Telefonvansinnet

Det pratas och ratas telefoner här på Bondbloggen. Trots att våra dagars telefoner närmast försnabbar mitt mentala förfall så skall jag – i brist på bättre rubriker – ge mig in i pratet.

Detta närmast för att det inte händer någonting annat just nu. Det närmaste jag kommer en traktor är att ta ett varv runt den och störa vintersömnen genom att sparka lite på däcken. Det börjar gå så långt att jag funderar på ren nöjeskörning, men riktigt dit har jag inte kommit än.

Till saken. Jag har haft förmånen att var med och se hela evolutionskedjan gällande mobiltelefoni. 1983 såg jag mitt livs första mobiltelefon – en Ericsson som satt fast monterad i en buss. 1985 började jag förekomma i ambulanser som dåförtiden var utrustade med fasta Siemens NMT telefoner. Dessa hade den egenheten att täckningen var ca 60% av riksvägen och Närpes centrum och thats it. Svängde man tex på en utryckning ner mot Kalaxhållet miste man telefonsignalen vid brädgården och sen kom den igen när man närmade sig Malax.

Min första egna NMT (Mobira 3000) köpte jag 1991 och den anslutning och det nummer jag fick då har jag varit trogen ända till dags dato och långt in i framtiden. Gällande operatörer har jag bestämda uppfattningar men det börjar jag nu inte gå in på här.

Resten är väl egentligen historia om man säger så. Från början var jag på framkant både gällande tekniken och användningen, jag kan tex brutalskryta med att jag ägde den första GSM telefonen som jag överhuvudtaget sett och så vidare. Någonstans i samband med smarttelefonerna intrång på markanden föll jag dock av pinnen – jag tror det är åldersrelaterat och upp tillbaks till den pinnen har jag inte kravlat mig ännu. Jag har alltså gått från proffs till amatöranvändare på 10 år och det skäms jag lite över.

Däremot råder det ingen brist på apparater i mitt liv. Jag har telefoner lite som ogräs – en för varje ändamål och att jag sedan i jobbet är tvungen att hantera både VIRVE nätet (med sin egna apparat) och ta mot en massa GSM larm gör saken värre och inte bättre.

Vad har jag då för åsikt om dagens telefoner och operativsystem. Jo, enligt följande:

Jag har erfarenhet av sgs alla märken och system och precis som Nisse skriver så finns det inget som är bäst. Alla har för och nackdelar. Det jag däremot tycker mig ha märkt är att om telefonen skall användas till något så gammalmodigt som att ringa är Lumia modellerna överlägsna. Bra telefonbok och bra ljud både på in och ut gör att jag idag använder Lumia både som “vardagstelefon” och arbetstelefon.

Med Samsung tycker jag det är precis tvärtom. Där håller jag mig med en 5S eller vad den nu heter. Allt är bättre än på Lumian – utom just själva telefondelen. Dåligt ljud och de man pratar med brukar också klaga. Jag har utfört en empirisk undersökning på detta och tycker jag att den jag talar med låter illa brukar jag fråga om hen använder Samsung – och svaret brukar vara ja.

Iphonen är jag erfarenhetshandikappad på. Jag har aldrig haft någon och inte provat nån heller men jag dömer ändå ut dom eftersom det verkar vansinnigt att betala 6-700 för en apparat som håller 1-2 år och ändå inte är speciellt mycket annorlunda än konkurrenterna.

Det har också skrivits lite om CAT telefonerna här. Jag har även haft en sån och den var jag nöjd med ända tills den havererade nära sin tvåårsdag och jag bytte till tvillingen Insmat. Bättre på allt utom att den är tyngre. Catten hade trög display och var annars också lite halvfärdig. Insmaten använder jag under mina jourveckor för att man kan lägga in två SIM kort i den och till det användningsändamålet är den helt fantastiskt, men lite väl tung och stor till vardagsbruk. Storleken har nog en fördel också eftersom det blir behagligare att prata i den då.

