Vårbruket fortskrider.

När redaktörerna här på Yle Österbotten utannonserade mitt deltagande i morgonsändningen i torsdags uppmanade de lyssnarna att kolla in bondbloggen för att följa med hur vårbruket framskrider. Så det är kanske dags att rapportera vad som skett under veckoslutet 🙂 Soligt väder och torrt har det varit. Den riktiga vårvärmen har jag dock ännu inte känt av så ännu behåller jag långkalsongerna på. Fredagen var ändå så pass varm att en ensam soldyrkare syntes utfläkt på sandstranden vid Paradisön på Vasklot, den värmen kände ändå inte jag av eftersom jag deltog i skogsfullmäktigemöte den dagen.

Avdunstningslock.

Eftersom jag har det mesta färdigt harvat och på så vis satt lock på åkern för att minska på vidare uttorkning så är det inte så bråttom med sådden. Kalle fick tack vare bra kommentarer svar på sin undran över Väderstads rekommendationer om bruk av torra lerjordar så jag har inte så mycket att tillägga. Den erfarenheten har jag i alla fall av lerjordar att det är tidpunkten för harvningen som är den viktiga, görs den vid rätt tidpunkt så är det inte så bråttom med sådden. Harvas det för sent kan det ändå vara skäl att, som Kalle funderade, så direkt efter harvningen och gärna välta efter sådden. Nu är mina leror kanske inte riktigt så styva som Kalles men är det torrt och tjälfritt som i år tycker jag att det är bäst att färdigställa åker för åker för sådd med en gång. Vilket i mitt fall brukar innebära två överfarter med harven genast efter varandra så att jorden inte hinner torka ut emellan körningarna. Eftersom den såmaskin jag lånar in i år placerar fröna på harvbotten så harvar jag till önskat sådjup. Harvningen jämnar ju också ut tiltorna och fältet så att avdunstningsytan minskar och får man till lämplig grynstruktur så minskas luftcirkulationen i ytlagret vilket också begränsar uttorkningen.

På lördagsmorgonen begav jag mig mot Kalles hemtrakter för att hämta kornutsädet. Fjolårets skörd blev inte av utsädeskvalitet och jag hade ändå tänkt byta sort så nu köpte jag in allt kornutsäde färdigt sorterat och betat. Sortvalet föll på Elmeri som borde passa mina åkrar, vi ser väl framåt hösten hur det blev. Passade på att kolla in bränsleförbrukningen på traktornyförvärvet på samma gång. Det gick åt 36L under den 106km långa färden. Kunde kanske ha minskat förbrukningen något med att hålla lägre varvtal?

Lugnt både på väg och åker på lördagsförmiddagen i dessa trakter. Det var nog mera aktivitet i mina hemtrakter.
Lugnt både på väg och åker på lördagsförmiddagen i dessa trakter. Det var nog mera aktivitet i mina hemtrakter.

Ingen dag utan överraskningar

Väl hemma började jag fundera över vart jag skulle placera lasset. Kanske det ändå var lika bra att placera kornutsädet, eller åtminstone en del av det, dit det hör hemma…….. alltså i jorden. Det visade sig att såmaskin var ledig så jag flyttade över breddäcken från Fiaten till New Holland och for efter maskin. Tänkte att jag hinner fylla maskin och göra vridproven klart innan jag tog kväll. Så här långt hade dagen löpt enligt planerna men sällan går det en hel dag utan överraskningar så inte heller denna dag. Konstaterade när jag kollade däckstrycket på såmaskin att en ring var tom och att den till på köpet inte gick att fylla eftersom ventilen var bruten. Det var ju inget vidare konstaterande eftersom det nu var lördagkväll och jag hade lovat återlämna maskin på måndag förmiddag. Tursamt nog har vi kontakter med folk inom däcksbranschen så en ny innerslang fick jag hem vid 22-tiden 🙂

Som vanligt så är det ju däcket längst in som är trasigt, blev en del skruvande........
Som vanligt så är det ju däcket längst in som är trasigt så det blev en del skruvande i stället för lördagsmys i soffan…..

Kornsådd.

Inte för att nu kullkasta alla Kalles teorier om turordningen i vårbruket men jag började året spannmålssådd med sådd av korn istället för havre. Orsaken eller egentligen orsakerna till att jag började med kornet var att jag dels ännu inte fått gödseln till havren, kornet skulle sås där jag vårplöjt och så var ju vagnen färdigt lastad 🙂 Vi får väl se om den tidiga sådden av kornet var ett bra val eller inte, lite stöd i beslutsfattande gav ändå det att den första ladusvalan visade upp sig. Det är nog första gången som jag noterar att svalorna kommit i april. I och för sig sägs det ju att “en svala gör ingen sommar” men ändå………..

