28 februari, 2014 av

På heder och samvete…….

………och efter bästa förmåga har jag nu lämnat in skattedeklarationen. Sände dessutom in den elektroniskt som TYVI-material via Ilmoitin.fi -tjänsten. Visst är det enkelt att sköta ärendena via datorn men lite osäkert om rätt material gått fram är man nog när man inte handgripligen lämnar in det till skattebyrån. Riktigt allt material har jag ändå inte lämnat in via “nätet” eftersom jag inte har skild katso-kod eller bankkod till Eriks dödsbo. Hans skogsbruksdeklaration lämnades därför in av äldsta dottern tidigare idag. Jag var då ännu inte färdig med den egna deklarationen så därför valde jag att testa det elektroniska alternativet för den.

Bäst att dokumentera inlämningen ifall det skulle ifrågasättas :)

Bäst att dokumentera inlämningen ifall det skulle ifrågasättas 🙂

 

Det här med deklaration är nog fortfarande trots elektroniska hjälpmedel ganska jobbigt, man vill ju gärna glömma hur det går till emellan varven då det görs endast en gång i året. För att dela lite på arbetet och för att ge de övriga i företaget lite insyn i det ekonomiska läget så kör vi med arbetsfördelning så att frugan samlar och ordnar verifikaten i mappar vilka äldsta dottern sedan kontoför i bokföringsprogrammet varefter jag sedan sköter skatteplaneringen, deklaration och momsrapporterna. Så här 796 verifikat och 18096 poster senare känns det onekligen skönt att sätta mapparna på hyllan och förhoppningsvis hinner man söka upp traktorn som står och väntar på mossen i morgon. Det börjar bli hög tid att avsluta skogsprojektet för ingen kyla utlovas den närmaste framtiden…… ser ut att bli en väldigt kort vinter i år 🙁

Etiketter: , ,

4 svar till “På heder och samvete…….“

 1. Nisse skriver:

  Haa, jag kom närmare deadlinen. Förr hade vi tävling med brorsan om vem som kom närmast hem innan bensinen tog slut. Rekordet var ungeför 500 meter och det är ganska bra på etthundra kilometer. På den tiden var bensinstationerna inte öppna på natten och inga automatstationer fanns det helelr (och inga kort). Så vi hade litet bensin hemma (motorsågsbensinen) som man kunde hälla i bilen följande dag och åka upp till kyrkobyn och tanka.

  Jo, det är farligt med elektronisk deklaration. Datamaskinerna kan säja upp kontraktet när som helst. Inte är de alls så pålitliga. Men däri ligger ju spänningen. Vem vågar lämna in senast ?

  (Jag hade tio minuter till godo)

 2. Christer skriver:

  Joo,jag var riktigt nöjd med att bli färdig med en hel timme tillgodo 🙂

 3. Stefan skriver:

  Ni är modiga! Jag lämnade in för en vecka sedan. Ifall datorn stärvar kan det ju ta flera dagar att reda upp det.

 4. Christer skriver:

  Visst är det lite riskabelt med att vänta till stängningsdax, Stefan. Nu råkade det sig så att det blev väldigt bråttom med skogsarbetet då vintern blev så kort och skall väl inte sticka under stol med att de finska framgångarna i OS också försinkade deklarationsarbetet lite 🙂
  Men vi råkar nu ha tillgång till åtminstone 2 datorer inom familjen som klarar deklarationsprogrammet så ifall en stärvar får man väl ta säkerhetskopian ladda ner programmet och fortsätta därifrån. Skulle nu skatteverkets dator stärva är det ju inte lika lätt förstås då kan det bli som det närapå blev för ett par år sen med inlämnandet av odlingsuppgifterna. Den gången blev jag klar först ett par sekunder innan deadline på grunda av långsam förbindelse. Vad gäller deklarationen så gjorde jag inte den online utan kopplade upp först nar materialet sändes in.