Den sista apparaten som jag har kvar i bruk är en Nokia 37-nånting, en gammaldags knapptelefon som egentligen är den enda telefon man skulle behöva om man inte skulle vara så infernaliskt bortskämd och vilja ha lite häftigare grejer. Nokian är en riktigt bra telefon att ringa med, den har högsta ringsignalen av alla ovannämnda, där finns en nödkamera och en MP3 spelare, man kan räkna och göra noteringar i den, det finns en riktigt bra ficklampa och framför allt; man behöver nästan aldrig ladda den. Den kan stå med en vecka utan att behöva laddas. Jag har faktiskt hamstrat telefoner av den modellen så två fabriksnya ligger i skåpet och väntar på sin tur. Om jag bara fick ha EN telefon skulle det nog bli den gamla knapp Nokian.

Hur använder jag då min pokerhand med telefoner. Jag har sk Multi-SIM abonnemang så jag har två SIM-kort med samma nummer och kan alltså köra två telefoner parallellt. Båda ringer samtidigt och man svar i den man nu svarar. Mycket praktiskt.

2 Lumior är vardagsapparaterna, den ena är en jobbtelefon och dessa använder jag främst när jag behöver en telefon. Sen kommer trotjänarn, Nokian som jag använder höst och vår under arbetstopparna. Den håller att tappas ner i såmaskinen eller dammas ner i torken och framför allt behöver man inte stå strömlös när apparaten behövs.

Samsungen är söndagstelefonen som är bäst på nästan allt, lättfattlig som en enrummare och fantastisk kamera, men tyvärr som sagt, dålig telefon

Sist ut Insmaten som har Androidsystem och dubbla SIM platser och vackert så, det är bra när man behöver det. Kameran är inget att hurra för nån annanstans än i Samsungen.

Något som jag också använder mycket är MP3 spelaren och den funkar väl helt bra i alla telefoner. Ännu har jag inte riktigt vant mig med att över 3000 låtar ligger i fickan när man ger sig ut på åkern. Något som jag ock vill jag slå ett slag för är Peltors bluetoothhörselskydd som bara är helt fantastiska. Kan inte berömma dom tillräckligt. Inga sladdar, men stabil kontakt mot telefon, inga sladdar och riktigt riktigt bra ljud i såväl radio som MP3 och framförallt i telefonen. Dom slår vilken telefon eller annat handsfreejox med hästlängder.

Så Christer, skaffa ovanstående apparater och kombinera med Peltor och du kommer att var nöjd i flera månader. Vilken som är bäst – det har jag dock ingen aning om.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

9 reaktioner till “Telefonvansinnet”

 1. Tack Kalle för att du ytterligare sätter myror i huvudet. Min telefonhistorik rede jag ut förra gången det begav sig, vill någon kolla den finns den här http://www.bondbloggen.fi/?p=6010
  Det där multi-SIM låter behändigt, har inte hört nån bjuda ut det tidigare. Enkelt om man vill ha flera telefoner i samtidigt bruk, det vill ju inte bli till att byta SIM-korten mellan lurarna.
  Telefon med dual-SIM har jag haft och det var ju behändigt när man också har anslutning till föreningen. En tid var det få modeller med den möjligheten men nu verkar de vanligare igen.

 2. Med minst 6h användning av BT-hörselskydd 95% av årets dagar vill jag påstå att dessa inte alls är så värst hållbara. Brukar vara 1 år garanti och de är nog in några vändor på service under den tiden. Har avverkat Peltor alert(med röda kåpor), Sordin och Zekler. Är nog svetten som tar dom, förr eller senare, alla gånger. 🙁 Men… jag fortsätter och köper… har inte gått igenom hela utbudet ännu… men… dyrt blir det… Men inte hör man nån ringsignal om man är utan och inte blir det till nåt med en snäcka i örat inuti hörselskydden heller, borde ha i båda öronen då o sånt finns väl inte trådlöst. Å så tar de i kåpan och försämrar ljuddämpningen… Vilket I-landsproblem alltså… 🙂

