7 augusti, 2014 av Kalle

Rysk Roulette

Jag när ett ganska omfattande utbud  av saker som jag inte det minsta intresserad av. Sport är ett, olika typer av vadslagning och tävlingar är ett annat. Därför är det både ointressant och irriterande att jag nu helt plötsligt mot min vilja blivit deltagare i nån slags rysk väderroulette.

Vi tar det från början. Något av det värsta en spannmådsodlare kan råka ut för är liggsäd. Liggsäd är värre än bibliska historiens förgiftade gräshoppor som jagade Moses eller hur det nu var. Liggsäd brukar uppstå i mitten av juli oftast som en följd av storm och slagregn samtidigt. I år var det ju inte aktuellt med den vädertypen överhuvudtaget, så man trodde väl att man skulle vara förskonad från eländet i år.

Ända tills målrakan nu då. Nu har det ena ovädret efter det andra slagit till här och var. Vi såg i senaste inlägget hur mycket illa åskvädret gjorde åt Christers grödor och då har jag förstått att det längre norrut var ännu värre. Här på det egna hemmanet har det inte varit mycket till vare sig åska eller regn. Ännu. Åskat har det lite på avstånd och regn har det egentligen inte kommit alls.

Efter ovädret förra veckan trodde man väl att man var förskonad från dylika okvädelser, men icke. Idag slog det till igen, med full styrka – nästan överallt, utom här hos oss.

Redan på morgonen på jobbet började vi mobilisera för åska och störtregn och jag började tro att jag sett min upprättstående spannmål för sista gången. Mot eftermiddagen kom också ovädret. Det kom till Kristinestad, till Vasa, till Malax och tom så nära som i Pörtom kom ett slagregn och stormbyar som inte bara välte spannmålen – utan även träd.

Under bilfärden hem från jobbet var det lite nervöst, för mina odlingar ligger ju 14 km mot Pörtom från jobbet sett, och eftersom jag inte fått nån rapport hemifrån så visste jag inte vilken syn som skulle möta mig.

Tack och lov! Även denna gång hade Yttermark klarat sig från det värsta, och även om det kommit lite vatten och åskat lite så var det bara bagateller.  Mina nerver börjar dock  vara trött på denna naturliga variant av Rysk Roulette. Nu i natt väntas nya åskväder så vi får väl se hur det ser ut i morgon bitti. Hittills har det inte varit nån kula i loppet när Moder Natur tryckt på avtryckaren.

Och det – det är jag nått så fruktansvärt tacksam över. Men som sagt, vädret ligger inte i våra händer.

Bara som jämförelse har jag räknat ut att ett slagregn med efterföljande liggsäd skulle kunna kosta mig upp till 3000 euro och då har jag inte kalkylerat med den sten som förmodligen kommer att åka genom tröskan och skada denna.

Så pga detta skall jag i år göra en taktikförändring – jag skall försöka tröska när alla andra gör det. Inte två veckor senare..

 

 

Ett svar till “Rysk Roulette“

  1. Christer skriver:

    Det torra vädret har påskyndat mognandet av det senare sådda så pass att det nog inte längre är 2 veckors skillnad i utvecklingen. Så smörj du tröskan bara 🙂