Som Ledin.

Om nån kommer fram och drar mej i örat och sjunger som Tomas Ledin blir jag inte alls förvånad.

-Vad gör du nu för tiden… Varför hör du aldrig av dej??? Det var alldeles för länge sen vi sågs…

Ja, det kan så vara, men nu hinner jag inte! Dessutom krånglar det och humöret kan ibland vara käpp rätt åt… “censuuur”!

Men vad gör jag då?

Jo, jag slaktar (inte själv, utan har skickat får till slakteri), skruvar, fiskar, hackar upp potatis, klipper gräs, byker, tvättar mattor, slår ensilage, flyttar maskiner, skruvar lite mera, tappat telefonen i båten som inte (!) var tom på vatten, kör på släpvagnsdäcket jag fått skruv i till verkstad för att få det lagat, sparkar boll med sonen, föser tackor som envist hellre vill vara på åkern och äta av det spröda nya gräset, än vara där de borde och sköta sin deal av naturbetesvården, drar elstängsel, röker fisk, simmar, deltar i byaföreningens talkon, handlar och kokar mat, rensar ogräs, vattnar tomatplantorna i växthuset…

hmm… Ja, kort och gott, det är sommar, och man borde göra lite mer som Ledin också sjunger, det där med att sommaren är kort. Hela juni var lite småkall och någon sommarfeelis med 9-10 grader får man inte, men nu är minsann sommaren här, solen skiner, kanske bara idag? Även om prognosen ser ganska bra ut ur solsynvinkel, önskar jag mej snart vatten igen. Nu börjar det bli torrt. Aldrig är det bra…

Nå, jag har gräset skördat och mer än det jag fått, vill jag egentligen inte ha. Behovet är fyllt. Så det kan hända att jag inte slår någon andra skörd i höst … hmm, måste fundera lite på det.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.