16 april, 2015 av Charlotta

Nu är det nog lite vår

UT!!! Utututututututut, nuuu!!! Och där står dom och blänger på mej med munnen på vidgavel.

Att släppa ut får med lamm gick i år lika bra som alla andra år. Tackorna skenar ut, lyckliga och glada, och lammen fattar ingenting, de står och funderar hur väggen mitt i allt kunde öppna sej och dit for mamma! MAMMMMMAAAA!!!!

När tackorna sprungit något varv runt huset kommer de störtandes in tillbaka, välter omkull en 5 stegs aluminiumstege på vägen in, de brakar till och kaoset är komplett. Jag skulle få hjälp i år med att släppa ut tackor med lamm, Mathias skulle med. Ja, det går bra det sade jag och tänkte att då kan ju han hjälpa till att lite schasa på dem… De var vad jag tänkte, och trodde, men, näe, han låg på ströbädden och höll sej för magen av skratt. Suck. Men, visst, nog ser tackorna så tålloga ut när dom skuttar iväg som pompbollar på alla fyra nerför backen, och lammen springer nästan in i sej själva när dom blir så snurriga i bollen när dom kommer ut. Till sist fick vi i alla fall ut alla som skulle ut första turen. Vi släppte bara ut de äldsta lammen med sina mammor, de mindre får vara inne ännu en tid.

DSC_0792[1]

Så värst mycket att äta finns det inte ännu, men det är inte det som är poängen riktigt heller, jo, småningom, men nu fick dom gå ut mest för att vänja sej vid uteliv. Bagglammen som föddes först, och som var ensamma lamm, har vuxit till sej riktigt bra, men, småningom kommer de att bli könsmogna med den farten dom har på sitt växande, och viktigt skulle vara att de hunnit lära sej så mycket som möjligt om livet utomhus av sina mammor, innan de skiljs åt. Tackorna lär sina lamm så otroligt mångt och mycket,

2 svar till “Nu är det nog lite vår“

 1. Karita skriver:

  Hej Charlotta !
  Tycker mycket om att läsa det du skriver.Dina får har det såå bra, blir ompysslade och klappade.
  Det borde finnas en GILLA knapp för bondbloggen.

 2. BW skriver:

  Hej Charlotta!
  Håller med Karita att dina får o lamm lever ett glatt liv hos dej. Man kan riktigt se hur de njuter. Säkert för lammen ett stort ögonblick att komma ut, som du skrev så “kiva” att väggarna öppnade sej. För våren o sommaren är ju för oss alla “som att födas på nytt” då hela naturen igen tar fart, efter vinterdvalan. Dina o “killarnas” beskrivning vad som görs o vad som är aktuellt på landet o bondgårdarna är så bra beskrivet att man tycker riktigt att man är med själv. Vi här hos oss börjar vara i startgroparna, litet sladdharvat gjordes det på torsdagen o större stenar togs bort från åkrarna, men det har ju regnat lite nu o då så ingen panik ännu. En trevlig vår till dej o alla som bor på gården.