Att förberedelserna inför sådden blev framskjutna till söndagsmorgonen medförde att det planerade firandet av yngsta dotterns 21-årsdag inte blev av för min del för när den övriga familjen for på födelsedagskaffe hade jag ännu 1,5ha kvar att så. Hon var inte värst ledsen för det för hon visste ju att jag liksom vid många andra tillfällen var med “i andan om” (i tankarna). Att lämna en del av fältet osått tills jag får låna såmaskin nästa gång kom ju inte på fråga. De va ju det här om bönder och normala liv som Nisse skrev om, lite tröstande det här att man inte tycks vara ensam visavi prioriteringarna.

Eftersom Samen står i verkstaden i väntan på reservdelar testade jag att så med New Holland.
Eftersom Samen står i verkstaden i väntan på reservdelar testade jag att så med New Holland.
Dammet låg tätt över åkern i den lugna söndagskvällen, man får hoppas att fruarna i gårdarna har haft förstånd att spara fönstertvättningen tills vårbruket är över.
Dammet låg tätt över åkern i den lugna söndagskvällen. Man får hoppas att fruarna i gårdarna har haft förstånd att spara fönstertvättningen tills vårbruket är över.

Trots att ytjorden var torr så fanns det bra med fukt kvar på sådjupet även på det vårplöjda fältet. Kommer det därtill, som väderprognosen utlovat, lite snöslask till första maj så borde groningen lyckas bra. Vi bönder har ju inte så mycket annat än hoppet att ty oss till…….. hur utfallet blir ligger i andras händer …….. men gör man så gott man kan är man en bra bit på väg.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Vårbruket fortskrider.”

  1. Hej Christer!
    Allt kan hända en bonde och dessutom då det INTE behöver göra det,, gubben min läste om ditt “öde” tidigt i morse och ropade att kom o se,, för precis samma hände åt honom på en likadan Tume också på lördag kväll, bara den skillnad att på vår såmaskin var det den första ringen som var tom med ett stort hål i,, Men till all lycka så kan ju en bonde massor med olika yrken så visst ska detta oxå klaras … att detta hände på arrende åkern betyder ju dessutom att alla verktyg o kompressorn o annat ska föras dit… Men ingen panik vi sov “gott” hela natten, söndagen började vi med att åka till närmaste mack (bara 10 km) för att pröva med en burk “ihme-medel” som möjligen kan täta ringen,, men inget annat hände än att det blev kladdigt o lukta illa…jag körde fram o tillbaka som det stod på burken med hela “faderrullan” men nej hålet var för stort..han fick ta loss serien med de tre hjulen och så väntade han tills måndag morgon o åkte till Borgå för o få hjälp,, allt gick sedan smärtfritt, det blev ny inre ring och hålet lappades på yttra ringen,, allt var undanstökat redan på förmiddagen…så fortsatte han med sådden. Han fick sen en sommargäst i “nacken” som tyckte att varför måste han just nu damma på denna åker då han ska måla sin båt!!! Hii o håå sånt händer ju ,, men det slutade nog lyckligt efter att denna “gubbe” fått prata “ut-rikiska”han tog bilen o försvann,, troligen in till city…. Men som gubben min sa så var detta första gången som en ring på såmaskinen for sönder o då har han redan sått i 45 år ,, nu har vi så gott som allt i jorden för det har löpt bra o jorden har varit bra efter tjälen,, vi har bara c:a 10 hektar kvar att så… Nu en riktigt GLADA VAPPEN till allihopa härifrån Kullo i Borgå.. hälsar Henkka o Benita

  2. Lite av tusenkonstnär fordras nog av oss bönder… hörde att “farmartjänsten” är populär i vårt västra grannland då bönderna behärskar det mesta och inte är så noga med arbetstiderna utan gör arbetet färdigt innan de åker hem för dagen. Däcksarbeten gör jag numera mest själv då det blivit så dyrt att anlita verkstäder. Men den här gången fick jag faktiskt innerslangen gratis, kanske tyckte försäljaren att det är viktigare att matproduktion fungerar än att han gör vinst på sin försäljning 🙂
    Förövrigt så fick jag igår hem reservdelarna till Samen så nu är den också återställd och redo för jobb 🙂

    GLAD VALBORG!

Kommentarer är stängda.