 3. Det är besvärligt med lurarna. Jag har gått igenom det mesta som finns och nu har jag små nackhörlurar (stereo) som har bygel över öronen och sladd till Blåtandmottagaren så jag byter bara ut hörlurarna då de går sönder. Annars bra men knapparna för funktionerna är alldeles för små att hantera med handskar. Man borde ha stora knappar (2×2 cm minst) i skogen men sådana tillverkas ju inte. Ljudet är utmärkt (jag hör på mp3) och det går bra att tala i telefon också – utom som sagt knapparna …

 4. Skilld blåtandsmottagare med 3,5mm uttag till vanliga trådsnäckor antar jag, det var ju en idé… Det får jag googla…

 5. Den här https://www.youtube.com/watch?v=X6noltk7kUk eller egentligen en snarlik modell kombinerade jag med Lumian då jag köpte den. Fungerade bra inuti hörselskydden och hade bra ljud men tyvärr höll den inte länge eller jag vet inte riktigt vad som hände men den slutade lyda mina kommandon precis som om programvaran tappat bort sig.
  Sladdarna lät jag gå in under blusen vid nacken och styrdosan knäppte jag fast på tygfliken som skyddade dragkeden, så det var inga problem med att dom fastnade i riset.
  Zeklern som Bond77 nämner här har jag hört att skulle vara av hyffsad kvalitet men tydligen kan man svetsa eller var det svettas sönder den med.

 6. Jag har kört med en Blåtand med utbytbara hörlurar nu i många år (Sony MW600). Den fungerar ännu bra men hörlurar har jag bytt ganska ofta. Sony tillverkar inte mera den här modellen men har nyare. De har finesser som NFC (bara knacka mot mobilen för att ansluta) men har tyvärr sämre batteritid än MW600 – typiskt 8 timmar mot MW600:s 11 timmar. Och det är illa för MW600 räcker knappt till då man är en lång dag i skogen. De är mindre men de skulle tvärtom få vara mycket större tycker jag. Med stora knappar !

  Kolla in prisjakt.se. Där brukar jag se på vad som finns. Det finns tusentals hörlurar men då man börjar sätta in de viktiga kraven så minskar antalet drastiskt. Där finns många Blåtandlurar men jag föredrar utbytbara hörlurar. Annars måste man köpa ny Blåtand varje gång lurarna går sönder och det blir dyrt. De små lurarna med inbyggd Blåtand har ofta usel batteritid och är alltså oanvändbara i skogen. Man åker inte hem för att ladda upp dem mitt på dagen.

  Man kan undra varför inte koppla sladden direkt till mobilen ? Men det är faktiskt skillnad. Sladden klarar sej mycket längre om den inte sitter fast i mobilen utan under skogskläderna. Mobilen håller också längre för det är sladden som mest ställer till med problem.

 7. Känns som lite fel forum det här men om vi ska gå in på teknikdetaljer… Tycker mig hitta bara såna där “in-ear” högtalare till dylika BT-mottagare. Om man stöpslar i lite större “högtalare”, typ från en gammal freestyle, i en sån mottagare förändrar man väl t ex impedansen så att det inte blir nåt bra ljud mer? In-ear funkar väl inte att limma fast inne i hörselskydden iom att volymen blir för låg när de sitter utanför öronen.

  Minns också varför jag ratade dylikt BT-system för nåt år sedan, förutom problemet med högtalarna så är det väl ännu värre med mikrofondelen, sannolikheten att man lyckas få originalmikrofonen i de skrotade peltorlurarna att passa(rent elektriskt) till det nya BT-systemet är väl marginell som bäst… Förutsatt att man alls klarar av att löda ihop dylika hårstrån till trådar… Rörtång passar betydligt bättre i mina händer men man bygger inte många BT-skydd med rörtång…

  Allt detta alltså om man går inför att spika fast BT-systemet direkt i hörselskyddet för att slippa allt trassel med hängande kablar…

Kommentarer är stängda.