Nu är det nog lite vår

UT!!! Utututututututut, nuuu!!! Och där står dom och blänger på mej med munnen på vidgavel.

Att släppa ut får med lamm gick i år lika bra som alla andra år. Tackorna skenar ut, lyckliga och glada, och lammen fattar ingenting, de står och funderar hur väggen mitt i allt kunde öppna sej och dit for mamma! MAMMMMMAAAA!!!!

När tackorna sprungit något varv runt huset kommer de störtandes in tillbaka, välter omkull en 5 stegs aluminiumstege på vägen in, de brakar till och kaoset är komplett. Jag skulle få hjälp i år med att släppa ut tackor med lamm, Mathias skulle med. Ja, det går bra det sade jag och tänkte att då kan ju han hjälpa till att lite schasa på dem… De var vad jag tänkte, och trodde, men, näe, han låg på ströbädden och höll sej för magen av skratt. Suck. Men, visst, nog ser tackorna så tålloga ut när dom skuttar iväg som pompbollar på alla fyra nerför backen, och lammen springer nästan in i sej själva när dom blir så snurriga i bollen när dom kommer ut. Till sist fick vi i alla fall ut alla som skulle ut första turen. Vi släppte bara ut de äldsta lammen med sina mammor, de mindre får vara inne ännu en tid.

DSC_0792[1]

Så värst mycket att äta finns det inte ännu, men det är inte det som är poängen riktigt heller, jo, småningom, men nu fick dom gå ut mest för att vänja sej vid uteliv. Bagglammen som föddes först, och som var ensamma lamm, har vuxit till sej riktigt bra, men, småningom kommer de att bli könsmogna med den farten dom har på sitt växande, och viktigt skulle vara att de hunnit lära sej så mycket som möjligt om livet utomhus av sina mammor, innan de skiljs åt. Tackorna lär sina lamm så otroligt mångt och mycket,

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Nu är det nog lite vår”

  1. Hej Charlotta !
    Tycker mycket om att läsa det du skriver.Dina får har det såå bra, blir ompysslade och klappade.
    Det borde finnas en GILLA knapp för bondbloggen.

  2. Hej Charlotta!
    Håller med Karita att dina får o lamm lever ett glatt liv hos dej. Man kan riktigt se hur de njuter. Säkert för lammen ett stort ögonblick att komma ut, som du skrev så “kiva” att väggarna öppnade sej. För våren o sommaren är ju för oss alla “som att födas på nytt” då hela naturen igen tar fart, efter vinterdvalan. Dina o “killarnas” beskrivning vad som görs o vad som är aktuellt på landet o bondgårdarna är så bra beskrivet att man tycker riktigt att man är med själv. Vi här hos oss börjar vara i startgroparna, litet sladdharvat gjordes det på torsdagen o större stenar togs bort från åkrarna, men det har ju regnat lite nu o då så ingen panik ännu. En trevlig vår till dej o alla som bor på gården.

Kommentarer är stängda.