Bäst att gå i ide …

Trots att en hel del tid gått åt att elda och täta och isolera så vi klarar kylan så har jag hunnit ut i verkstaden för att laga skogstraktorn (Belarus). Ena stödfoten hade börjat läcka, avgasröret hade brustit och fläkten hade fastnat och luktade bränt då man försökte sätta på den. Allt annat hade gått an men utan fläkten så isar rutorna fast genast och man ser inte nånting. Så traktorn togs in i verkstaden.

Först måste i alla fall tröskans tömningsrör svetsas. Man kan tycka att det inte är någon brådska med det och det har jag tyckt i ett par års tid nu så det har varit osvetsat varje år då tröskandet börjar – och då har man inte tid mera. Så nu lade jag det i vägen för allting mitt i verkstaden så jag var tvungen att svetsa det. Före tröskandet …

Det har inte varit så lätt att värma upp verkstaden nu i kylan men jag fick luften över noll i alla fall. Ibland nästan +5 grader. Då går det an utom då man måste arbeta med bara fingrar. Handskar är ju helt hopplösa i vissa situationer som små skruvar och elledningar. Fläkten fick jag bort efter att ha skruvat bort en massa plåtar. Jag tror jag installerar en helt ny defroster i taket så man slipper det eländiga skruvandet med små skruvar. Och då jag tagit bort fläkten och testade den så fungerade den fint … Kanske den bara hade varit för länge oanvänd ? I princip borde man starta alla fläktar en gång i månaden året runt.

Den läckande stödfoten på lastarn var litet besvärligare men jag hade vanan inne efter det jag svetsat den andra foten för något år sedan. Det eländigaste är all hydraulolja som obönhörligen rinner ut då man tar bort en cylinder. Eller sprutar då stödfoten faller ned …Med hjälp av en massa tidningar och sågspån måste jag sedan försöka få bort det mesta från verkstadsgolvet. Visst hade jag bytta under och under den tidningar men eländet sprutade långt ut över tidningarna.  Nutida tidningar är också alldeles för små. Att försöka täcka golvet med de ynkliga lapparna är ganska svårt.

DSCN5489 Stödfoten i enkla delar.

Och sedan då man börjar svetsa oljeröret så blir man olje- och eldkastare. Tidningar kan man ju inte ha på golvet då man svetsar så det kom mera olja på verkstadsgolvet. Nåja, efter många kaffe- och uppvärmningspauser fick jag i alla fall allt svetsat. Både oljerör och avgasrör är nu i skick och nästan ihopskruvade. Fläkten går också.

Nu skall ännu tändlåset bytas. Det fuskar ibland med glödgningen och det är inge bra då det är kallt. Jag beställde i förrgår ett nytt från Estland. Det kostade bara två euro så jag tyckte jag måste beställa två – frakten gick på 10 euro. Idag kom tändlåsen. I allmänhet har priserna varit mycket låga och leveranserna snabba. De har massor med billiga Belarusdelar så det passar mej utmärkt. Här i landet är priserna tio gånger högre – om det ens räcker.

Just nu sitter jag åter och eldar. Ute är det -25 grader och sjunker … Man har inte velat plocka fram kameran så ofta i den här kölden men jag tog i alla fall en bild från vedlidret då jag kom in.

DSCN5490

Och nu skall jag lägga mej under fem filtar.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Bäst att gå i ide …”

  1. Här är “bara” -10°C perfekt skogsväder även om det börjar samlas lite snö, tyvärr så har jag fått lov att ta det lite försiktigt och lämna skogsarbetet dithän på grund av flunsan som kom tillbaka efter resan. I morgon ska jag nog ändå försöka köra upp lite spår på mossarna. Det är nog dit årets insatser skall koncentreras, det kan i värsta fall ta nåt år innan det blir lika goda förhållanden.

  2. Jag tror att det är bra att anpassa arbete enligt vilket klimat vi har. Det är lite som att äta grönsaker, rotfrukter, bär och frukter enligt årstid som finländarna har blivit mycket bättre på sista åren. Ett annat sätt att utrycka sig är att man kan köra lite hårdare i nerförsbacke och sakta in lite mer i uppförsbacke. Att belasta traktorer och maskiner i alltför sträng sköld ställen nog till med mer skada än nytta. Vi har liksom Christer “bara” 10-15 grader. Man har fått vinterns gallringsvirke utkörd av entreprenör, troligen utan rotskador. Visst skulle det finnas mera att gallra men man måste spara så man har lite nästa år också. Vi tar en hel del till egen energived men det kommer att bli kanske 50m3 barkad energived till salu, stor andel björk. Åtgång på energived lär inte vara lika bra som den har varit tidigare om åren.

  3. Jo, det är nog så att vi får anpassa oss efter vädret. Här hotar prognoserna med tre dagar sträng köld. Nu har vi -24 grader. Och så har jag faktiskt en massa inomhusarbeten som är eftersatta på grund av att det gick att bygga utomhus i december. Men nu får vi “betala” för värmen förra månaden. Årets medeltemperatur blir nästan alltid lika så är det en varm månad så vet man att det kommer hård köld. Men jag skall i alla fall köra upp spåren på nytt för nu har vi ett riktigt lätt lager med snö som isolerar mycket bra. Och man vet att spåren värms underifrån så snölagret måste pressas ihop på skogsvägarna fastän det blev hårda och fina vägar i kylan.

  4. Här har vi haft 10-15 minusgrader och riktigt fint skogsväder några dagar nu. Det blir till att passa på och hugga lite på de blötaste ställena nu när det för en gångs skull frusit till ordentligt. Snö har vi kanske 15 cm, men det kommer mera nu. Dessutom är det lätt pudersnö som isolerar bra, så det gäller att trampa till där man ska köra.

Kommentarer är stängda.