Rysk Roulette

Jag när ett ganska omfattande utbud  av saker som jag inte det minsta intresserad av. Sport är ett, olika typer av vadslagning och tävlingar är ett annat. Därför är det både ointressant och irriterande att jag nu helt plötsligt mot min vilja blivit deltagare i nån slags rysk väderroulette.

Vi tar det från början. Något av det värsta en spannmådsodlare kan råka ut för är liggsäd. Liggsäd är värre än bibliska historiens förgiftade gräshoppor som jagade Moses eller hur det nu var. Liggsäd brukar uppstå i mitten av juli oftast som en följd av storm och slagregn samtidigt. I år var det ju inte aktuellt med den vädertypen överhuvudtaget, så man trodde väl att man skulle vara förskonad från eländet i år.

Ända tills målrakan nu då. Nu har det ena ovädret efter det andra slagit till här och var. Vi såg i senaste inlägget hur mycket illa åskvädret gjorde åt Christers grödor och då har jag förstått att det längre norrut var ännu värre. Här på det egna hemmanet har det inte varit mycket till vare sig åska eller regn. Ännu. Åskat har det lite på avstånd och regn har det egentligen inte kommit alls.

Efter ovädret förra veckan trodde man väl att man var förskonad från dylika okvädelser, men icke. Idag slog det till igen, med full styrka – nästan överallt, utom här hos oss.

Redan på morgonen på jobbet började vi mobilisera för åska och störtregn och jag började tro att jag sett min upprättstående spannmål för sista gången. Mot eftermiddagen kom också ovädret. Det kom till Kristinestad, till Vasa, till Malax och tom så nära som i Pörtom kom ett slagregn och stormbyar som inte bara välte spannmålen – utan även träd.

Under bilfärden hem från jobbet var det lite nervöst, för mina odlingar ligger ju 14 km mot Pörtom från jobbet sett, och eftersom jag inte fått nån rapport hemifrån så visste jag inte vilken syn som skulle möta mig.

Tack och lov! Även denna gång hade Yttermark klarat sig från det värsta, och även om det kommit lite vatten och åskat lite så var det bara bagateller.  Mina nerver börjar dock  vara trött på denna naturliga variant av Rysk Roulette. Nu i natt väntas nya åskväder så vi får väl se hur det ser ut i morgon bitti. Hittills har det inte varit nån kula i loppet när Moder Natur tryckt på avtryckaren.

Och det – det är jag nått så fruktansvärt tacksam över. Men som sagt, vädret ligger inte i våra händer.

Bara som jämförelse har jag räknat ut att ett slagregn med efterföljande liggsäd skulle kunna kosta mig upp till 3000 euro och då har jag inte kalkylerat med den sten som förmodligen kommer att åka genom tröskan och skada denna.

Så pga detta skall jag i år göra en taktikförändring – jag skall försöka tröska när alla andra gör det. Inte två veckor senare..

 

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

En kommentar till “Rysk Roulette”

  1. Det torra vädret har påskyndat mognandet av det senare sådda så pass att det nog inte längre är 2 veckors skillnad i utvecklingen. Så smörj du tröskan bara 🙂

Kommentarer är stängda.