det kommer inte därifrån. Vi är ju inte av nöden att gå på svag is. Nästan ingen i skärgården är det mera. Det finns isbrytande förbindelsebåtar, luftkuddefarkoster, hydrokoptrar osv att använda sej av. Det är ju det, att det man verkligen måste ut på isen för är så lite, men det man vill, går så mycket enklare att… och har lust till, är så mycket större.

  4. Jag tackar dej varmt Janne B för din kommentar. Är säker på att den värmer även Margot 🙂 Jag vet inte om man i skärgården är någå mer driftig än annanstans, man är kanske bara envisare, har mer “stervskalle” och kanske lite större gnutta “jävlaranamma” 😉

  5. Det som jag kanske främst ville komma fram till var att Margot i programmet ärligt sade att allt annat går nog bra men dedär med maskiner är inte den starka sidan, men man kan nog få hjälp om man vågar begära och det ordnar sig alltid. Maskiner är inte allt fast dom underlättar arbetet avsevärt, men det finns så mycket annat inom administration och pappersarbete som kräver sin tid. Vi brukar skoja me bisana sinsemellan att du ska inte vara bara jordbrukare idag och kunna det gebitet, du ska vara lite eller helst massor av jurist, marknadsförare, försäljare, å så ska du kunna ta folk så att dom känner sej viktiga, men framför allt måste man vara ärlig och kunna säga att tyvärr har vi inte idag det du önskar. Med andra ord måste man vara som man säger på fartygsspråk STADUT SPANTA.

Kommentarer är stängda.