Nu va de färdigt för i år

Ja, vet nån vad, där låg jag och kände mej ynkligare än det lilla djuret Ynk från mumin-historierna, kämpade mej till att sitta så länge att jag fick en blogg skriven och publicerad på torsdagen. På fredag tog det fyr, av nyfikenhet gick jag in på en väderlekssida och slötittade på 10-dygns prognosen. Slötittandet utbyttes hastigt till nåt mer eldfängt. Ve och fasa, där fanns det regnmoln på regnmoln inritat till onsdag-torsdag och hela slutet på prognosen. Visserligen rätt långt dit, men, nu fick vackert sjukstugan vara förbi. Mina nerver håller inte. Är gräset ok att slå, och jag har tid, och det väntas regn, sådär, småningom, då väntar inte jag. För gräsets skull, skulle jag gärna ha väntat nån liten vecka, men nu fanns det inte nerver till det. Om jag så ska krypa till traktorn så ska det slås. Nu. Eftersom det ibland kan säga pang i grejjerna så är det bra att ha någon extra skruvardag till godo innan följande regn… Gärna vardag, så man kan få tag på delar om så behövs. Om en maskin säger pang på en helg, och det inte går att laga med balgarn, ståltråd eller svets, då är det inte roligt om det regnar på måndag.

Jag ringde åt pappa, -jag skulle gärna vilja ha hem Jonte från Anisor nån dag! Valle med slåtterkrossen hade jag hemma, och balmaskinen, men Jonte fattades. -Jaha” sa pappa, -jag far och hämtar hem honom ikväll då! Bra, svarade jag, då far jag och slår. Sagt och gjort, in med lite panadol och så ut.

Och bra gick det

DSC_0759[1]

Jag slog på fredagen, och balade därpå följande dagar. Arealen var inte stor, men ack så viktigt för mej 🙂 Eftersom det blev att bala på helgen så fick jag hjälp…

DSC_0782[1]

“-Mamma, du kan sitta där på stolen bredvid, så sköter jag det här”

Det är en fras som jag får höra allt oftare, och inte mej emot, jag sitter gärna på stolen bredvid och ger lite små instruktioner när det behövs, men balmaskinen, den fixar han galant. Det är bara när det krånglar till sej med nåt extra som jag behöver rycka in 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Nu va de färdigt för i år”

 1. Hej!

  Hoppas du är återställd efter din “åkomma” eller sjuka,, tur att du har en så duktig hjälpkarl som snart tar över “karajobben” på gården. Om han är intresserad så lär han sej allt som hör till i jobbet. Dessutom när han får vara med, det är oxå viktigt. Minns själv då våra var små och fick vara med om allt “ofarligt” jobb på gården.
  Trevlig fortsättning på sensommaren-hösten önskar öst-nylänningarna.

 2. Nåja, har man sträckt en muskel så brukar det ta ett år eller två innan den blivit riktigt bra. Men med värktabletter kan man fungera ganska bra under tiden. Men tre gånger körde jag den dålig med röjsågen innan jag trodde på att röjsågen och muskeln inte kommer överens :-).

  Hjälpkarlen är duktig men stackarn har nytt jobb, studier, två små döttrar och ett hus att reparera så det gäller för mej att sköta jordbruket så gott jag kan. Gräset på gårdsplanen får växa sej långt för jag har viktigare saker att sköta.

 3. Hej Charlotta!

  Det är roligt att läsa din blogg!
  Är det roligt att ha många får? Brukar du stick någonting av eget garn. Odlar du spannmål eller endast foder till dina djur? Hurdant är det att vara bonde? Det blir säkert långa dagr. När måste du stiga upp på morgnarna?

  Med vänliga hälsningar,
  klassen i Billnäs

 4. Hejsan på er alla, hela klassen i Billnäs!

  Roligt att ni hittat bloggen, och ännu roligare är det att ni tycker det är roligt, det gör det hela jätteroligt!

  Jo, jag tycker det är roligt att ha många får, dock måste jag erkänna att det kan vara riktigt jobbigt också endel dagar. Det finns dagar då jag önskar att jag hade bara 5 får. Till exempel de dagar när dom alla är på rymmen… Men, de är så få dagar, för det mesta så hålls de där de skall vara.

  Jag har garn av mina egna fårs ull hemma, men, sticka… Nja, det är jag inte så bra på. Ibland kan jag få för mej att nu ska jag sticka någonting, och då kan jag tycka det är jätteroligt, en stund, sen kommer jag på någonting annat jag vill göra, och så börjar jag med det istället. Men, min mommo stickar mycket, så hon brukar få garn av mej, och sen får jag färdiga sockor 😉

  Jag odlar endast foder till mina får på mina åkrar. I år blev det gräs för hela slanten. Havre har jag kvar från tidigare år.

  Jag skulle gärna vilja svara att det är jätteroligt att vara bonde, för det är det, oftast, men, till lika så är det ganska kämpigt också. Mycket beror på hurdan bonde man är. Jag som har får har ett ganska fritt jobb, jag kan lite välja vad jag vill göra för dagen, om jag har 7 saker som behöver göras, så finns det ingen som säger när jag skall göra vad, jag får själv välja när jag gör allt, bara det blir gjort. Jag får göra mycket olika saker i mitt jobb som jordbrukare. Jag får sitta framför datorn en hel del. Jag får ta ansvar för hela gårdens ekonomi. Jag får använda vinkelkapar och motorsågar. Jag får köra en hel del traktor, och båt. Jag får arbeta tungt med både hammare och järnstång. Ja, det finns massor med olika saker man får göra. Det är antagligen det som gör att jag tycker det är så roligt.

  Ibland blir det långa dagar. Endel dagar stiger jag upp klockan 07.00, jobbar från morgon till kväll, och kommer i säng vid 00.00-tiden på natten, men endel dagar kanske jag jobbar 2 timmar, eller kanske inte alls. Som djurbonde måste man dock alltid komma ihåg är att även om man inte jobbar aktivt på gården en dag, så har man ändå alltid 100% ansvar för de djur man har, 24 timmar i dygnet.

  Endel mornar stiger jag upp klockan 09.00, andra 06.30. Det beror på om min pojke, som går i skola i åk 2, skall till skolan eller inte, sen beror det också på om fåren är ute eller inne, och om det är lamnings tider eller inte.

  Summa summarum, ett mycket varierande jobb, ibland jobbigt, ibland lätt. Ibland tråkigt, ibland jättespännande. Ibland inomhus hela dagen, ibland ute i storm och regn hela dagen. Ibland behöver man vara ute i +28 och solens heta strålar en hel dag, ibland skulle man behöva vara ute i -15 grader och snöstorm en hel dag, men har man tur kan man gå in och koka jordgubbssylt istället, och bara göra det man absolut måste där ute 🙂

  Hoppas ni har fått lite svar på era frågor och funderingar, och är det nåt ni ännu undrar, så fråga på!

  Trevlig fortsättning på hösten! // Lotta

Kommentarer är stängda.