Kära Skatteförvaltning,

Jag vill inte störa er i ert viktiga arbete men jag sitter här och försöker hitta rätt blankett. Jag borde vara ute på åkern och harva för att odla mat åt er men jag fick ett brev där ni hotade med 1000 euro skatt ifall jag inte omedelbums skickar in blanketten. Jag måste erkänna att brevet mycket effektivt väckte min uppmärksamhet så harvandet får nu vänta.

Jag förstår inte det nya språket byråkratiska som används i alla anvisningar. Jag har kommit så långt att jag inser att jag  på byråkratiska alls inte är bonde eller ens jordbrukare utan “primärproducent”.  Och att moms inte alls är moms på byråkratiska utan “periodskatt”. Man borde ha en jurist som pappa och en skattebyråkrat som mamma för att få riktiga gener så man klarar av blankettifyllandet. Och från liten lär sej byråkratiska. Tänk bara hur mammas glada utrop: “Nisse, fyll i blankett 3567r.pdf så får du din tuttflaska” och pappas jovialiska “Nu tar vi blankett 7834-upp.pdf för att ta ut  hammaren från verkstaden” skulle vänja en vid ett liv i det moderna samhället.

Men just nu skulle jag behöva en blankett som avslutar alla periodskatteanmälningar för min pappas dödsbo. Där finns bara litet skog som mest består av små träd som skall röjas och gallras de närmaste 50 åren så där blir inga inkomster eller utgifter (vi gör jobbet själva). Men periodskatteanmälan måste göras ändå för annars smäller ni till med 1000 euro skatt. Var finns blanketten som avslutar allting ?

Jag talade med en riktigt vänlig tant på skatteförvaltningen och fick rådet att skriva ut en blankett från skatt.fi nätsida. Men jag hittar inte blanketten för jag vet inte vad den heter på byråkratiska. Och att söka fram den bland en massa blanketter som “Anmälan om omorganiseringar i en koncern” och “Ansökan om tonnageskattskyldighet” övergår mina krafter.

Jag är övertygad om att det bara är att fylla i blankett xyz2345r.pdf men hur hittar jag den ? Snälla, kunde ni inte skilja åt blanketterna för jättestora firmor med en hord av jurister och kontorspersonal som söker blanketter på heltid från blanketterna för oss enkla bondlurkar (som borde vara ute på åkern och så) ? Skriv gärna flera olika brevmodeller för olika grupper. Det brev jag fick var helt tydligt menat som universalpåminnelse för alla från småbrukare till koncernchefer och det var faktiskt svårt att hitta den information som var av betydelse för mej.

Tänk på att det är vi som betalar er lön. Så ni kan sitta och skriva brev åt oss som hindrar oss i vårt arbete och i värsta fall förorsakar blodstörtning, hjärtattacker och sjukhusvistelse på samhällets bekostnad – ifall personen inte avlider direkt. Ni kanske borde gå på kurs och lära er skriva på svenska (eller finska) så folk förstår vad ni menar.

Jag betalar gärna mina skatter med ett leende på läpparna (om än litet ansträngt ibland) ifall jag får brev och anvisningar som är läsliga. Det är förstås inte så lätt att vara skatteindrivare och visst är folk slarviga och slöa. Men det skulle kanske hjälpa ifall de förstod vad det är frågan om ?

Men snälla  ni, starta inte ett “projekt för att minska byråkratin” ! Då EU skulle minska byråkratin inom jordbruket så blev det etter värre …

Nisse

primärproducent

P.S. Jag skickade faktiskt in periodskatte… (vad-det-nu-heter) redan för två månader sedan men den tycks ha försvunnit nånstans. Där stod det att det inte fanns momspliktiga inkomster eller utgifter alls. Som förut i tio års tid redan.

P.P.S. Tala med dem som sköter on jordbrukets stödansökningar – den elektroniska ansökan är faktiskt enkel och bra.

(Nu måste jag gå och dricka kaffe och lugna ner mej 🙂

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Kära Skatteförvaltning,”

 1. Ha-ha-ha 🙂

  Från en primärproducent till en annan: Det kunde lika gärna ha varit en berättelse från det digitala Danmark.

 2. Hej Nisse!
  Om jag förstår ditt bekymmer rätt så är det den här texten du ska läsa:

  Avförande ur Skatteförvaltningens register:
  Använd blanketten för ändrings och nedläggningsanmälan Y6 för avförandet ur de register som du har varit införd i. Med samma blankett förmedlas uppgifterna och ändringarna till såväl registret över momsskyldiga, förskottsuppbördsregistret som arbetsgivarregistret.

  Blanketten de hänvisar till är den här
  http://www.ytj.fi/binary.aspx?disposition=attachment&path=1715,1739,1742,1886,1899&field=FormAttachmentPDF

  Det är samma blankett som man använder för att anmäla sig som momsskyldig men det finns en del. lite länrge ner på blanketten där man fyller i att man “int vill va med mera”.

  Med vänlig hälsning
  Janette,
  inte skattenisse men lite bevandrad i just denna specifika blankett.

 3. Tack för tipset, där finns det ju … Nu har jag skickat iväg avförandet. Hoppas bara jag fyllt i blanketten rätt. Det var många sidor blankett och en liten paragraf som behövdes. Man undrar om det inte vore bättre med skilda blanketter med förståeliga namn. Men obegripliga äro byråkraternas vägar …

 4. Va roligt att kunna hjälpa till lite grann!
  Förr hette det visst att som man ropar får man svar men nuförtiden får man ropa ut sin nöd på nätet så får man tröst, stöd och råd bums.
  Jag håller med om att de gott och väl kunde ha en skild blankett för den där futtiga paragrafen men det sku väl va för enkelt för en byråkrat.

Kommentarer är stängda.