E-fakturans “välsignelse”

Det börjar bli deklarationsdags och jag kollar mina e-fakturor. År 2014 kom det en hel del av dem och pappersbreven har minskat radikalt. På sätt och vis är det skönt att bli av med pappren som dräller överallt och tappas bort. Men systemet med e-fakturor är minsann inte färdigt.

Man kunde ju tänka sej att e-fakturan går direkt in i bokföringen. Och det kanske den gör i vissa dyra bokföringsprogram men jag använde bara mina egna system. Då är det inte alls bekvämt med e-faktura. Banken låter mej inte ladda ned dem med en knapptryckning utan jag måste plocka ned varenda faktura skilt för sej för hand. Till det går det lätt en hel kväll …

Så nu kommer det inte mer e-fakturor hit förrän systemen blivit bättre. Det skall heller inte bli nödvändigt att köpa något idiotiskt bokföringsprogram. Jag har ännu inte sett ett enda som duger till nånting inom jordbruket. De är alla gjorda för företag och obarmhärtigt invecklade och stela. Dessutom vill jag kunna ändra på dem så mycket jag vill.

Så det blev inte alls bättre. Här sitter jag och plockar siffror för hand fortfarande. Inte från papper utan från skärmen men fortare går det inte. Den s.k. utvecklingen betyder alls inte att det blir bättre. Ofta tvärtom. Det finns för mycket folk som får lön för att göra regler som är mer invecklade och sämre än förut.

Men allt blir inte sämre. Deklarationen kan lämnas in elektroniskt och det systemet var åtminstone i fjol ganska bra. Speciellt i jämförelse med de första deklarationssystemen som rena katastrofen (för ett par år sedan). Man får hoppas att det inte har “utvecklats” …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “E-fakturans “välsignelse””

 1. Lite samma dilemma här. Mitt bokföringsprogram hade också “utvecklats” så att det blev invecklat att fortsätta med bokföringen 🙁 Det är märkligt att man inte kan hålla tassarna borta från fungerande lösningar som användaren lärt sig hantera utan det ska plockas in nya funktioner som en enkel bonde inte behöver. Istället för att utveckla tidigare program kunde man göra nya som de som så önskar kunde byta till.
  Jag körde in en uppdatering i går och efter det ändrades en hel del funktioner och inställningar samtidigt som en del av de konton jag lagt till måste göras om. I och med att jag har en hel del produkter till försäljning så har jag lagt till egna konton för att lättare kunna följa upp utvecklingen och ekonomin mellan de olika grödorna. Men det här beaktar ju inte standarduppdateringen i tillräcklig omfattning. Skrev ett uppgivet mail till leverantören i går och blev uppmanad att ta kontakt idag. Jag hade lite annat program med lite mediauppdrag och införskaffande av den nya luren så det blev Rosmarie som tog kontakt och redde upp eländet idag. Så nu hoppas vi att det fungerar i några dagar igen.

 2. Kan trösta dig med att på företaget där jag jobbar (omsättning på över 40M€) tar vi endast emot pappersfakturor eller som “pdf på epost”
  Alla andra sorters e-fakturor är bara inkomplatibla och krångliga.

  Det här är väl en likadan historie som e-recepten som nyligen tagits ibruk – man sätter tiotals miljoner och år på att bygga upp datasystem som inte ändå fungerar.

 3. Jo, det är just det att det inte finns någon fungerande standard. “Inkompatibla och krångliga” är precis vad de är.

  Det är helt allmänt ett problem att dels få en fungerande standard dels hålla systemet tillräckligt flexibelt. Ett bra system skall också gå att anpassa till de egna behoven.

 4. Hej Nisse!

  Denna tid är för de flesta ganska jobbig, e-faktura eller pappers så tror jag att det kan sätta myror i “huvu” på envar i dessa tider. Här hos oss är bokföringen klar o inlämnad, puh vilken lättnad. Här är det nog mappen med pappersfakturor som gäller ganska långt,, jag bokför nog alla räkningar o inkomster på bokförings programmet i datan, men där tar min kunskap slut.. vi har en bokförings- kille som kommer och tar allt på “sin sticka” och slutför, då allt är klart så kommer han ännu o vi går igenom så allt stämmer.. Lycka till allihopa med bokföringen. Bra inlägg, tack igen.

 5. Hej Nisse!

  Här på andra sidan gränsen har vi det bra! Jag har Swedbank och onlinebokföring- funkar skitbra. Bokföringen baseras på företagskontots transaktioner, bara att välja konto när man lagt in en faktura för betalning. Sparar många timmars huvudbry. Kanske har ni något liknande i Finland?

  Tack för en intressant blogg btw, jag är en trogen läsare från Uppland i Sverige (odlar spannmål på 200 hektar)

 6. Jag hade faktiskt förväntat mej att e-fakturan skulle vara enklare att använda i bokföringen och kanske det är på kommande. Men vi har inte riktigt kommit så långt än. De första e-fakturorna fick jag först för mindre än ett år sedan. Fast jag har ju inte något bokföringsprogram utan har bara ett eget kalkylark. Fördelen är att jag kan ändra det precis hur jag vill. De bokföringsprogram jag kollat har varit alldeles för stela och klumpiga.

  Kul att höra från dej. Jag vet att vi har en hel del läsare i Sverige. Ni får gärna höra av er allihopa.

  (För övrigt har vi ett hus i Medåker, norr om Arboga. Det var korpral Nornbergs gamla gård och huset är från 1856 med mycket små ändringar.)

Kommentarer är stängda.