Kvickrot

Tröskande är över men kvickroten måste man göra nånting åt. Förra årets besprutning lyckades ganska bra men det finns ännu fläckar och om man inte gör nånting åt dem så är de ganska omöjliga nästa år. Nu är alla skiften sprutade och vädret har varit varmt och vindstilla men frågan är om det blev för sent på året ? Förseningen med nästan en månad i våras och den kalla sommaren som försenade tröskningen ännu mera gjorde att bekämpandet av kvickrot är en månad försenad. Tiodygnsprognosen lovar 7-8 plusgrader och ganska varma nätter så kanske det hjälper. Men kvickroten är inte mera i stark tillväxt och det borde den vara för att medlet skall transporteras till rötterna.

DSCN5288

Det ser bättre ut på annat håll men på den här hopplösa leråkern växte vetet dåligt i år och kvickroten kunde breda ut sej. De här buskarna med kvickrot är inte nånting man vill se på sin åker så nu hoppas jag att årets bekämpning lyckades.

På den teg som (nästan) blev utan konstgödsel och som jag lämnade som “provruta” så var skörden nära noll. Så jag blir inte eko-odlare än åtminstone. Men intressant var att brodden var jämn och fin på tegen. Sedan orkade vetet bara inte skjuta strå och där det fanns något ax så innehöll det bara ett par ynka korn. Den kalla sommaren var heller inte bra för vetet.

Och så veckans naturbild. I måndags kom det morgondimma som långsamt sänkte sej nedåt men det var god sikt  under dimman så det såg intressant ut med en rand skog under dimman. Bara ett par minuter senare var allt dimma.

DSCN5275

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Kvickrot”

  1. Moderna korta vetesorter behöver ytligt tillgänglig näring, och blir då också känsligare för torka

  2. Jo, jag har funderat på delad kvävegiva men det är litet emot mina principer om att odla så billigt och med så litet arbete som möjligt. Men man kanske sparar genom att vänta med gödslingen tills man ser om vetet börjar växa ordentligt. Ofta är det känsligast i början – både för väta och för torka. Blir det inte till nånting så kunde man låta bli att sprida mera gödsel över en eländig gröda vilket ju då är bortkastat.

  3. Du Nisse, som vad jag förstått odlar nästan bara vete. Har du prövat Broadway mot kvickrot som du kan spruta redan när brodden kommit? För mig har effekten varit mycket bättre än med Roundup. Nackdelen är att det kan användas bara vart annat år. Det lämnar bara rent vete. Allt annat ogräs ryker. Övriga odlingsväxter tål det inte så man måste vara väldigt noggrann med rengöring av sprutan.

  4. Förr var inte kvickroten så besvärlig men nu med direktsådd måste jag ta den riktigt på allvar. Jag kanske skall försöka med Broadway. Jag har två sprutor så det går bra att använda den ena enbart mot kvickrot. Glyfosat har fungerat bra vanliga år men sen besprutning på hösten har inte varit så lyckad.

  5. Minns att jag sprutade nåt som hette Attribut Super eller nåt liknande på vetet för ganska många år sedan. Det var ett ganska dyrt preparat, men det sprutades i brodden som vanligt och tog bort all kvickrot, en stor del av flyghavren plus all tistel och allt annat ogräs. Minns också att jag förvånades av den goda effekten, speciellt på kvickrot.

  6. Jag kollade Växtskydd för åkergrödor och Broadway är det allra dyraste medlet per hektar. Attribut Super är litet billigare men fyra gånger dyrare än den blandning jag brukar använda (Logran+MCPA). Fastän man räknar med en glyfosatbesprutning till så blir min vanliga blandning billigare. Men jag har ännu inte så mycket erfarenhet av direktsådd – kanske det blir nödvändigt att byta medel … Och man borde byta preparat litet emellanåt. Om jag sätter med vad det kostar att spruta mot flyghavre (pinoxaden=Axial) så börjar det däremot bli lönsam med Broadway. Förutsatt att effekten är bra mot flyghavre.

  7. Vid direktsådd är bästa effekten att spruta glyfosat 2-3 dagar före du sår, räcker med lägre dos/ha då. Broadway och attribut Super tar inte bort kvickroten, men dom hämnar tillväxten på kvickroten så den lämnar som en matta i bottnen och inte stör odlingsväxten. Sen kommer den snabbt igång efter skörd att växa till sig, går att få en lyckad glyfosatsprutning 1 vecka efter skörd om det är en “normal” höst. Men i år är inget normalt så allt misslyckas väl i år.

  8. Mina erfarenhet av Broadway är att det visserligen är dyrt, men istället effektivt. Mattan som Mats skriver om finns inte utan endast ren veteväxt om man följer rekommenderad dosering samt använder Dassoil som fästmedel. Prutar man på doseringen eller sprutar i ogynnsamma förhållanden blir förstås effekten sämre.

  9. Jag har ingen erfarenhet av Broadway men då jag sprutade mot kvickrot och flyghavre i rybsen så hölls den visserligen nere under sommaren men man var i alla fall tvungen att spruta med glyfosat på hösten. Det är också stor skillnad mellan våra mull- och leråkrar. På leråkrarna hålls kvickroten borta längre men på mullåkrarna vill den komma tillbaka ganska lätt. Jag är mycket försiktig med dyra preparat. Om bekämpningen misslyckas så har man kastat bort en massa pengar. Och jag tror inte på riktigt “rena” åkrar. Det är alldeles för dyrt att få bort de sista ogräsen – speciellt fröogräs. Rotogräsen (och övervintrande) gäller det att vara försiktig med så de inte tar överhand. Vi hade en tid problem med tistlar men det tar MCPA hand om ganska effektivt. Just nu är jag mest på min vakt mot baldersbrå och kvickrot. Och flyghavre förstås.

Kommentarer är stängda.