Ny lur.

Efter att i tre veckors tid närapå försmäktat i etern i brist på smarttelefon blev det idag att återgå till livet online. Efter att enbart hållit kontakt med omvärlden på “gammalt vis” via telefon och SMS kan jag i alla fall konstatera att det går att leva utan konstant uppkoppling. Men visst känner man sig lite utanför speciellt de dagar man är på rörlig fot. De dagar man jobbar hemma går det att nu som då slinka in på kontoret för att via bordsdatorn kolla vad som är på gång. Men de dagar man hållit till i skogen är det som om man varit borta en väldigt lång tid från bekantskapskretsen och civilisationen. Jag brukar under dricka- och matpauserna i skogen plocka fram luren för att under några minuter kolla e-post och sociala media. På så vis samlas inte all information till kvällen då man oftast är för trött för att hinna gå igenom allt flöde i cybervärlden.

Likaså leder -som ni säkert märkt- frånvaron av tillgång till nätet och ordentlig kamera att också bloggaktiviteten sjunker, tack och lov har kollegorna här på bondbloggen varit desto aktivare 🙂 Förhoppningsvis kan jag nu härefter aktivera mig lite mera då utrustningen uppdaterats.

Ny lur leder tyvärr onekligen till att det krävs lite inskolning i funktionerna och programmering av inställningarna. Tyvärr så har jag också en hel del information i den gamla luren som jag borde ha plockat ut innan den helt dog bort. Det borde gå att återuppliva den om jag lyckas få laddningen via USB-porten fixad eller så att jag kunde få låna ett laddat batteri från en motsvarande telefon under tiden jag kopierar materialet.

Ja, vad blev det då för en apparat kanske ni undrar. Resonerade som så att det kanske är lättare att komma igång igen med en snarlik telefon så valet föll till sist på en Lumia 830. Den är lite större till formatet än min gamla vilket underlättar skrivandet med mina tjocka fingrar och texten är också lättare att läsa då fonten är större, men samtidigt blir telefonen antagligen lite ömtåligare. Det verkar ändå som att det ska gå att få parallella SIM-kort också från Elisa så att man likt Kalle kan hålla igång 2 telefoner samtidigt på samma nummer. Då vore det möjligt att bära den gamla i fickan i skogen som säkerhetstelefon och hålla den nya i traktorn för att under pauserna sköta kontorssysslorna. Att försöka flytta de idag pyttesmå SIM-korten mellan telefonerna i skogen blir nog inte till någonting så det här vore ett bra alternativ. Vi får väl se om valet av telefon var det rätta, åtminstone hoppas jag att den håller minst en 3-4 år.

Efter att telefonerna minskat i storlek för varje ny modell verkar de nu åter bli större. Samsungen till höger är den lur som jag använde då när jag började blogga för snart 4 år sen, 800'an i mitten som höll 3 år och dagens nyförvärv 830'an längst till vänster.
Efter att telefonerna minskat i storlek för varje ny modell verkar de nu åter bli större. Samsungen till höger är den lur som jag använde då när jag började blogga för snart 4 år sen, 800’an i mitten vars USB-port gav upp efter 3 års användning och dagens nyförvärv 830’an längst till vänster.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Ny lur.”

 1. Hoppas utvecklingen börjar gå tillbaka med lurarna för det var bättre förr! När jag var liten grabb och ville ringa min mommo så lyfte jag bara luren på den stora telefonen (som ett mindre skåp) och sade “jag vill
  prata med min mommo” och vips så var mommo på tråden. Hulda i växeln visste vem mommo var och
  stoppade i de rätta trådarna. Lika om det var ngn fara å färde som gällde “byssborna” så stoppade hon i
  alla sladdar på en gång och t.ex “det brinner ” eller vad det nu kunde vara. Övriga kommunikationer var
  också betydligt bättre utvecklade för om samma lillgrabb ville hälsa på sin mommo så gick han bara ner
  till vägen och hoppade på med Sigurd i mjölkbilen. Vid mejeriet blev det bilbyte till Edvins bil (som t.om hade släp!!) varefter man kunde kliva av vid mommos mjölkbrygga! Bankbilen kom till gården liksom butiksbilen
  med livets nödtorft (motsvarade väl Nisses e-fakturor och att beställa mat på nätet!) en dag i veckan. Dessutom fanns det två butiker och en kiosk i byn. Idag har vi 10 km till närmaste “bybutik” som är en
  market liksom till banken där de har öppet så några timmar per dag att man nästan känner sig skyldig om
  man går och stör. All annan service är borta.
  Blev köttbristen akut slaktade man en kalv eller en gris “på dynghopen” och så var det med det. Idag är
  detta snudd på en brottslig gärning och omgärdat med en byråkrati utan like. Går ngt fel i nämnda byråkrati så är bonden skyddslös för han måste bevisa att han är oskyldig tills annat bevisats. I all annan
  juridisk verksamhet är den “åtalade” oskyldig tills motsatsen bevisats. Rättvist!?

  Som sagt: Det var bättre förr och ju förr dessto bättre!!

 2. Joo Micke, jag har också hunnit uppleva den tid som du beskriver. Butiksbilen stannade vid postlådan två gånger i veckan (måndag och torsdag kl.9), tog man med plånboken och handelskassen när man gick ut på åkern kunde man bara stampa av sig den mesta leran av stövlarna och stiga in i “butiken”. Urvalet var väl inte så stort men var det nåt speciellt man behövde var det bara att beställa tills nästa gång. Buss till stan hade vi till och med varje fredag vill minnas att den gick till stan vid 10-tiden och kom tillbaka vid 16-tiden. Linjen drogs dock in samma vår som vi flyttade hit. Nu har vi 4,5km till närmsta hållplats förutom skolbussen som svänger “endast” 1,5km härifrån.
  Att fröknarna på telefoncentralen kände till allt du hade för dig var kanske inte alltid så bra men de har ju ersatts av informationssamlandet i google och på facebook.
  Nå vi får se vart det leder men kanske kommer något av det goda från “förr i världen” åter?

 3. Ja Christer, jag kan inte tala tillräckligt gott om multi-SIM. Jag har ju bara provat Soneras men det fungerar som en dröm. Av någon anledning vill inte bolagen marknadsföra det, men jag skulle säga att multi-sim är ett nästan lika stort framsteg som telefonen själv var

 4. Hur tycker du att lumia fungerar rent allmänt? Är den lätt att använda när man kommer över inkörningsperioden(komma underfund med Windows)? Har Nokia N9 och den börjar falla för åldersstrecket!
  Funderar på en lumia av 500- 600 serien för att testa.

 5. Hej Anders. Ska genast tillstå att jag inte har erfarenhet av så många olika system och heller inte så mycket tid att sätta mig in i dem. Men relativt bra tycker jag att jag kommit igång. En hel del skiljer ändå 7:an och 8:an åt. Mera appar verkar det att finnas tillgängliga numera också. Och den något större skärmen underlättar skrivandet betydligt, dessutom verkar kameran ta bättre bilder i sämre ljusförhållanden än min förra Lumia. En egenskap som är bra då dagarna ofta blir långa 🙂

  Ska nu också aktivare börja synka dokument och funktioner mellan datorn och telefon och då borde väl windows i båda apparaterna underlätta synkningen?

Kommentarer är stängda.