Odjur av alla de slag

Det finns trevliga djur (som kossor) och mindre trevliga djur och så har vi odjuren. Allt beror förstås på perspektivet. Av naturliga skäl känner jag en mängd biologer och en del av dem är fascinerade av det som vi bönder anser vara skadedjur. En biolog var här på besök och jag ursäktade mej att jag inte hunnit städa tröskhuset men han var imponerad av de fina spindelvävarna som där fanns.

Fåglar kan vara väldigt trevliga såsom tofsvipor och svalor. Svalor hade vi i mängder i år och de byggde bo överallt. Jag lät dem hållas även om de skiter ned alldeles förskräckligt. Fast det fixar man lätt genom att sätta en pappskiva under boet. Tyvärr så har vi också skator och liksom hos Christer så förstörde de skurkarna svalornas bon och tog alla ungarna. Utom ett som fanns längst inne i gamla torken utanpå påfyllningsröret.

Då jag skulle tömma nya torken så gick det inte alls för det satt en svalunge på varje handtag till alla tre omkopplarna ! Jag stod rakt under men de rörde sej inte. Nästa morgon var de i alla fall borta och jag kunde börja tömma. Men sedan blev jag mindre glad över fåglarna (jag vet inte exakt vilken sort). De hade skitit på den nya blanka plåten i torken och det måste ha varit rena svavelsyran för den frätte bort galvaniseringen och plåten var alldeles rostig.

DSCN5118

Det måste göras nånting för annars måste jag snart byta plåt och det är både dyrt och arbetssamt. Så jag tog en stålborste och rostskyddsfärg och målade över fläcken. Då var jag inte vän av fåglar. Troligen måste jag sätta upp fågelnät för alla luckor i torken.

Vildsvin har vi redan diskuterat. Nu är stängslet kring potatislandet styrt av en klocka som kopplar på strömmen bara till natten. På dagen rör sej vildsvinen knappast. Men jag hörde i dag att de varit bakom grannens uthus så de börjar nog röra sej på åkrarna.

I morse plockade jag flyghavre och då hade man förstås sällskap av en massa flugor och bromsar. Även om de inte förekommer i sådana mängder som då vi hade djur så räknar jag dem absolut till de värre odjuren.

I trädgården rör sej en flock trastar som ser till att bären inte hinner fara illa. Förstås skulle vi hellre plocka dem själva …

Inomhus har vi sällskap av sockermyror och jag provar olika metoder att hålla dem i schack. Gift vill man inte använda inomhus men de lär ogilla kanel. Jag prövar också curry i pulverform. De klättrar upp längs alldeles blanka kakel och sitter under hyllorna …  Sådana fötter borde man ha då man bygger och klättrar på husen.

Men man får väl bara vara glad att vi inte har skallerormar och krokodiler i våra trakter. Även om man aldrig kan vara säker. Man läser ju om folk som har de mest underliga husdjur – som allt emellanåt rymmer.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Odjur av alla de slag”

 1. Borsyra är ungefär lika giftigt som koksalt! Att försöka skrämma bort myrorna fungerar inte!

 2. En skvätt AIV 2 på myrgångarna och där de kommer in i huset gör susen! Om Du är orolig på om vetet
  ska hinna bli färdigt i Hindersby så vad tror du händer i Pedesi? Växten på gamla sjöbottn är till och med
  efter omständigheterna ganska fin, men ack så sen. Quarna och sått på Norges nationaldag 17 maj. Var
  på en husvagnstripp med “Husets härskarinna” norröver för en vecka sedan och i trakterna kring Uleåborg
  och Limingo var både kornet och vetet ca 2-3 veckor tidigare än kring hemknutarna.

  Undrar också, vet inte om du kan svara, men varför kommer inläggen som “anonym” ?

  Hälsn. Micke

 3. Morsan fick sockermyror in i stugan i mängd och strök ättikslösning längsmed golvlisterna runtom inuti huset. Myrorna försvann. Biologiskt så det förslår. Skadar säkert inte att prova, men metall kanske inte gillar syran… så akta plåtar och spikar.

 4. Hej, det har varit litet allt möjligt på senaste tiden. Vi torkar flis och plockar flyghavre, dvs. pojken plockar. Jag var i alla fall ute på en åker där vetet gick upp till bröstet. Och vi började så 27 maj ! Reno är inte så väldigt sent och jag aktar mej för att spruta nånting som fördröjer mognaden det minsta. Jag såg på nätkameran att åkrarna i Sverige börjar bli färdiga att tröska men hos oss är allting bara grönt – utom höstsäden. Den här veckan hara varit riktigt varm och det kan möjligen rädda skörden ifall hösten blir sen och torr.

  Vad jag förstår så blir kommentarerna Anonym ifall man inte är inloggad eller annars anger ett namn. Mina kommentarer kommer också som Anonym ifall jag glömmer att logga in.

 5. Jag vet inte om det beror på curryn och kanelen men “våra” myror minskade ordentligt. Eller så hittade de bättre mat utomhus. Det har varit myrår i år. Man ser de små svarta myrorna litet överallt. Speciellt fanns de under barken till stockarna som vi sågade.

Kommentarer är stängda.