Tillbaka till vardagen

Det var som vanligt riktigt trevligt att träffa bondbloggarna. Efter rundturen i Lappträsk kyrkoby (Tjörkbyyin) så körde vi genom Brennskooin till Bos-Sestu som är alldeles i andra ändan på byn. Jag berättade förstås om alla sevärdheterna och Christer tyckte jag lät som en sportredaktör som snubblar över orden för att hinna berätta allting.

Sedan gick vi genom alla husen med pannrum, flislager, verkstad och kalluftstorkarna. Samt stallet (numera arbetsrum men fullproppat med utburna saker efter branden) och elektronikverkstaden. Lotta tyckte det fanns små elektroniklådor överallt och det kan hon ha rätt i. Jag började redan som elvaåring att bygga radiomottagare (små kristallmottagare i tvålaskar). Och så måste vi se på växthuset och de 1100 äppelträden (fast alla fanns inte mera här).

DSCN1623

En liten del syns på bilden.

DSCN1624

Här Lotta med trädgårdsmästaren.

Sedan drog jag dem ned till gamla folkskolan där vi i biografen såg på en snutt från teatern (vrakplundrarna) och naturligtvis besåg fibernätets huvudcentral.

DSCN1626

Den är inhyst i en liten skrubb och ser inte mycket ut för världen. Men ju enklare desto bättre – inte så många saker som kan gå sönder.

DSCN1628

En tur till Tallmosan hann vi med också men vägen till vår “badort” med egen strand var så usel att vi åkte hem för att dricka kaffe i stället. Sedan gick hela kvällen till ett hejdlöst pratande. Vi har alla olika inriktning men det finns en mängd saker som förenar och diskussionsämnena samt historierna tycks aldrig ta slut. Men vi måste låta Lotta sova litet eftersom hon stigit upp klockan sex så det blev att fortsätta på morgonen.

Inte heller på morgonen blev det slut på pratet men mina gäster hade lång väg hem så vi fick lämna fortsättningen till en senare tidpunkt. Och det blev dags att återgå till vardagen även om Lotta tog en sväng för att se och höra på KAJ.

DSCN5051

Så var en mycket trevlig träff slut och vardagen återvände. För mej blev det att sätta in de sista dörrarna på skåpen i baakstuvun och en del lister. Så är köksremonten förbi. Förstås finns det ännu lister som skall skruvas upp men det brukar ta 10-20 år …

På måndagen spelade vi in Dialektskolan för Radio Östnyland i Borgå och jag köpte mera tråd till elstängslet som blev på hälft då tråden tog slut. Städandet fortsätter också så småningom.

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.